Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (381)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na to, o jakou jednoduchou blbinku jde, se to dalo vidět. Lehké, srandovní, celkem pěkně natočené, škoda šablonovitého posedlého, tady mohli vymyslet cosi křupavějšího, ale když zohledním, že tento žánr beru obloukem, viděla jsem jen Vymítače klasiku, bavila jsem se dobře. Nehrát tam ale velryba, zapadne to hodně hluboko. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Žánrová jednohubka neurazí a pyšní se několika sympatickými motivy, které však pouze nejistě načrtává. Ani z hlediska stylu se nejedná o nic, na co byste si pár dní po zhlédnutí vzpomněli, jako přímočará zábava na 100 minut ale Papežův vymítač poslouží. Více zde. ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Vymítání démonů je oblíbenou součástí hororového žánru. Nejnověji se této problematice věnuje „Papežův vymítač“, který má na rozdíl od jiných hororů tu výhodu, že vychází ze skutečných událostí. Film sice čerpá inspiraci ze života reálné postavy, ale upravuje si ji k obrazu svému. Hlavní je pro něj vyprávět napínavý příběh, nikoliv podat pravdivý záznam reality. A to se mu, byť s drobnými nedostatky, daří. Ačkoliv se „Papežův vymítač“ pravděpodobně nestane klasikou tohoto žánru, hororového fanouška dokáže zabavit. Kromě dobové atmosféry a pocitu vzrůstajícího děsu na tom má zásluhu především Russell Crowe v hlavní roli, který ztvárňuje jednoho z nejlepších filmových kněží posledních let. V jeho podání se z Gabriela Amortha stává cynický zkušený vymítač, kterému nechybí charisma ani smysl pro humor. Díky tomu film navzdory svému zařazení mezi horor dokáže vykouzlit úsměv na rtech a všichni Croweovi fanoušci by si ho neměli nechat ujít, neboť Crowe si roli vychutnává. Ani vedlejší obsazení nezklamalo. Nejvíc z něj vyčnívá Franco Nero, který si vystřihl úlohu papeže. Příběhově se filmu dá vytknout určitá předvídatelnost. Čím lépe jste s náboženskými horory obeznámeni tím snazší pro vás bude odškrtávat si povinné položky, které jako by se musely objevit v každém filmu tohoto žánru. Nechybí pochmurné prostředí starého opatství, vymítací rituály, strašidelné zvuky a kamera, která se občas utrhne ze řetězu a během okamžiků exorcismu dovádí stejně jako posedlý mladík Henry. Po stránce speciálních efektů „Papežův vymítač“ příliš nenadchne, ale výbušné, krví nabité finále to do určité míry vynahrazuje. Kromě očekávatelných příběhových zvratů na filmu v neposlední řadě zamrzí i nedostatečná prokreslenost postav s výjimkou otce Amortha. Kvůli toma divákům na Henrym a jeho rodině nezáleží tolik, jak by si zasloužili. „Papežův vymítač“ se tak stává hororem balancujícím na hranici mezi průměrem a nadprůměrem. /65%/ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příjemný satanský horor, který rozhodně není kopií Vymítače ďábla, jelikož jeho cesty vedou zcela jinudy. Dokonce podobnost je jen v pavoučí chůzi, která byla do Friedkinova filmu vrácena až mnohem později. A místo chrlení zeleného slizu je tu krev, což mi přijde daleko děsivější. R. Crowe je skvělý - vtipný, přemýšlivý, rozvážný a bojovný. Poslouchat ho mluvit je radost. I rolička F. Nera ukazuje velikost tohoto herce. Zajímavé bylo, že zdejší démon není nějaký druhořadý břídil, nýbrž jeden z princů Pekla - Asmodeus. Není sice tím nejvyšším, páč Lucifer se zkrátka drobnostmi, jako je posednutí člověka, nezabývá, avšak stojí dost vysoko. A protože Asmodeus je pánem lži a klamu, je jasné, do jaké šlamastyky se zdejší postavy dostaly. Velmi zajímavá je otázka inkvizice a její odpovědnosti za hrůzy páchané ve Španělsku. A rozprava o zlu před komisí je také na pováženou. Scény vymítání jsou epické, souboj v podzemí bombastický. V jednu chvíli jsem měl pocit, že se sedadlo, nebo možná celá řada, se mnou utrhne a vymrští mě ke stropu, tak se hudba v sále rozduněla. To si doma neprožijete. Krásný vizuál, záběry na opatství ve všech úhlech i za bouře potěšily evokací gotického hororu. A když jsem hned zkraje slyšel z walkmanu She Sells Sanctuary od The Cult, věděl jsem, že budu spokojen. Tvé hříchy tě doženou! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Hned začátek mě sice mírně rozladil, protože to na mě působilo tak trochu jako špatnej vtip viz. démon vleze do prasete. Nakonec se z toho ale po počátečních rozpacích vyklubal jeden z těch lepších vymítačských hororů posledních let. Dobře natočenej, dobře zahranej, napínavej a atmosferickej kousek od kterýho jsem si toho moc nesliboval ale o to víc mě překvapil a potěšil. Milovníci filmů o exorcismu by vyloženě zklámáni být neměli. Nejde sice o nic originálního což je ale celkem pochopitelný, protože v tomhle subžánru toho vymyslet víc asi už ani nejde. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Podľa Russella Crowea počas jedného z premietaní na Novom Zélande si uvádzač vystrelil z divákov tým, že počas jednej z najdesivejších scén udrel metlou o stenu, čo divákov značne vydesilo. (Arsenal83)
  • Russell Crowe sa stretol s osobnými priateľmi Amortha, vrátane jedného, ​​ktorý sprevádzal Amortha pri viac ako 150 exorcizmoch, aby lepšie spoznal postavu, ktorú hral. (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno