Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (381)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Julis Avery opět zabodoval na plné čáře. Už Overlord z prostředí druhé světové války měl co nabídnout. No a teď se vydal na strastiplnou cestu do vod exorcismu. Naprosto brilantním tahem bylo obsazení hlavního představitele. Russell Crowe se s rolí sarkastického a vtipného vatikánského exorcisty (budu si muset o tom člověku zjistit více) popasoval excelentně, celý film jednodouše stojí a padá na jeho výkonu. Za to smekám klobouček....Jinak film nabídne bezpočet scén, kdy vám do smíchu rozhodně nebude, s mými vskutku labilními nervy si autoři hráli precizně :D I po stránce audiovizuální naprostá špička (s přihlédnutím k na dnešní dobu skromnějšímu rozpočtu 18 milionů dolarů bezchybný finální produkt), zvuk též dotažený k dokonalosti (Jed Kurzel nezklamal). A že to na konci spíše spadlo do vod akčního filmu? Proč vlastně ne...Na poli žánrově podobně laděných snímků jsem nic podobného neviděl, takže jsem to přivítal s otevřenou náručí. Tady jsem si pošmákl. Příště jen méně dětí, které vám celý zážitek dokážou šustěním brambůrků a popkornu znechutit. Upřímně nechápu...Za mě dávám 7,5/10 (časem možná půjdu výše...druhá projekce rozhodne) ()

maddy 

všechny recenze uživatele

104 minútová definícia hororového klišé. Koho napadlo v roku 2023 natočiť tisíc a prvú variáciu na exorcistický horor, obsadiť do neho takú hviezdu ako Russell Crowe a ... nedodať tomu ani štipku originality, zaujímavého námetu alebo čokohoľvek nového? Nuž, Juliasa Averyho! Tento už tak priemerný režisér (Samaritan, Son of a Gun, Overlord) si vzal priemerný námet a natočil neprekvapivo absolútne priemerný film. Film, ktoré má nejaké produkčné kvality a dostatočný budget, aby nevyzeral úplne márne (asi aj preto sa podarilo zaplatiť Russella do hlavnej úlohy), ale chýba mu všetko ostatné. Akékoľvek napätie, vyvolanie strachu, atmosféry alebo čohokoľvek. Len tak plynie, divák si odškrtáva všetky exorcistické scény, ktoré už videl inde a lepšie, až sa nakoniec doplachtí k pomerne trápnemu záveru, ktorého jediné pozitívum je, že po ňom to celé už končí. CELKOVO: 4/10 ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

[katechistický červenec] Zvráceně jsem se na ten film těšil, protože název Papežův vymítač mi přišel nějak kouzelně imbecilní. Něco jako Houbařův průvodce, Kuchtíkův služebník, Leštěncova bronchitida, prostě nevim, nedivil bych se, kdyby Toy Dolls měli song, který se jmenuje Pope's Exorcist. Pak mě bavil jeden jeho plakát, který vypadá jako kdyby na jeho focení přišel Russell Crowe nějak zmateně stydlivě opilej a bál se foťáku.  A jméno autora předlohy se na něm navíc nevejde do perexu. Prostě slibovalo to provinilou zábavu, která zakotví Crowa konečně už v zasloužilém segalovském příkopu. Ale už na začátku mě to vyděsilo tím, že ten film nebude o vyhánění čerta z papeže, což jsem si celou dobu myslel! Místo toho zase nějaký perverzní harant, co mluví sprostě na mámu. Ach jo. Když jsem se ale po chvíli přeladil na totální braindead mód, tak to začala být celkem sranda. Asmodeus si docela vymejšlí, přehození odpovědnosti za španělskou inkvizici Ďáblovi je masterclass scénáristický drzosti a námět se rozvíjí i po polovině stopáže, což je docela vzácný. Nicméně pohromadě to není schopný udržet protagonista, který má propozice leda tak nějaké srandovní vedlejší postavy, která je v normálním filmu deset minut, ale udělat z ní hlavního hrdinu byl blbej nápad. Lidi, co píšou něco o "výborném hereckém výkonu Rusella Crowa" to píšou ze zvyku. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak buď som vadný ja alebo niekto iný, ale čo asi tak mal flm o exorcozme priniesť za novinku: Mali z posadnutej osoby vyskočiť autoboti alebo neuveriteľný Hulk? Proste niekedy človek žasne nad tým čo sú schopní ľudia za komentáre vyprodukovať, a to ich ešte myslia aj vážne.Pohodový Russell Crowe v pohodovom filme, ktorý ponúkol presne to čo som od neho očakával a možno bude patriť k najlepším prekvapeniam filmového roku 2023. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe se zřejmě nudil v konvenčních rolích, před lety mu nevyšel jeho Jekyll/Hyde v ztroskotaném Dark Universe, tak si musel své přestřelené žánrové chutě spláchnout zde. A všechna čest, on je zároveň tím jediným důvodem, proč má smysl na tuhle schematickou rutinu bez napětí, tvůrčích nápadů a jakékoliv hororové atmosféry vůbec koukat. Je vidět, že si nevšední roli neskutečně užívá, zpestřuje ji drobnými detaily, a i ten jeho ztřeštěný italský přízvuk vás od první chvíle bude víc bavit než štvát (jednak taky proto, že není ani zdaleka tím nejhorším přízvukem ve filmu). Veškerý zbytek toho vakua kolem Crowa je však naprostá vymítací rutina od rutinního režiséra, jemuž k dobru mohu přičíst jenom to, že tam aspoň nenacpal otravné lekačky za hlasitého zvukového efektu, což je jinak mor současných hororů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Z Vatikánu bola vydaná správa, že ak by bol Gabriele Amorth nažive, bol by znechutený použitím jeho mena a zobrazením jeho postavy a bol by rozhodne proti filmu. (Arsenal83)
  • Na speciálních efektech se podílelo pražské trikové studio UPP. (Amras)
  • Vyjadrenie Medzinárodnej asociácie exorcistov, ktorá má viac ako 800 členov exorcistov a viac ako 120 pomocných členov po celom svete, k filmu: „Tento spôsob rozprávania o skúsenostiach Dona Amortha ako exorcistu, okrem toho, že je v rozpore s historickou realitou, skresľuje a falšuje to, čo sa skutočne žije a prežíva počas exorcizmu skutočne posadnutých ľudí." (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno