Reklama

Reklama

Vincent

Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový
USA, 1982, 6 min

Režie:

Tim Burton

Scénář:

Tim Burton

Hrají:

Vincent Price

Obsahy(1)

Vincent Malloy je sedemročný chlapec, ktorý fanaticky obdivuje hororvú legendu Vincenta Pricea. Dokonca si myslí, že on sám je týmto slávnym hercom a svoj život vidí ako sled morbídností páchaných najmä na jeho matke... Krátkometrážny animovaný film VINCENT je oficiálnym debutom slávneho Tima Burtona. K bábkovému príbehu nahovoril komentár Burtonov obľúbený herec, a to sám Vincent Price. (Avathar)

(více)

Recenze (342)

H34D 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé pozorovat, jak naši velikáni dnešní filmové doby začínali a jak mnoho z nich, včetně Tima Burtona, už ve svých debutech přesně označili, kterým směrěm se budou v budoucnu ubírat. Vincent je filmek o délce večerníčku, který bych dětem před spaním rozhodně nepustil... I když... Jako klasicky u Burtona je hororový jen základ a pohlíží se na něj až s pohádkovou nadsázkou, takže se nikdo doopravdy nebojí, ale všichni se cítí bezpečně uzavřeni uvnitř velmi hutné atmosféry... K tomu výborné vyprávění, které se podařilo uspořádat do rýmů a každý, kdo má rád animáče si k mému hodnocení může ještě puntík v klidu přidat. 8/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Označit Vincenta jako Burtonův nejlepší film nechci, protože bych nerad znevážil autorova životní díla, kterými pro mě jsou Edward a Velká ryba. Přesto ale z tohoto geniálního kraťasu nemám slov. Večerníček pro všechny, kteří mají rádi několikeré změny nálad a žánrů na ploše sotva pár filmových políček. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pocta E.A. POE. nejcenější je atmosféra, která je zde vyluzena a drama, s jakým malý chlapec prožívá svou situaci. Milé, miloučké. E.A.POE by ten filmeček asi udělal radost. Sice je jen trochu dobrý v porovnání s nejlepší tvorbou A.E.POE, ale takhle se to brát nemá, nejde o známkování, ale o sílu působivosti. A tu VINCENT má! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvnich Burtonovych filmu ma stylovou animaci, je hodne temny, ale zaroven i vtipny. Celej "film" je vlasne jedna basnicka ve ktere se misi "realny" svet s predstavivosti Vincenta. A ze ma pekne drsny predstavy. Burton uz na tomhle snimku, presto, ze ma jen necelych 6 minut ukazal, ze je vyborny reziser, ktery umi skvele skombinovat humor s hororem a vytvorit paradni atmosferu. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dobré, ale bohužel mám s tímto filmem podobný problém jako s běžným Burtonovým dílem - slušný dojem zůstane akorát u zmíněného obrazu a atmosféra je spíše taková chladná, neosobní, nedokážu si prostě k tomu vytvořit vztah... Přitom potenciál je zde stejně veliký jako u podobně laděných miniatur od Lynche nebo Triera. Dalším problémem se jeví odkazování na Poea, který to má u mě nastejno - čte se celkem dobře, ale v jeho případě se nedá mluvit o nějaké děsivosti a pověst hororového guru je zde podstatně zkreslenější než třeba u Hitche. Tudíž to na výš než tři hvězdy to nevytáhne ani působivá narativní stránka, na jejíž zajímavosti má nemalou zásluhu Vincent Price, nejsilnější článek této pětiminutovky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vincent Price se o účasti na tomto snímku vyjádřil jako o "nejradostnější věci, co se mu kdy stala; dokonce lepší než hvězda na hollywoodském chodníku slávy". (Morien)
  • Saturnský písečný červ, který se později objevuje v Burtonových filmech Beetlejuice a Noční můra před Vánoci se poprvé ukazuje v tomto filmu, stejně jako pes maskovaný za Frankensteina, jenž je k vidění ve filmu Frankenweenie. (Morien)

Reklama

Reklama