Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vznětlivý boxer Charley Davis, jemuž touha po slávě a penězích stoupne do hlavy a vytvoří bariéry mezi ním a jeho blízkými, je jednou z nejznámějších rolí Johna Garfielda, největšího filmového rebela 40. let. Snímek Tělem a duší, kterým na sebe výrazně upozornili levicově smýšlející začínající režisér Robert Rossen a na Oscara nominovaný scenárista Abraham Polonsky, byl prvním, v nezávislé produkci realizovaným snímkem Johna Garfielda, který byl do té doby spojován se studiem Warner Bros. a jeho sociálně angažovanými filmovými produkcemi. Výrazný společenský apel ostatně nechybí ani Rossenově snímku, který jako jeden z prvních poukázal na korupci mezi boxerskými promotéry a jejich sportovními svěřenci, a právem patří mezi klíčové tituly daného subžánru. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (13)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tak krásný pocit jsem z filmu už dlouho neměl. Bez přehánění můžu říct, že to je nejlepší film z boxerského prostředí, co jsem viděl. Pokaždý, když mě nějakej film takto ohromí, tak nevím, co víc k tomu mám psát. Prostě paráda :-) ___ (P.S. Toho idiota, co tady všem noirům snižuje hodnocení odpadem - pochybuju, že něco z toho viděl - bych nechal zastřelit) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zásadní film boxerského subžánru, Raging Bull po tomhle kousku vypadá spíš jako vykrádačka, stejně tak paralely s Pulp Fiction si všimne každý. John Garfield famózně přirozený a nestrojený, asi jako kdyby Marlon Brando hrál ve 40. letech (naposledy mě takhle překvapil u starého filmu Paul Muni v I Am a Fugitive From A Chain Gang). Scény boxu na svou dobu unikátní (Director of photography James Wong Howe was famed for his innovations, including putting a cameraman with a hand-held camera on roller skates inside a boxing ring for Body and Soul (1947) to draw the audience into the ring.) ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh na známé téma "mladý muž z chudých poměrů se...", zde ovšem v naprosto dokonalém zpracování. Pozn.: EdaS **** si povzdechl: "Kdyby to mělo i pořádně noirový konec..." Konec filmu se ovšem nerovná konci tohoto příběhu, který má téměř vždy negativní vyústění. Buďto hrdina odejde z byznysu a následně padne vysílením, nebo padne přímo v byznysu v důsledku stoupajících nároků na jeho (především) psychiku, nebo z bysnysu odejde (jako je tomu zde), ale celý život pak skomírá ve vzpomínce na dobu, když byl ještě někdo... Scénář je skutečně dobrý, přestože pokus o diskurs na Blakeova Tigra (Tiger! Tiger! burning bright / In the forest of the night / What immortal hand or eye / Could frame thy fearful symmetry?) a způsob výslovnosti (symmetry se čte "symetraj") není na úrovni boxéra. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy o vzostupe slávnych hudobníkov či športovcov ma obvykle, napriek úchvatným hereckým výkonom a perfektnému remeslu príliš nenadchýňajú a rýchlo vyšumia. Reálna story rozoberaných osobností totiž nemáva scenáristicky atraktívne zvraty a finále, aké vyžaduje poriadny filmový zážitok. Body and Soul má konštrukciu životopisnej drámy, ale nie je reálnou story a vďaka tomu môže obsahovať žánrové zvraty i veľké finále, ktoré mu dodáva parameter vznešenosti hollywoodských klasík a robí z nebo plnohodnotný filmový biják. Parádička. ()

Galerie (31)

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama