Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kdybych Hřiště snů viděla o pár let dřív, dala bych mnohem vyšší hodnocení. I takhle jde o vážně dobře natočený film, který má co říct a rozhodně má kouzlo. Ale nějak mě to nechytlo za srdce tolik, jak jsem čekala. Mrzelo mě, že spoustu motivů nebylo vysvětlených a já tak dumala, co, proč, jak a neužívala si zbytek filmu. Oceňuju myšlenku, že člověk si má jít za svým snem, i když je šílený. Konec byl ale na můj vkus až moc přeslazený a dokonalý. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Keď to postavíš, ľudia prídu." Človek by sa POLU SNOV smial, keby nemalo Kevina Costnera, Jamesa Earla Jonesa, zvláštneho režiséra, nadpozemskú poetiku, originálny scenár, magicko-čarovnú atmosféru (v ktorej sa hovorí o dôležitých veciach a občas sa plnia sny), výborného Raya Lioyttau, muža s paličkou, zabehnutý párok, pole, pôvabnú Amy Madigan, pálenie kníh, rannú kávu, scény s otcom a... všeličo ďalšie :-) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že film s baseballem (ne o baseballu), plný nostalgie po starých časech (reprezentovaných zde předválečnou érou), které jsou tu jakousi metaforou pro hledání toho, co jsme téměř všichni během dospívání ztratili, a hrající na podvědomí spoustou nevyřčeného "něčeho magického", na mě bude fungovat. Phil Alden Robinson vyladil k dokonalosti herecký orchestr, který mu byl svěřen. Nejvíc vzpomínám na Burta Lancastera, který je v každičké sekundě o malý ždibíček geniálnější než ostatní. Ultimate "feel good" movie bez řešení partnerských vztahů a souvisejících blbin. A souhlasím s Františkem Fukou, že tohle je plnokrevné moderní fantasy srovnatelné s Miyazakim. 90% ()

Darkslayer 

všechny recenze uživatele

Už hned na začiatku filmu, keď Kevinovi tajomný hlas radí aby niečo postavil som si vduchu hovoril : "Toto zaváňa". Nanešťastie som mal pravdu. Celý snímok je pomalý a strašne rozťahaný. Keď sa ktomu pridá dejová línia, ktorá ma vôbec, ale vobec nezaujala , tak to nemôže skončiť inak, ako veľkou nudou. Už po 20tich minútach som staril záujem o dianie na obrazovke a dopozeral som to len preto, že sa mi nechcelo vstávať z gauča. Zhovievavé 3*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem NEBE nehledal, ale pokud po něm někdo marně pátrá, tak mu mohu potichu pošeptat, že se nachází v Iowě na poli farmáře Kinselly - souřadnice dodám za přiměřené finanční vyrovnání. Jsem si pravdivostí informace jistý, protože nikde jinde na světě nevybíhají nadšení mrtví lidé v dresech z kukuřičného pole, aby si spolu mohli cvrnknout partičku baseballu. Nechme je v klidu hrát a nezavírejme Kinsellu do cvokhausu jenom proto, že fascinovaně kouká na prázdné hřiště a vidí na něm něco, co my vidět nemůžeme. Do zábavy má tento snímek sice poměrně daleko, ale umřít při něm nudou není vůbec snadné. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Počas nakrúcania zúrili v Iowe extrémne suchá, takže trávu na ihrisko museli doviezť, hoci aj tak uschla. Preto ju filmári nechali natrieť na zeleno. Kukurica musela byť extrémne zavlažovaná, preto o chvíľu prerástla Kevina Costnera, ktorý pri niektorých záberoch v poli musel chodiť po drevenej lavičke. (benyy)
  • Film byl zařazen magazínem „Premiere“ mezi 20 nejvíce nadhodnocených filmů všech dob. (Dreadd)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno