Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

tron 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia od nás vôbec nežiadajú málo. Skúsení zálesáci idú na niekoľko dní do vyľudnenej divočiny bez stanov, na horolezeckú túru vyráža postava s panickým strachom z výšok, dievča spadne do 10-metrovej jamy a v nasledujúcej scéne je na povrchu s drobným zranením, postava beží hlbokou nocou a zrazu je deň, človek s preseknutou krčnou tepnou žije ďalej (!), postavy vedia, že sa blízko pohybuje kanibal a prvé, čo im napadne, je rozsvietiť baterky. Našťastie, ZÁVRAT nie je taký zlý, ako by sa mohlo napriek spomínaným veciam zdať. Okej, logika filmárom nič nehovorí. Ale herci sú sympatickí, príroda krásna, niektoré scény adrenalínové (ale je zvláštne, že viac napätia obsahujú horolezecké scény, než slasherové) a akčné scény sú až nesympaticky realistické (ku koncu sa kladné a záporné postavy doslova tlčú päsťami a takmer si holými rukami odtŕhajú pohlavné orgány, také nakladačky nemal vo filmoch ani Schwarzenegger) a potešilo ma, že keď sa odhalila identita zla, nebolo to také trápne, ako v spriaznených HUMAINS. Možno by som dokonca rád (radšej?) videl prequel. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Partička mladých francouzů se vydává do chorvatských hor, aby tu strávili takové náročnější odpoledne, plné lezení po skalách. Nezastaví je ani tak fakt, že plánovaná trasa vede po uzavřené stezce, jako spíš důvod, proč je stezka (zřejmě) uzavřená. Tím důvodem je Anton, evidentně šílenej zálesák, který s oblibou chytá a kuchá turisty. Jak vidno, zápletka je opravdu ubohoučká, ale to u podobných filmů není až tak na škodu. Bohužel jsem si, trochu paradoxně, více užíval první půlku, ve které se mladí musí poprat s nástrahami skal a vlastními antipatiemi. Ta druhá, Antonova půlka je totiž poměrně odfláknutá. Žádné zajímavé zabití, jen pár žánrových klišé a poměrně krotká řezničina, navíc s poměrně nevýrazným záporákem. A to nemluvím o místy opravdu nelogickém chování všech postav. Tentokrát frantíci příliš nezabodovali. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Úvod je velice nadějný (lezení po skalách, bortící se lávka, uvíznutí v pasti), postupem času se však začíná projevovat klasické schéma horrorů. Parta přátel uvízne v lese, jeden po druhém umírají rukou neznámé osoby, z osoby se vyklube totální šílenec a nakonec zbudou jen chlapec a dívka, přičemž film končí buď záchranou obou zmiňovaných (a tím pádem smrtí šílence), nebo smrtí obou zmiňovaných (a tím pádem přežitím šílence).;-) ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Novější francouzská hororová tvorba dokazuje, že se momentálně řadí mezi špičku tohoto žánru. Vertige je rozhodně kvalitní kousek, ale místy má až zbytečně americký nádech ( vztahy, láska, zrada, to vše doprovázené zbytečně dementními dialogy ). Atmosféra je dobrá, skály a lesy balkánských hor super, parta mladých frantíků nesympatická, hlavní ,,záporák´´ hodně slabej. Celkově za 3* ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bych mohl pořád. Hodně vydařený "svižný béčkový thriller", jak já s oblibou říkám. Krásná příroda, dramatická horolezecká turistika, parádní hudba - to je první půlka. Napětí, strach a vyvražďovačka - to je druhá půlka. Narozdíl od mnohým uživatelů se mi líbily obě tyto odlišné části. Škoda že jsem to viděl s anglickým dabingem, což trochu pokazilo zážitek. Ferraty forever!! Víc takových filmů. 70% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)
  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)

Reklama

Reklama