Reklama

Reklama

Lví král

  • USA The Lion King (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj o Lví skálu plný intrik, dramat a po nečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět a stát se tím, kým je mu souzeno být. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 4

Recenze (533)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Favreau se jako režisér konečně našel a když bude pokračovat v těchto digitálních předělávkách Disney animáků se stejnou precizností a pečlivostí, tak s tím nemám problém. Nicméně zde i když se jedná o solidní řemeslo, tak film je až příliš cílený na dětského diváka a tak bych dal objektivně 3* i z toho důvodu, abych to odlišil od lepší a promakanější knihy džunglí, kde byl rozhodně víc propracovaný příběh a postavy, ale zase je tu pár faktorů které to zvedají nahoru od bezchybných triků až po perfektní soundtrack. Do jaký míry to kopíruje originál tu řešit nehodlám, páč si ho stejně nepamatuji, ale snad si ho časem připomenu.75% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Kdo znají původní verzi budou mírně zklamáni a půjdou s hodnocením dolů. Dokonalý film nelze dokonale zopakovat. Režisér se scénáristou jdou až na drobné odchylky krůček po krůčku vyšlapanou cestou s původním snímkem. Bohužel se nám tu nějak vytratila fantazie, kouzlo a hlavně hravost, který Lví král měl. Vizuální efekty byly skvělé, někdy i připomínalo dokonalé přírodovědné snímky z BBC nebo National Geographic a člověk byl okouzlen krásou přírody i když to byla vizuální iluze. Dále byl snímek zbytečně dlouhý, zejména pro mladší obecenstvo, původní verze byla o dost kratší a bylo to celkem znát. Finální souboj byl oproti předchozí verzi značně nepřehledný, Simba místy vůbec nebyl. Suma sumárum s přihlédnutím na připomenutí pocitu před cca 25 lety kdy jsem Lvího krále poprvé shlédl nemohu dát méně než 4 hvězdy, ač jsem čekal více. Remake Knihy džunglí se režisérovi povedl více "důstojně". ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Odporný sterilní hnus, jehož tvůrci nemají ani špetku morálky, aby jakkoli zmínili původní autory, které z 90 procent (tj. včetně dialogů nebo záběrování) tupě vykradli. Samozřejmě, že to obecně funguje. S tímhle scénářem, hudbou a hlasovým obsazením by to možná natočil i Zdeněk Troška. Snaha o fotorealistickou verzi bez větších výrazů tváře ale funguje tak napůl, pořád je za tím cítit umělost. Hlavně v detailech, celky místy působí trikově opravdu impozantně. To ale nic nemění na faktu, že tuhle verzi nikdo nepotřeboval, nové nápady Favreau tradičně nemá, všechny písně jsou hůře zpívané než v originále a ta fungl nová je stylem totálně nekompatibilní popový humus. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

První otázka, co se okamžitě nabízí, je: Proč? Favreauova verze totiž nepřináší absolutně nic nového od původní legendární animované Disney předlohy. Absolutně nic. Jediná velká a samozřejmá inovace je CGI háv. Technicky snímek není možné kritizovat, protože pohledem se budeme kochat na téměř reálně vypadající zvířata a i scenérie, jako tropický prales nebo skála Pride Rock, září životem a dokázal bych si představit, že bych ona místa na naší planetě našel. V čem se ale tvůrci tuze přepočítali a v čem tkví Achillova pata reálných zvířat oproti kresleným je přenos lidských emocí. Příběh Lvího krále je jimi přímo nabytý, a tak jsem jen zklamaně pozoroval, jak téměř neměnné a kamenné tváře lvých protagonistů projevují strach, zlost, smutek, který mě ne a ne uhodit, natož přesvědčit. Proto poté epické scény v kaňonu anebo nad jezírkem minou cíl a jediná povedená projevená emoce je nakonec smích, kterého je naneštěstí taky méně než jsem čekal. Timon a Pumba jsou povedení, James Earl Jones snad nezestárl, bohužel Rafiki je suchej jak jeho větev a Beyoncé mi jako Nala už vůbec nesedla; užitečná byla jen díky zpěvu. Zakomponování původních písní vítám, několikrát byly zkrášleny Zimmerem dalšími dodatečnými hudebními nástroji; nemám nic proti změně Eltonovy písně na duet, ale opět, některé vizuelně kouzelné momenty z animáku nejde přenést na plátno s reálnými, na fyzikální zákony vázanými zvířaty (napajedla, sopky), čímž se dostávám znovu k počáteční otázce. Proč tato poměrně sprostá kopírka vznikla? A jo, peníze. Ano, být toto originální počin, tak bych tomu 4* nechal, ale takhle to nemůžu brát jinak než sličně vypadající vykrádačku. Pouštět dětem určitě budu to výrazně impozantnější dílo a hádejte co? Mno jo, toto to není. 3* ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Leví kráľ sa nesie v znamení predchádzajúceho filmu Jona Favreaua ( Kniha džunglí ), vyniká precíznou animovanou prácou a prepracovanámi detailami. Technická stránka je teda na vysokej úrovni, otázkou je, či to stačí. Film je remaké pôvodného filmu od Disneyho a podľa mňa mohol byť scenár trochu inovovaný, nielen otrocky skopírovaný. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (27)

  • V originalním znění druhá sloka písně „Lion sleeps tonight“ zní „Near the village the peasfull village the lion sleeps tonight,“ tedy „Blízko vísky, té mírné výsky tam lev dnes v noci spí“. V češkém znění zpívá Timon až třetí sloku „Hush my darling, don't fear my darling the lion sleeps tonight,“ tedy „Stiš se broučku, ach klid můj broučku, vždyť lev dnes v noci spí.“ (Gig)
  • Scarova píseň „Be Prepared“ byla z filmu původně vyškrtnuta, protože se zástupci studia Disney obávali kontroverze vyvolané tím, že je píseň založena na nacistickém propagandistickém snímku Triumf vůle (1935). Představitel Scara Chiwetel Ejiofor navíc neměl ke zpěvu vhodný hlas. Po kritice ze strany fanoušků a filmových publicistů se ale studio rozhodlo ikonickou píseň do filmu vrátit. (dO_od)
  • První záběr se sluncem vycházejícím nad savanou je jako jediný z celého filmu hraný a scéna byla natočena v Africe. Režisér Jon Favreau chtěl otestovat, zda diváci poznají rozdíl. (Duoscop)

Související novinky

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

10.11.2023

Obě letošní hollywoodské stávky už sice skončily, ale škoda byla nenávratně napáchána a studia začínají kalkulovat, jak přeskládat premiéry svých snímků, u nichž se nestihlo dokončit natáčení, nebo… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

27.08.2021

Oceňovaný režisér Barry Jenkins do svého prequelu Lvího krále začíná obsazovat herce. Prvními posilami se tak stali Kelvin Harrison Jr. (Chicagský tribunál) a Aaron Pierre (The Underground Railroad).… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama