Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 007)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokud hraje Johnny Cash a nezavřou se za přeživšími dveře nákupního centra, má to krvelačnou dravost a patřičný hororový drive. Pak však už jen následuje klip pro MTV o hladových sprinterech a jejich vzdorující potravě, co se snaží vtipem a brutální akcí o stylovost, jenž má zamaskovat chybějící napětí. Ovšem pozor, Snyder rozhodně umí! Problém bude spíše v tom, že zombie žánru zkrátka nevěřím. Jednak mi přijde stereotypní jak pornofilm s instalatérem a navíc, až v pekle nebude místo, nechá si strejda Lucifer rozšířit své skladovací prostory.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mezi zombie-řežbama tato vévodí naprosto suverénně. Kdo by koneckonců řekl, že remake může být tak nečekaně povedený Režie se ujal v té době neznámý Zack Snyder, který si začátek kariéry nemohl vybrat lépe a podle jeho repertoáru je znát, kdo v příštích letech bude vévodit Hollywoodu a věřím, že oprávněně, jelikož práce odvedená na tomto filmu je znát a film obsahující jak akční, dramatické a i humorné scény nemůže přeci dopadnout špatně, spíše je to povinností mít film s tímto kombem, jelikož komedie a zombie se záhadným způsobem spojuje (viz. Soumrak mrtvých). Spolu s 28 dní poté je toto pro mě vrchol žánru v dnešní době a neobvykle vytrvalí a opravdu rychlí zombie jsou ve filmu už pouze taková třešnička na dortu. --- Zlato, ty máš moje svolení, kdybych se stal jedním z nich udělej to pro mě a ustřel mi palici. - Jojo na to se spolehni. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Překvapivě životný a chytrý akční snímek, jehož kvality lze objevovat doslova na pokračování: Ani po několika zhlédnutích nenudí. Připočteme-li kvalitní a do celku zapadající bonusy na DVD verzi, s mírným překvapením zjistíme, že jde sice o komerční, ovšem i pro náročného diváka velice zábavnou záležitost. Kdyby se tu navíc podařilo propašovat ještě osudovou strašidelnost originálních snímků George Romera, nebylo by v podstatě nač si stěžovat. Takto zůstává jen mírná pachuť s přílišné svižnosti zombíků a filmu samotného. Každé zpomalení je tu vítáno, avšak nikdy netrvá déle, než aby se nám dostalo trochu času nadechnout se před další zběsilou akcí. Člověku je až líto, že je mu odepřeno ještě větší proniknutí do psychologie postav, z nichž většinu si zamiluje (případně se s nimi ztotožní). Je s podivem, jak hluboko se tvůrcům nakonec přes tak nedostatečný prostor podařilo své postavy, jejich charaktery a motivaci divákům přiblížit. Za zmínku rozhodně stojí i výborně zvládnutý výběr songů, jež ve filmu zazní. Když se při úvodních titulcích prolíná naléhavě osudová píseň countryového kazatele s apokalyptickými „dokumentárními“ záběry, jde o jeden z emocionálně nejpůsobivějších momentů jaké jsem u nějakého filmu v poslední době zažil. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Gunn .. Úsvit mrtvých je popcorn nářez! Určitě pro ty, kteří vyznávají horory a zombie vyvražďovačky. Po nedávné zkušenosti s ubohým Resident Evil: Apokalypsa, jsem byl skutečně nadšený. Začátek filmu je opravdu bomba!! Sestra Ana skončí směnu v nemocnici, dojede domu, pomiluje se, vyspí a ráno je vše jinak. Venku je spoustu nakažených zombí a apokalyptická jízda začíná!! Kdyby film udržel tohle tempo i nadále, určitě by se dostal do nějaké mé Top. Po setkání se s ostatními protagonisty příběhu a společném úniku do obchodního centra tempo lehce poleví. Ale jen lehce. V této části kraluje především dosti povedená kamera, takže je se pořád na co dívat. Více se i mluví, ale krev teče mezitím pořád proudem. A nesmím opomenout povedený závěr na lodi.. no comment;-)) Film je napěchovaný černým, morbidním humorem, spoustou drsných scén a samozřejmě prostřelených nebo ustřelených hlav! Fanoušci hororu budou slintat blahem! Ostatní se nadmíru dobře pobaví. Za předpokladu, že neznáte původní Dawn of the Dead (jako já), nemůžete být ani naštvaní z (ne)zprznění předlohy.. 80%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Co se týče zombie-snímků, dávám zpravidla přednost jejich parodovaným příbuzným (tj. kombinaci horor/komedie), nelze však říct, že by Dawn of the Dead nebyl natočen s nadsázkou a bez humoru (min. několik úsměvných, odlehčených scén se tu najde). Jinak ale film nabízí hlavně určitou dávku napětí, slušné hororové atmosféry, akce a také docela propracované charaktery (myslím tím v konfrontaci s jinými žánrovými kousky). Původní verzi jsem neviděl, tipuju však, že díky dobrým efektům, trikům a kameře (když nepočítám tu ruční v závěru filmu) ji její remake má šanci předstihnout. Sice se zrovna netetelím blahem jako jiní, ale bavil jsem se a nenudil, takže proč bych nedal 4*. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Záběry z konce byly dotočeny na ostrově Catalina v Kalifornii. (HellFire)
  • Jednoruké a beznohé zombie jsou kaskadéři, kterým skutečně chybí končetiny. (Chrustyn)
  • Bylo vytvořeno přes 3000 zombie masek. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama