Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

misterz 

všechny recenze uživatele

Neobyčajne zaujímavý životný príbeh Rocky Barbellu-Graziana robí tento film výnimočným už len svojim kvalitne napísaným scenárom. Ide o ťaživý príbeh jedného mladíka z ulice, ktorého každodenným chlebíkom boli pouličné bitky a krádeže. Našťastie pre neho (a možno aj pre všetkých v dosahu jeho pästí) raz náhodou nájde to najlepšie možné miesto, kde sa môže ventilovať- boxerský ring... To však nie je všetko, scenár je veľmi bohatý a s mnohými dejovými odbočkami. Vyskytne sa tu napr. aj nezištné priateľstvo, väzenie, armáda, zrada, láska, problémy v rodine, machinácia s výsledkami zápasov.... Je tu toho dosť, každý má možnosť nájsť si tu to svoje čo ho zaujme. Samozrejme ďalším obrovským pozitívom je samotný Paul Newman, ktorý tu podal výkon hodný Marlona Branda, možno ešte lepší, zatiaľ ide o jeho suverénne najlepšie a najcharizmatickejšie herecké stvárnenie nejakej postavy čo som mal možnosť vidieť. Pritom to nemal vôbec ľahké, Rocky je postava hodne komplikovaná, akoby bipolárna a s vnútorným démonom. Aj napriek tomu, že tu často (hlavne zo začiatku) robí hlúposti, som si ju obľúbil prakticky okamžite, navyše aj s tendenciou tieto jej výstrelky ospravedlňovať. Niekto tvrdí, že film inšpiroval sériu Rocky. Nuž neviem, mne to tak moc nepripadalo. Skladba príbehu, postavy ako i životné cestičky hlavného hrdinu sú tu iné a nenašiel som nič spoločného. Možno len okrem mena a zraneného oka vo finálnom zápase, ktorý mimochodom, bol strhujúci a veľmi napínavý a to až do takej miery, že som sa pristihol ako zatínam päste. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem se k tomuto filmu dostal až teď, tj. po více jak padesáti letech. A můžu napsat pouze jedno, Paul Newman mi tady naprosto vyrazil dech. Tak charismatickou postavu, jakou zahrál, jsem dlouho neviděl. A co víc, jedná se o jeden z nejlepších boxerských filmů vůbec. Dokonalý příběh uběhne raz dva a i po několika dnech si vybavuji ne jednu, ne dvě, ale hned spoustu scének. A právě vrytí filmu do paměti, to je hlavní přednost. V tomto případě je to minimálně za 80% s tím, že to nebylo naposledy, co jsem na to koukl. Paul Newman je legenda, zde to jen a jen dokazuje. A dokazuje také to, že i tento film je legendou. Palec nahoru i za režii. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Wise /Run Silent, Run Deep s kultovym Clarkom Gableom / natocil nadherny sportovy film o zufalom mladikovi, ktoreho stvarnil Palo Novomuz, ktory sa zapise s 10 dolarmi do boxerskeho ringu. A moze sa odvijat pribeh filmu, ktoremu kraluje P. Novomuz, ktory vedel hrat. Novomuz je pekne tvrdohlavy, a par krat spadne do problemov, ale ten titul sampiona aj tak obhajil. Spolu s Rockym z roku 1976 je toto jeden z najlepsich sportovych filmov. 100 % ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Někdo tam nahoře mě má rád je plnohodnotný člen rodinky těch lepších boxerských filmů. Není možná tak hodně moc dobrý jako Zuřící býk, ale uričtě je minimálně stejně dobrý jako Rocky (čímž myslím prvního, ostatní do téhle vytříbené rodinky nepatří). Osud Rockyho Graciana je skutečně hoden zaznamenání na filmové plátno a tím lépe, že se to takto dobře povedlo. Paul Newman zde hraje trochu jinou, méně sypmatickou, postavu než u něj bývá zvykem. Osobně na hercích hodně oceňuji, když se snaží předvádět i jiné polohy svého herectví a nezakuklí se ve 100x stejné roli jako např. dnes Tom Hanks, nebo Morgan Freeman. Kromě tohoto, zasluhuje nejen on, ale i celý film respekt za dobře natočené boxerské scény, které nestránou tak rychle jako jiné pasáže filmu. Ze soubojů je patrné, že jich herci asi při natáčení pár schytali. No scénář je místy zastaralý, ale stejně vás udrží v pozornosti až do napínavého finále filmu. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Filmy o boxu vždycky umožňovaly představit emocionálně silný příběh jedince, který díky tomuto sportu překonal svou rozpolcenost, vymanil se z mizerného sociálního zázemí a stal se Někým. V tomhle případě poskytl filmařům možnost pořádně se vyřádit - od vynikající kamery hrající si se stíny nebo kontrasty přes sebejistou režii mistra všech žánrů Roberta Wise až po herecké výkony v čele s nasupeným a nervním Paulem Newmanem. První část je především potěchou pro oko a příběh věčného rváče a smolaře působí dost depresivně. Pak ale dojde k obratu, přidá se humor a v závěru si můžeme vychutnat tradiční souboj kdo s koho (20 let před Rockym). Ta druhá půle už je konvenčnější a absence humoru by taky nebyla na škodu, nicméně i tak je Někdo tam nahoře mě má rád jedním z nejllepších sportovních filmů se sociální tématikou (chtěl jsem srovnávat i s Kazanovým slavným snímkem V přístavu, ale ten je přeci jen o něčem jiném). ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

  • Celosvětová premiéra proběhla 3. července 1956 v San Franciscu v Kalifornii. (ČSFD)
  • Obsazení hlavní role Paulem Newmanem bylo velmi kritizováno. Nejen, že ve svých 30 letech byl o celých šest let starší než James Dean, který byl do role Rockyho Graziana původně obsazen, ale především Newmanův snímek Stříbrný kalich (1954) byl kritiky roznesen na kopytech. (žvanimírek)

Reklama

Reklama