Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vítejte v Japonsku, pane Bonde. Sean Connery v hlavní roli britského akčního filmu. Americká raketa je na oběžné dráze Země pohlcena neznámou nepřátelskou raketou. Američané podezřívají z napadení Rusy, zatímco britská tajná služba má informace, že útočící vesmírné plavidlo přistálo v oblasti Japonského moře. Britové proto vyšlou do Asie svého nejschopnějšího muže, agenta s číslem 007 Jamese Bonda. Ten je v Hongkongu zabit během milostných hrátek s čínskou agentkou, avšak je to jen kamufláž pro oklamání nepřátel: po fingovaném pohřbu se „oživlý" 007 vydá do Japonska. Ve spolupráci s šéfem tamní tajné služby Tanakou Bond zjistí, že chemický koncern boháče jménem Osato zpracovává nezvykle velké množství chemikálií, které se používají pro cesty do vesmíru. Od Osata vede stopa do vyhaslé ostrovní sopky, v jejíchž útrobách se skrývá raketová základna Bondova úhlavního nepřítele Ernsta Stavra Blofelda... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (80)

Není čas zemřít (2021)

  • Bondův kluzák v Není čas zemřít je pomyslným potomkem žlutého vrtulníčku ze Žiješ jen dvakrát (1967) a obojživelného Lotusu Espirit S1 ze Špiona, který mě miloval (1977) – dnes retro a úsměvných, na svou dobu však vizionářsky futuristických vozítek. Prostorově ekonomický kluzák se skládacími křídly v případě potřeby vydrží i pod vodou jako aerodynamická ponorka. Aby náhodou herci omylem neodplachtili z nákladního letadla, byl kluzák vytvořen primárně zvláštními efekty. Přesto ale filmaři pro natáčení s Craigem a Lashanou Lynch sestrojili alespoň maketu kokpitu. „Fakt jsem si je přál vyhodit z pravého letadla. Tak třeba příště,“ směje se režisér, který stojí i za návrhem designu kluzáku. „Nechtěl jsem, aby vypadal příliš jako dron, ale aby působil, lehce, dynamicky, efektivně,“ vysvětluje. „Zároveň jsem si dali záležet s věrohodným znázorněním technologie, která motoru umožňuje fungovat pod vodou. Idea je taková, že pádem nabere rychlost ve vzduchu a nahromaděnou kinetickou energii pak využije v turbíně pod vodou.“ (MatyM)

Dech života (1987)

Ve službách Jejího Veličenstva (1969)

  • Jde zřejmě o jeden z nejodkládanějších filmů historie. Původně byl zamýšlen jako první film série s agentem 007, natočil se však Dr. No (1962). Měl přijít na řadu jako druhý, ale když zjistili, že tehdejší prezident John F. Kennedy miluje román Srdečné pozdravy z Ruska, natočili film podle něho. Měl se točit jako čtvrtý, po filmu Goldfinger (1964), ale problémy s termíny vedly k tvorbě bondovky Thunderball (1965). Kvůli vzrůstajícím předprodukčním potížím byl odložen ještě i počtvrté a realizován až po Žiješ jenom dvakrát (1967). Knižní předloha pro posledně jmenovaný film přitom následovala až po románu V tajné službě Jejího Veličenstva. (džanik)

Ve službách Jejího Veličenstva (1969)

  • Jde o jednu z nejvěrnějších filmových adaptací některého z Flemingových románů; prakticky vše, co bylo v knize se pak objevilo i na plátně. Jelikož ale filmy s 007 nebyly uváděny po sobě tak, jak vycházely jejich knižní předlohy, došlo k několika problémům v časové souslednosti: Bond a Blofeld se zde například nepoznají, ačkoli v předchozí bondovce Žiješ jenom dvakrát se už potkali tváří tvář. (džanik)

Ve službách Jejího Veličenstva (1969)

  • Ačkoli reklamy na Žiješ jenom dvakrát přímo křičely "Sean Connery JE James Bond", marketing pro tuto bondovku jméno hlavního představitele spíše skrýval. Poprvé a naposledy se zde jméno Bondova představitele objevilo pod názvem filmu a na několika reklamních plakátech vidíme pouze Bondovu siluetu bez tváře (United Artists později přiznalo marketingovou chybu). (džanik)

Související novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Reklama

Reklama