Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (380)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Exorcismus prosperuje, dokud ďábel pikle kuje.“ Pekelný puch, u verbala vzruch, síra versus kadidlo a pochybnosti o svéprávnosti posedlých. To vše v přímém přenosu, neb „skutečný otec Gabriele a skutečné zápisky“ (ten flanďák měl teda fantazii). Zbytečně se však netěšte, že ve vatikánské aréně Gladiátor natrhne prdel samotnému Luciferovi. Kdepak. Vládce pekel nikdy nikoho neposedá osobně. V exorcistických filmech odjakživa jen přizdisráčsky kuje pikle zpoza kotle a do předem prohraných bitev s Bohem posílá jen samé druhořadé ocasy. Dnes to odskákal sluha Asmodeus, v pekelné hierarchii až čtvrtý (!) princ v pořadí. OKÉNKO ZPOVĚDNICE: [][] Čeho se bojí lidi víme. Ale čeho se nejvíc bojí ďábel? ϢΨϢ Že někdo příjde na způsob, jak ho definitivně zničit (nápověda: peklo vymyslela církev). ϢΨϢ Že nějaká čertice začne šířit pomluvy, že Lucifer je gay. ϢΨϢ Že ho Russel Crowe přestane milovat. [][] Jo a podle vícero pramenů je kozel Asmodeus  i „rozbíječ manželství“, takže ke třem ateistickým hvězdám pro sichr přihazuji i čtvrtý otčenáš. Abych pak neměl doma s Faustkou peklo :-)). A vůbec, posedlý kardinál, jezuité celá staletí (!) ve službách Satana a chlupatý ocas, co klepe na zadní vrátka Vatikánu. Dámy a pánové exorcisti, kdo z vás to má? ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[katechistický červenec] Zvráceně jsem se na ten film těšil, protože název Papežův vymítač mi přišel nějak kouzelně imbecilní. Něco jako Houbařův průvodce, Kuchtíkův služebník, Leštěncova bronchitida, prostě nevim, nedivil bych se, kdyby Toy Dolls měli song, který se jmenuje Pope's Exorcist. Pak mě bavil jeden jeho plakát, který vypadá jako kdyby na jeho focení přišel Russell Crowe nějak zmateně stydlivě opilej a bál se foťáku.  A jméno autora předlohy se na něm navíc nevejde do perexu. Prostě slibovalo to provinilou zábavu, která zakotví Crowa konečně už v zasloužilém segalovském příkopu. Ale už na začátku mě to vyděsilo tím, že ten film nebude o vyhánění čerta z papeže, což jsem si celou dobu myslel! Místo toho zase nějaký perverzní harant, co mluví sprostě na mámu. Ach jo. Když jsem se ale po chvíli přeladil na totální braindead mód, tak to začala být celkem sranda. Asmodeus si docela vymejšlí, přehození odpovědnosti za španělskou inkvizici Ďáblovi je masterclass scénáristický drzosti a námět se rozvíjí i po polovině stopáže, což je docela vzácný. Nicméně pohromadě to není schopný udržet protagonista, který má propozice leda tak nějaké srandovní vedlejší postavy, která je v normálním filmu deset minut, ale udělat z ní hlavního hrdinu byl blbej nápad. Lidi, co píšou něco o "výborném hereckém výkonu Rusella Crowa" to píšou ze zvyku. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

V úvodu film baví postavou netradičního rebelského kněze, zajímavě ztělesněného skvělým Russellem Crowem. A o to více pak nebaví bezhlavým žánrovým skopitačením v poslední třetině, která je více směšná než děsivá či jakkoliv působivá. Nejlepší scéna filmu, kterou vrcholí ještě koukatelná, teprve rozvíjející se dějová linka, je někde v polovině. Kino mainstream s hvězdným hereckým tahounem, v rámci žánru stokrát zbytečnější než chuťovky, které se ani nedostanou do místních kin (X, Pearl). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příjemný satanský horor, který rozhodně není kopií Vymítače ďábla, jelikož jeho cesty vedou zcela jinudy. Dokonce podobnost je jen v pavoučí chůzi, která byla do Friedkinova filmu vrácena až mnohem později. A místo chrlení zeleného slizu je tu krev, což mi přijde daleko děsivější. R. Crowe je skvělý - vtipný, přemýšlivý, rozvážný a bojovný. Poslouchat ho mluvit je radost. I rolička F. Nera ukazuje velikost tohoto herce. Zajímavé bylo, že zdejší démon není nějaký druhořadý břídil, nýbrž jeden z princů Pekla - Asmodeus. Není sice tím nejvyšším, páč Lucifer se zkrátka drobnostmi, jako je posednutí člověka, nezabývá, avšak stojí dost vysoko. A protože Asmodeus je pánem lži a klamu, je jasné, do jaké šlamastyky se zdejší postavy dostaly. Velmi zajímavá je otázka inkvizice a její odpovědnosti za hrůzy páchané ve Španělsku. A rozprava o zlu před komisí je také na pováženou. Scény vymítání jsou epické, souboj v podzemí bombastický. V jednu chvíli jsem měl pocit, že se sedadlo, nebo možná celá řada, se mnou utrhne a vymrští mě ke stropu, tak se hudba v sále rozduněla. To si doma neprožijete. Krásný vizuál, záběry na opatství ve všech úhlech i za bouře potěšily evokací gotického hororu. A když jsem hned zkraje slyšel z walkmanu She Sells Sanctuary od The Cult, věděl jsem, že budu spokojen. Tvé hříchy tě doženou! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na "svatou trojici" satanských hororů (Polanski- Friedkin- Donner) se Avery samozřejmě nechytá ani náhodou, protože zatímco jmenovaní režiséři natočili filmy s přesahem, v nichž je satanský motiv spíše alegorií, tohle je docela přímočará báchorka. Čtvrtou hvězdičku přidávám z čisté radosti nad tím že mě můj oblíbenec Crowe po dlouhé době na plátně bavil (pojetím role exorcisty ve stylu dr. House) a že Franco Nero stále žije. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Russell Crowe přišel s nápadem, aby Gabriel Amorth jezdil na vespě. Inspiroval se tím, že viděl kněze projíždět Římem na vespách a chtěl to zahrnout do filmu. (noelcoward73)
  • Po skončení závěrečných titulků je možno na fotce vidět skutečnou podobu Gabriella Amortha (Russell Crowe). (pornogrind)
  • Russell Crowe sa stretol s osobnými priateľmi Amortha, vrátane jedného, ​​ktorý sprevádzal Amortha pri viac ako 150 exorcizmoch, aby lepšie spoznal postavu, ktorú hral. (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama