Reklama

Reklama

Re-Animátor

Trailer

Obsahy(1)

Nadaný student Herbert West roste ve výjimečného vědce. Při studijním pobytu ve Švýcarsku ale došlo k menšímu incidentu, a Herbert proto musí své výzkumy dokončit na Miskatonické univerzitě v USA. Zde se přistěhuje k místnímu nadějnému studentovi Danu Cainovi a postupně ho zasvětí do svého univerzitou nepříliš podporovaného výzkumu – oživování mrtvé tkáně… Re-Animator byl inspirován několika povídkami H. P. Lovecrafta a při jeho natáčení bylo použito 25 galonů (tj. 94,6 litrů) umělé krve. Film získal na festivalech celkem tři ocenění – dvě za nejlepší film a jeden za speciální efekty. (Holly_Wood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Zayl 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Re-Animátor je dokonalou výstavkou chutně naservírovaného humoru s chytře vymyšleným nápadem o re-animovaných mrtvolách. Nesmím opomenout také Jaffreyho Combse, který vystřihl parádní roli šíleného vědce, jenž je hnán jedinou vidinou, kvůli které jde doslova přes mrtvoly. Efekty drží krok, jsou velmi povedené, a ucelují tu skvělou parodickou atmosféru. Inu, osmdesátá léta jsou zlatý věk a Re-Animator je jen dalším důkazem. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tak v téhle absurdní až bizarní divočině bych Lovecrafta určitě nepoznal, film mi spíš (dějem i formou) připomínal staré expresionistické brakové krváky, jen s barevným obrazem. Mnohem víc komediálnosti než horrorovosti mi vůbec nevadilo, protože se jedná o humor hodně černý... nebo spíš krvavě rudý. A určitě by se našlo dost jedinců, kteří by prohlásili, že něco tak krvavého a nechutného může připadat vtipné jen narušeným osobnostem (promiň Padmé). Odhalená mladá Barbara Crampton je rovněž významným bonusem, i když mně se mnohem víc líbí ve zralejším věku. Jen mě trochu zamrzel nedotažený konec, uvítal bych ještě aspoň pár záběrů na oživenou Barbaru. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

S vtipem a nadhledem naservírovaná frankensteinovská variace, která sází na klasické aspekty hororových béček z let 80-tých, tedy estetiku rozflákaných těl a šílený ústřední hudební motiv (protentokráte upgradovaný o Herrmanovu práci z Psycha). K tomu navíc bonus v podobě nekompromisního Jeffreyho Combse, jehož distingovaně vyhlížející dr. West je naprosto božský. Nebýt občasného režisérova zadrhávání (větší část nehororových sekvencí), byl by Re-Animator naprosto dokonalý, takhle zůstal těsně pod špičkou nejvyššího hodnocení. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto musím s radostí dát plný počet! Už od úvodních titulků jsem věděl, že mě čeká skvělá, šílená, krvavá a hlavně humorná jízda, která se mi splnila. I když je rozjezd trochu "pomalejší", tak už je ze začátku jasné, že Jeffrey Combs alias Herbert West je tím, co snímek bude táhnout a nespletl jsem se. Charismatický, leč pro kolegy nepříjemný, šílený věděc zahraný na jedničku s hvězdičkou. Lepší už snad ani být nemohl a hned jsem si ho oblíbil. Atmosféra se mi od začátku líbila a scéna s kočkou byla brutální. :D "Neočekávej od něho tango. Má zlámanou páteř." Další dějství jsem si jen užíval. Prošpikované černým humorem, odkazy na několik až kultovních snímků a od suprové scény s hlavou to začalo jet na plné obrátky. Scéna v márnici na mě působila, i když je snímek přes 35 let starý, naprosto senzačně a svým provedením, humorem a parádními maskami, jen dotvrdila pro mě plné hodnocení. Pár mušek by se sice našlo, například samotný konec mi moc nesedl, ale jinak se pro mě jedná o skvělé dílo. ()

DaviD3141 

všechny recenze uživatele

Odporný a trápny, po všetkých stránkach druhoradý, ale právom klasický horor Re-Animator je adaptáciou nenápadného príbehu Howarda P. Lovecrafta. Nezávislá snímka iniciovala stále narastajúci rad lacných adaptácií Lovecraftových predlôh a bola nasadená, za mohutnej reklamnej podpory, v multiplexoch, ako aj do posledných „béčkových“ kín. Absurdný „krvavý“ humor s teatrálnym nábojom sa bohužiaľ s mainstreamovým publikom míňal a záujem o Gordonov film čoskoro opadol. Od polovice 80. rokov sa stával videoprehrávač štandardným vybavením domácností i ubytovní a videopožičovne rástli ako huby po daždi. Vďaka nim získalo slávu množstvo nízkorozpočtových filmov, ktoré by sotva vznikli, pokiaľ by ich osud závisel len na premietanie v klasickom biografe. Gordonov film našiel svojich divákov vo veľkej generácii hľadačov kuriozít a bizarností, ktorí ho vyťahovali zo zapadlých regálov videopožičovní a šírili jeho chýr ďalej. Vďaka tomu vzniklo niekoľko pokračovaní určených priamo pre video/DVD (Bride of Re-Animator, 1990; Beyond Re-Animator, 2003). Stuart Gordon patril k zakladateľom chicagskej divadelnej skupiny Organic Theater; jeho koketovanie s filmom bolo a je veľmi nevyrovnané a Re-Animator zostáva jeho doposiaľ najlepším výkonom. Snímka je škvárom, ktorá mieša divokú tvorcovu energiu s kvantom dobrých vtipov a nemenej vydarenou hudbou, inšpirovanou Herrmanovým výkonom v Hitchcockovom Psychu. Re-Animator o dva roky predstihol kultovnú Raimiho snímku The Evil Dead II (1978) a definoval nový štandard hororovej satiry, ktorá vyvádza divákov z konceptu. 65% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (25)

  • Hlavní hudební doprovod je variací na melodii úvodní titulkové sekvence filmu Psycho. (ČSFD)
  • Vzhledem k tomu, že je film Re-Animator původní povídkou „Herbert West- Re-Animator“ pouze inspirován, jde zde najít mnoho rozdílů od předlohy. Například oživený bezhlavý člověk nebyl konkurenční profesor medicíny, nýbrž voják, kterého Herbert West oživil po havárii letadla v 1. světové válce, kde působil na frontě jako lékař. (Hlavonozec)
  • Divize speciálních efektů vypotřebovala při natáčení filmu 94 litrů falešné krve (Holina)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama