Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, že found fountage, ktorý mi síce nevadí, ale nepatrí medzi moje obľúbené subžánre v kombinácii s takouto prakticky zombie tématikou, aj keď je to predsa len trochu odlišné dokáže priniesť niečo výraznejšie kvalitné, ale Španielom sa to podarilo a postarali sa teda o veľmi nevšedný a hlavne vydarený hororový zážitok. Jedine môžem vytknúť, že film aj napriek veľmi krátkej dĺžke obsahuje nejaké to slabé miesto, séria interview s civilistami v priebehu filmu len zbytočne narušila tempo, pričom aj tak neponúkla vôbec nič zaujímavé, ale to je vlastne to jediné mínus inak nadmieru kvalitného diela. Dejovo je to výborné, síce prvá polovica sa nesie ešte v takom pomalšom tempe, ale už úvodná fáza na požiarnickej stanici mi prišla úplne bez problémov a hlavne k moderátorke som si bez problémov vytvoril vzťah. No a po príchode do domu to už začne postupne gradovať, zaujímavé prvky len pribúdajú a tak až na spomínanú sériu interview ide úroveň filmu neustále len hore. A vidno to hlavne v druhej polovici, kedy film svojou intenzitou skutočne až berie dych a taká záverečná desaťminútovka na povale rozhodne patrí medzi to najlepšie, s čím som sa v tomto žánri vôbec stretol. Takže po hororovej stránke o ničom inom, než o úplnom nadšení nemôže byť ani reči. Hororové scény sú neustále gradované a síce nechýbajú ani drsné momenty, ale tentoraz je ich význam úplne zanedbateľný, keďže všetky tie naháňačky a strety s nakazenými sú tak napínavé, intenzívne a dynamické, že len ťažko hľadajú nejakú konkurenciu. Obsadenie tentoraz nie je až tak výrazné, výraznejšie ma bavili vlastne iba moderátorka, hlavný požiarnik a možno ešte aj kameraman, čo je ale v tomto žánri diskutabilné, no nemám s tým žiadny problém, zvyšok pôsobí, ako obyčajné zloženie obyčajného bytového domu a o to tvorcom určite šlo. A režijne je to prakticky žánrová dokonalosť, samotný found fountage štýl je úplne prehľadný a ako som spomínal, hororová úroveň je prakticky na najvyššej možnej úrovni. Takže síce máloktorý horor odo mňa dostáva plný počet, ale Rec si ho bezpochyby zaslúži, jedna zo žánrových špičiek. 86% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Blair witch styl dotažen takřka k dokonalosti. Rec působí jako zjevení ze Španělska, které dokáže (v noci) otřást snad každým. Jednoduché postavy, které pobíhají po obrazovce společně s pochopitelnou snahou kameramana mít dobrý záběr. Konečně se našla vize, která je tak primitivní a krvavě účinná. V každém podobně laděném snímku se divák musel ptát, "proč to sakra točí?", ale tentokrát je to jednoduše a stylově vyřešeno existencí kameramana a televizní reportérky, která je mimochodem, alespoň z počátku, půvabná a divák ji začne fandit. Lekacích okamžiků není 5 za sekundu, ale jejich hustota je přesto daleko před Blair Witch projektem, který mě osobně překvapil v jediné scéně. Krom toho závěr, jako často bolavé místo hororů i jinak mysticky laděných filmů skvěle zapadá(Spoiler:křesťanská tématika vítána!). Hurá s kamerou do paneláku, každý si teď může natočit vlastní obdobu REC... ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po zklamání z Paranormal Activity jsem tomuhle formátu nevěřil, ale Rec mi dalo novou naději. Tvůrci pochopili, že ruční kamera automaticky neznamená, že se ve filmu krom dvou lekaček nemusí nic dít a místo toho nám dali skutečné stupňování atmosféry a děj. Je sice pravda, že předvídatelný a již použitý například v Blair Witch (prakticky stejně), ale nějak mi to vůbec nevadilo. Dokonce natolik, že dám s chutí plný počet. A tolik jsem nedal ani Blair Witch. No... to bude asi tou španělštinou... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Záhada Blair Witch je stísňující hned od počátku, tohle začne být opravdu zajímavé až po dvou třetinách filmu. Reportérka občas příšerná (ale ne autenticky příšerná jako třeba právě ta holčina z Blair) a pár dementních berliček, kdy se postavy chovají tak, že si ten kousanec zaslouží. Tomuhle druhu filmů zběsilost a nepřehledné scény v pohybu moc nesluší. Autentičnosti Blairské čaroděnice se tohle zdaleka neblíží a nejspíš už nikdy nic nebude. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní snímeček, je pravda, že je o něco méně strašidlnější než Blair Wich, ale na druhou stranu je uplně jinačí. Dokud jsem si to tu nepřečetl v komentářích. tak jsem na starou dobrou Blairskou čarodějnici ani nepomyslel, protože tohle se v určitých ohledech ani nedá srovnávat. Dlouho už jsem necítil u filmu takové napětí a snad i strach. Myslím, že doba po půlnoci v domě s vypnutými světly, je tak akorát čas na sledování. Takže chápu, že kdo se na to díval ve dne, tak mu to moc nepřišlo. Opět váhám s hodnocení (4-5), je to tak na hranici, ale asi zůstanu u nižšího, uvidíme, třeba se mi to ještě rozleží v hlavě. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Herci nikdy nedostali kompletný scenár, takže nepoznali osud svojich postáv, niekedy až do dňa natáčania jednotlivých scén. To malo za následok, že herci boli zvyčajne vystresovaní a nervózni, čo boli práve ideálne okolnosti pre takýto film. (WalterIK7)
  • Režiséri Jaume Balagueró a Paco Plaza si zámerne vyberali hercov, ktorí neboli populárni, aby snímok vyzeral viac realisticky a taktiež hercov, ktorí boli dobrí v improvizácii. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama