Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 359)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónaTržby USA $55,185,045Tržby Celosvetovo $103,096,345║ tomuto sa hovorí za málo peňazí, veľa muziky __Jeden z mála originálnych thrillerov, ktorý má prešpikovaný dej aj keď nemusí byť zrovna úplne dokonalý či zrozumiteľný . Filmu nechýba slušná dávka napätia, dusnej atmosféry, pílivej hudby, temnej kamery a dokonca aj herecké obsadenie na takýto nízkorozpočtový počin je moc dobré. Škoda že pokračovania zbytočne ubíjajú na intenzite tejto série a preto to radšej beriem ako samostatný film, ku ktorému sa rád vraciam a pokračovania už radšej vypúšťam. /videl v kine: 85%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Leigh Whannell .. Game Over. Po skončení snímku jsem v přítmí kina ještě chvíli seděl a intenzivně si užíval právě skončeného psychicky náročnějšího (to mám rád) snímku a zejména pár minut staré a opravdu nečekaně šokující pointy!! Teď pár hodin poté sedím doma a přemýšlím, co „pitvat“ dříve. Zda-li originální aspekty nebo naopak dírky ve scénáři (dané hlavně onou pointou), či typické nelogičnosti (toaleta) a klišé (Alison/detektiv vs. Zep apod.). Nenakousnu raději všechno a nečekejte nějaké rozseknutí kladných i záporných problému filmu, protože nejlepší je Saw vidět, ale rozhodně tohle nechtějte nezažít! Film začíná bez průpravy okamžitě. Blik a jsme v umývárně. Ovšem zdejší počáteční scény na mě atmosfericky moc nezapůsobily a také díky slabším hereckým výkonům jsem se (opravdu jen) lehce nudil. Pak se naštěstí přidaly doktorovy flashbacky a seznámení s dosavadním „dílem“ Jigsaw. Přes postupné, dějově druhořadé, detektivní vyšetřování a několik povedených lekaček se v místy rychlém klipovém střihu přiblížíme k poslední třetině filmu, která dosavadní výtečně i průměrně kvalitní epizodky těžce „přeřezala“ a převálcovala! Pocity které Vám poté půjdou po těle jsou dosti mrazivé a zaručuji, že po skončení budete mít o čem přemýšlet. Prostě drsný, zvrhlý psycho thriller, u kterého se doporučuji na chvíli zamyslet nad tím, zda i Vy by jste patřily do skupinky „vyvolených“ pro tuto hru!? Na závěr by mě zajímalo, proč Saw srovnáváte s výtečným Se7en? Je to jen laciný a distribucí oblíbený marketingový tah na který tupě skáčete?.. Moje závěrečné hodnocení, které tady bohužel hvězdičkami nelze vyjádřit je, i přes několik kvalitativních zakolísání, pevných 90%! ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jak stavbou, tak atmosférou jde spíše o psychothriller, než klasický horor. Zápletka je nepochybně zajímavá, napětí houstne a na konci čeká překvapení (pro někoho). :-) Cary Elwes v tomhle filmu opět potvrdil, že ještě není odepsaný. Btw. 42 let bych mu tady určitě nehádal, ale hollywoodští maskéři dokážou zázraky na počkání, že... :-) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Geniální kousek a záčátek série, která se výrazně zapsala do dějin kinematografie. Skládačkového vraha jsem si rychle oblíbil. Je to šílenec nebo génius? Já mám jasno. Napětí, strach, mrazivé situace a úžas nad pastmi, které Jigsaw vytvořil. To jsou pocity, které mě provázely filmem. A konec? Vrchol ve velkém stylu, který způsobí zástavu srdce. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Gratuluji ti, stále žiješ. Většina lidí si neváží života. Ale ty ano. Už ano." Vždycky jsem se považoval za hravýho týpka, ale nemusím hrát všechno. Nicméně musím konstatovat, že tvůrce reality show s názvem "Začni si vážit svýho života" je velmi veselej chlapík. Obětavě ve svým volným čase vymýšlí zábavný hry pro lidi, kteří svým životem mrhají a jejich počínání pak se zájmem sleduje z první řady. Jeho scénáře samozřejmě nepostrádají jistou dávku sadismu, což je důvod mojí absence ve hře, ale přijmu-li obecně uznávanou tezi, že kdo si hraje, nezlobí, tak mi z toho vychází jen nevinný hobby. A i když se v krvi koupu jen nerad, tak tady jsem si to užil. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • "Jigsaw" znamená v překladu "skládačka/puzzle", ale také druh pily. (Cetnik_42)
  • Natáčení pokračování Saw 2 bylo schválené už během premiérového víkendu prvního dílu. (imro)
  • Původně měl jít film rovnou do video distribuce, ale po pozitivních ohlasech na testovací projekci se studio rozhodlo nasadit ho do kin. (don corleone)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama