Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Pokud nejste na konci filmu při sledování množství lidí, přicházejících někam, dojati, ale honí se vám hlavou, jak se tam všichni vejdou, případně, že pro ně není vybudována žádná infrastruktura, pak máte problém. Konec SPOILERu. Není to zlý film. Odpočinkový. Na můj vkus trochu "fantasticky" překombinovaný. S hezkým poselstvím, že člověk má věřit svým snům. Ale přesto jsem čekal o trochu víc. 70% - pokud jste milovníky baseballu (a Kevina Costnera - který je v tomto filmu vlastně docela dobrý), přihoďte si nějaké to procento navíc. ■ Z herců se mi nejvíc líbil James Earl Jones. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Ooops.... tak tohle mne vcelku minulo. Mám rád naivní filmy, a vlastně mne i Field of dreams na svojí naivní cestou za snem přibralo ve vcelku prvních minutách a jel jsem nenuděn až do konce. Jenže na konci trošku dojetí, titulky a konec. Žádné zásadnější emoce, sledování filmu není takové to sladké cucaní karamelky... Prostě v něm nemám nic navíc, žádná hlubší myšlenka, citový zážeh, nic. Je to příjemný film se skvělými herci, kde každý (i ten rozhodně snům nefandící Costnerův zeťák) je sympatickým dobrákem. Jako film určitě obstál, ale mezi oblíbené se u mne nedostal. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po niekoľkých nadšených reakciách som očakával výnimočný zážitok. Možno za to môže nezáživný baseball, možno príliš poetická atmosféra, ktorá nám vnucuje pocit niečoho silne mystického vo vzduchu. Ono to tam je, ale je to akosi nedotiahnuté, neviem, čo si mám potom o Costnerovej postave myslieť. Chcelo by to pre nás európanov remake, kde by Luis Figo počul hlas Eusebia, ktorý by mu radil postaviť futbalové ihrisko. ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Čakal som skôr niečo blbé o blbom americkom športe, ale nakoniec som videl skvelý film, ktorý ma naozaj prekvapil. Prekvapil ma svojou magickou atmosférou, skvelou hudbou, dojemným i vtipným príbehom aj hereckými výkonmi(trochu mi akurát nesadla herečka hrajúca Rayovu manželku, ale Costner hral super). Už úvodný Rayov monológ bol výborný, po Rayovom prvom stretnutí s Shoeless Joe Jacksonom som sa už od filmu nemohol odpútať až po krásny záver. Paráda. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Téměř tomu nemohu uvěřit, ale Hřiště snů mě nadchlo jak to žádný film v poslední době nedokázal. Neměl jsem v plánu ho sledovat ani jsem do něj nevkládal žádná větší očekávání. Jenže Hřiště snů mě svojí magickou náladou přikovalo k obrazovce a nevzpomínám si na žádný film, který by mě takto nadchl. Škoda, že tento kultovní americký snímek je u nás téměř neznámý, myslím, že by dokázal posbírat daleko vyšší hodnocení i když to je film o baseballu, ale baseballu se moc netýká. Jde zde spíše o to filozofování, ale je podáno formou, která mě naprosto okouzlila a nedovolila povolit až do konce filmu. Naprosto skvělá záležitost. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Počas nakrúcania zúrili v Iowe extrémne suchá, takže trávu na ihrisko museli doviezť, hoci aj tak uschla. Preto ju filmári nechali natrieť na zeleno. Kukurica musela byť extrémne zavlažovaná, preto o chvíľu prerástla Kevina Costnera, ktorý pri niektorých záberoch v poli musel chodiť po drevenej lavičke. (benyy)
  • Ray Liotta strávil měsíce učením jak nadhazovat a odpalovat jako levák. Režisér mu však nakonec řekl, že na tom nezáleží. Ve filmu nakonec používá pravačku. (Dreadd)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama