Reklama

Reklama

Star Wars: Klonové války

(seriál)
  • USA Star Wars: The Clone Wars (více)
Trailer
USA, (2008–2020), 48 h 58 min (Minutáž: 22–23 min)

Tvůrci:

George Lucas

Hrají:

Anthony Daniels, Tom Kane, Matthew Wood, Ian Abercrombie, Corey Burton, James Arnold Taylor, Ashley Eckstein, Tom Kenny, Ron Perlman, Olivia d'Abo (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(133)

Obsahy(1)

Námětem tohoto seriálu jsou stejně jak u jeho jmenovce události mezi druhou a třetí epizodou, tzv. Klonové války. Dějovou linii se ovšem snaží přenést na vedlejší postavy a rozvijí zde příběhy, které nám mají pomoci v pochopení všech událostí a třetí epizoda na něj přímo navazuje. Setkáme se zde tudíž s Yodu, Obi-Wan Kenobim a dalších rytířů Jedi vedoucí armádu republiky proti nové Separatistické armádě droidů. Rozdíl mezi animovanou sérií je 3-D animace tohoto kousku a také to, že se má jednat o seriál s cenzurou PG-13 a tudíž jeho vysílací doba, která musí být po deváté hodině večerní, napovídá starší cílovou skupinu diváků. I stopáž jednotlivých dílů je delší. (Redswif)

(více)

Zajímavosti (303)

  • Způsob, kterým se Darth Maul vrátil poté, co ho ve Skryté hrozbě (1999) Obi-Wan přeťal vedví, je stejný v Novém Kánonu od Disney i Expandovaném univerzu (legends), primárně z toho důvodu, že byl ustanoven ještě předtím, než se Disney rozhodlo Expanded Universe zavrhnout. V Legendách Maul nezahynul rukou Obi-Wana Kenobiho jako v seriálu Star Wars Povstalci (od r. 2014), ale v komiksu „Star Wars: Visionaries“ jej zastřelil Owen Lars, když Obi-Wan Maula porazil v duelu, ale zaváhal se smrtící ranou. (vojtaruzek)
  • Anakin Skywalker byl prvním modelem postavy navrženým pro Klonové války. (KGBelik)
  • Kapitán Rex vychází z komiksu „ARC Trooper Alpha“ nakladatelství Dark Horse. Když si však George Lucas uvědomil, že už existují tři další postavy, jejichž jména začínají na písmeno „A“ (Anakin, R2-D2 a Ahsoka), rozhodl se místo toho pro jméno Rex. (KGBelik)
  • V původním konceptu se Ahsoka Tano jmenovala Ashla, což je jméno mláděte stejného druhu (Togruta) z filmu Star Wars II: Klony útočí (2002). Od spojení těchto dvou postav se však brzy upustilo. (KGBelik)
  • Klonovaný kapitán Rex má na bradě jizvu po vzoru Harrisona Forda. Symbol „Jaig Eyes“ na jeho helmě původně vymyslel Joe Johnston jako ozdobu pro helmu Boby Fetta. (KGBelik)
  • Animovaná verze Anakina Skywalkera nosí stejný druh krční a ramenní zbroje jako jeho budoucí identita sithského lorda Dartha Vadera. (KGBelik)
  • Ashley Eckstein původně zkoušela hlas Padmé Amidaly, ale bylo jí řečeno, že zní příliš mladě. Producenti ji však zavolali zpět a požádali ji, aby si pohrála s různými přízvuky. Po několika dalších konkurzech byla najata a bylo jí řečeno, aby použila svůj normální hlas pro roli Ahsoky Tano. (KGBelik)
  • V každé epizodě je na začátku jiný citát, jimž se říká „Jedi fortune cookies“. (KGBelik)
  • Slitina Beskar (též známá jako Mandalorianská ocel či Mandalorianské železo) byla převzata z původní časové osy Star Wars, dnes označované za Legendy. Tam se poprvé objevila v komiksové sérii „Letopisy rytířů Jedi“, konkrétně v díle „Freedon Nadd uprising“. Termín Beskar se poprvé objevil v článku „The Mandalorians: People and Culture“ v časopise „Star Wars Insider 86“. Ve světě Star Wars se jedná o jednu z nejodolnějších slitin, která uživatele chrání dokonce i proti útokům světelným mečem. (vojtaruzek)
  • Jednou z oblíbených taktik hlavních postav je předstírat kapitulaci a následně nepřítele překvapit nebo aspoň získat čas na provedení další části plánu. V reálném světě je takové jednání podle Ženevských konvencí válečný zločin, neboť se jedná o zneužití dobré vůle nepřítele a brání přijímání vážně míněných kapitulací. Tomuto jednání se říká „proradnost“ (anglicky „Perfidy“), a patří mezi ně ještě předstírání neschopnosti boje, předstírání statusu civilní osoby či nekombatanta a předstírání chráněného statutu (označení, uniformy OSN či nezúčastněných zemí) – Republika v Klonových válkách hojně využívá všechny (obvykle převlekem za civilisty či dokonce příslušníky Konfederace). Republika též prakticky nikdy nepřijímá kapitulace nepřátelských droidích vojáků a na místě je masakruje, což je též válečný zločin. Používání klonových vojáků je též sporné, neboť většině z nich nebylo 18 let, což by šlo považovat za využívání dětských vojáků (navíc se v podstatě jedná o otroky). (vojtaruzek)
  • Seriál měl pokračovat a mapovat Klonové války i během Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005). Před zahájením práce na 7. sérii ale studio Disney ukončilo rozdělanou práci a začalo pracovat na novém seriálu Star Wars: Povstaci (od r. 2014). Některé rozdělané epizody lze pak najít na internetu. (Veskoslav)
  • Svůj hlas propůjčil seriálu také Mark Hamill, představitel hlavního protagonisty původní trilogie Star Wars, Luka Skywalkera. Šlo o dabing postavy Darth Bana v epizodě "Sacrifice". (Troodon)
  • Epizody seriálu až do začátku čtvré série nevycházely podle chronologie. Bylo vytvořeno několik seznamů, označující díly podle toho, v jakém čase se odehrávaly. Oficiální chronologický řád zveřejnil 17. března 2014 web starwars.com. (Troodon)
  • Naklonovaný kapitán Rex, jehož namluvil Dee B. Baker, nosí vojenskou zbroj nakombinovanou z 1. a 2. fáze vývoje. (Blackhand47)
  • Ve 4. epizodě 3. série s názvem „Sféra vlivu“ se poprvé objeví pantoranský baron Papanoida, jenž vypadá jako výkonný producent George Lucas, a jeho tři děti – Che Amanwe, Chi Eekway a Ion –, které připomínají Amandu, Katie a Jetta. (Elyon)
  • Výkonný producent George Lucas prohlásil, že vyrobí alespoň 100 dílů. Svá slova vyplnil 12. epizodou 5. série s názvem „Nezvěstný v boji“. (Zdroj: io9.com) (Pumiiix)

Star Wars: Klonové války - The Lost Missions (2014) (série) (S06)

  • Před zrušením seriálu se plánovaly epizody o vysvobození Maula Mandaloriany, návrat Ahsoky do řadu Jedi, návrat na planetu Mon Cala, střet s průzkumnou lodí Yuzong-Vongů a ztroskotání Rexe a R2-D2 na Rylothu, ale práce na těchto epizodách nikdy nezačala. (Cardo)

Související novinky

Seriálová Ahsoka verbuje záporáka

Seriálová Ahsoka verbuje záporáka

13.02.2022

Zatímco proslulý námezdní lovec Boba Fett svou seriálovou pouť již čerstvě završil, dle mnohých kritiků a fanoušků snad i nadobro, hrané Star Wars univerzum se na streamovací službě Disney+ teprve… (více)

Hayden Christensen se vrátí v hrané Ahsoce

Hayden Christensen se vrátí v hrané Ahsoce

24.10.2021

Studio Disney se naplno začalo soustředit na produkci nových hraných Star Wars seriálů, jež zatím alespoň u fanoušků sbírají daleko lepší ohlasy jak ty filmové. Po Mandalorianovi tak už letos o… (více)

Lucasfilm oznámil nový Star Wars seriál

Lucasfilm oznámil nový Star Wars seriál

14.07.2020

Streamovací služba Disney+ si objednala nový animovaný seriál od společnosti Lucasfilm. Novinka The Bad Batch bude vycházet z animovaných Klonových válek a bude vyprávět o titulní skupině klonových… (více)

Mandalorian nabírá hvězdnou posilu

Mandalorian nabírá hvězdnou posilu

20.03.2020

Ve druhé sérii seriálu The Mandalorian od Disney+ si podle čerstvých informací zahraje taky herečka Rosario Dawson (Zombieland: Rána jistoty, Trans). Herečka by měla ztvárnit postavu Ahsoky Tano,… (více)

Reklama

Reklama