Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (334)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Solidní australský road hororůrek. Tyto thrillery na kolech mám docela rád a protinožcům se podařilo vytvořit průměrný napínák. Takový klasický film s klady a zápory. Chvílemi je tam skvělá atmosféra, chvílemi jsou tam zase divné momenty a je to celkem nuda. Ale celkově hodnotím jako průměr. Tomu, že je to podle skutečné události, se směju, ale chápu, že vůči svátečním hororistům je to dobrý tah. Člověk to pak s hlavními hrdiny o to více prožívá. 55% ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Australský řepák vrací úder! Milé děti, až vám v liduprázdné poušti chcípne auto, rozhodně nevěřte dobrotivým venkovanům v klobouku, kteří horlivě nabízejí nezištnou pomoc, mohli byste dopadnout opravdu hodně zle. Škoda jen toho zbytečně natahovaného úvodu, k nějakém sepětí s aktéry u mne došlo stejně až ve chvíli, kdy se přestalo mluvit a vytáhly se nože (a jiné nástroje). Ale i tak je Wolf Creek dost příjemné překvapení, už jen kvůli nepříliš často využívanému prostředí bezvýchodné a nemálo rozhlehlé australské pustiny. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Nejprve krásy australského kontinentu, vzápětí pro zúčastněné už ne tak přitažlivé hrátky s narušeným sadistou. U hororů (a těch kvalitních je stále méně) mi přijde ideální, když je režisér zároveň scénáristou a jako v případě Grega McLeana je u projektu od samého začátku. Je tu pak cítit „jen“ jeho vize. Prvních třicet, čtyřicet minut se prakticky „nic“ neděje, kocháme se přírodou, na daný žánr netriviálním scénářem i slušnými hereckými výkony tria přátel. Charaktery, ač jsou jakkoliv dobře naťuknuté, v závěru kapku ztrácí na významu, protože je nakonec jedno, která z dívek skončí v náruči jediné mužské postavy. Každopádně mi ale několik těchhle desítek minut nevadilo. V hororu snad nejde jen o několik usekaných prstů a litrů krve, ale i o celkovou atmosféru či vizuální look, ostatně i odlehlá pumpa s vidlákovským osazenstvem měla svoje kouzlo. Jasně, najdou se logické drobnosti (proč „farmáře“ po postřelení neumlátit třeba jen holýma rukama?), ale většinu času jsou tři přátelé rozumnými lidmi v kritických chvílích. Po podobně reálných snímcích je mi pak diváka, který se například u pokračování naprosto ubohé série Saw tetelí blahem při dvou efektních úmrtích (i přesto, že jsou pouze samoúčelná) a hnedka sází neoprávněné 4*, docela líto. Wolf Creek je reálný snímeček s reálným nebezpečím (stačí se rozhlédnout, i u nás na kterémkoliv větším nádraží je podobných podivínů požehnaně), kterému sluší necenzurovaná podoba i australské exteriéry. Opatrných, ale pro daný žánr oprávněných 80%.. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film je primárně jednoduchý souboj zabíjáka a jeho obětí, což prostor pro extra dávku strachu a horrorového pojetí nenabízí. Naštěstí ale nejde o bezduchou či rádobyhumornou řežbu, kde by z každé oděrky vyteklo 20 litrů krve, horror se naopak ohání fungujícími thrillerovými prvky. Díky scenérii bohem zapomenuté pustiny a nejistotě při vkládání důvěry v podezřele vlídného vidláka se daří budovat slušné napětí i očekávání vyústění příběhu. Štavnaté psychopatické výlevy a přesvědčivé zdrcení figurek z něj pak dělá nadprůměrný horror, přestože nenabízí žádnou invenci či silnou atmosféru. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tradícia vraždiacich maniakov, žijúcich kdesi v šírošírej pustine vznikla pôvodne v USA, kde osamotene stojace farmy s najbližším susedom na hony vzdialeným, nie sú žiadnou zriedkavosťou. Ak sa k spoločensky málo výživnému životu pridruží úplné osamotenie, k čudáctvu, alebo v horšom prípade k zatemneniu rozumu nie je nikdy ďaleko. Krajinou s podobne vyľudnenými priestormi je aj Austrália, kde tvorcovia filmu zasadili príbeh mladej trojice. Túžiaci zažiť dobrodružstvo, aspoň na čas ich vzďaľujúce od spútavajúcej prítomnosti civilizácie, vydávajú sa dve slečny a ich kamarát autom poznávať nehostinné vnútrozemie. Prvé kontakty s drsniackymi vidiečanmi a poznanie zvláštneho prírodného úkazu však čoskoro vystrieda až desivo reálna nočná mora. Vierohodný dej, zachytávajúci často skratkovité konanie človeka v život ohrozujúcej situácii, sympatická snaha aktívne konať s cieľom uniknúť, nevypovedané tajomstvá zostávajúce ako príjemne vzrušujúce otázniky po skončení (napr. skutočnosť, nakoľko celý dej zodpovedal skutočne prežitému a nakoľko bol fabuláciou jedinej preživšej osoby alebo čo bolo príčinou záhadného zastavenia hodiniek a znefunkčnenia motora auta). V tunajších komentároch toľko kritizovaná úvodná časť a následný zlom v deji, sa mne osobne páčil. Zaujímavo ukázal ako sa pohodové mladícke dobrodružstvo môže zvrtnúť doslova z hodiny na hodinu v príšerné jatky a ako všetka rozvíjajúca sa vzťahová interakcia, určujúca charakter prvej tretiny filmu, stráca akýkoľvek zmysel pri prostej snahe uchrániť si holý život. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Cassandra Magrath řekla, že jí zlověstný smích Johna Jarratta způsobil noční můry. (Chatterer)
  • Revolver, který Lizzie (Cassandra Magrath) objeví a nabije, je Colt Python. (ČSFD)
  • Mickovo (John Jarratt) auto je Ford F-100 z roku 1977. (ČSFD)

Reklama

Reklama