Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní vývoj filmu vytváří společně se smrtelně vážným a poetickým vyzněním, rovnako dramatickými výkony a fascinující Morriconeho hudbou natolik zvláštní kombinaci, že si nelze Orka zabiják neoblíbit. Snad jen ta úmrtí mohla být bohatší na detaily namísto několika vteřinového způsobu "vynořit, polapit, ponořit". Bronzové místo v kategorii Nejlepší film o zabijáckém mořském dravci má Orka nicméně jisté. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno viděl jsem film tento v kině, a tehdy jsem jsem ani nedutal, když ďábelská kosatka (evidentně chytřejší než běžný námořník) páchala své dílo pomsty. Bohužel po všech těch letech toto dílko dosti zestárlo. Ani by nevadilo, že se přihřívá na úspěchu Čelistí a exploatuje motivy z Bílé velryby, ale to jak je to naivně a smrtelně vážně zahráno, to dnes až hraničí s nechtěnou parodií. Tak asi jediným originálním vkladem zůstává ten ekologický nátěr. Za rajcovní vědeckou pracovnici v podání Charlotte Rampling, která mi pevně v mysli utkvěla již při prvním shlédnutí, přece jen slabé 3*. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Hlavním problémem nedávného Moby Dicka Rona Howarda bylo bezpochyby přehrše digitálního bordelu spolu s neschopností alespoň trošku důvěryhodně zobrazit jednotlivá zvířata. O digitálně odfláknuté vodě nemluvě. To co scházelo V srdci moře, je naopak největší předností Orky, filmu o téměř 40 let staršího. Šikovně sestříhané pohyby zvířat a až autentické modely kosatek dodávají filmu na síle a to především v situacích, kdy už člověk trošku odhaluje že samotná zápletka je slušně řečeno dosti nereálná ;-). Každopádně senzační efekty, podmanivá Morriconeho hudba a mnohdy drastické záběry řadí Orku na vrchol zvířecích hororů, ano i po bok Čelistí :-). ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Kapitánu Achabovi bylo řečeno - že mstít se na němém zvířeti kterého vede pouhý instinkt - je rouhání. Ze strany zvířat by si člověk zřejmě pomstu zasloužil ... za to co jim provádí, ikdyž to třeba není zlý člověk jako kapitán Nolan, zločin si žádá trest. Vynikající hudba, Richard Harris a nádherní tvorové kteří jsou schopní stejné lásky jako člověk. Krásný film. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama