Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Victor Frankenstein je mladý chalan, ktorý má pomerne netradičný koníček - filmárčinu. Svoj prvý režijný počin premieta jedno dopoludnie rodine a spolužiakom. Hlavnú úlohu vo filme hrá jeho milovaný pes Sparky. Viktor sa stretol s nadšenými reakciami, no krátko na to nečakane prišiel o svoju hviezdu - Sparky chvíľu po projekcii filmu umiera pod kolesami auta a zdá sa, že z Victora vyprchala všetka chuť do života. Ale iba do chvíle, kým im v škole profesor biológie na žabe neukáže, ako možno pomocou elektriny dodať mŕtvemu organizmu život. Victor dostane šialený nápad - oživiť Sparkyho, torý už nejakú tú chvíľu leží na "cintoríne domácich zvieratiek". Teoreticky je to síce možné, ale aké to bude mať následky? (oli.G)

(více)

Recenze (142)

togaf 

všechny recenze uživatele

Sparky je miláček do každé rodiny - ošklivý, děsivý, mrtvý. Černobílé zpracování navozuje tu správnou burtnovsky strašidelnou atmosféru a hudba to celé jen doplňuje. Výborní byli především herci ve vedlejších rolích - všichni ti sousedi a sousedky a Victorova mamča byla taky super. On ani jeho otec nebyl špatný a sám Victor měl své kouzlo. Ehm...Takže vlastně všichni herci byli skvělý. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tento půlhodinový Frankenweenie je podle mě prvním filmem, kterým se Tim Burton zapsal do podvědomí diváků (nepočítáme-li o dva roky staršího VINCENTA). Prokázal v něm velký odkaz na své oblíbené gothické horory a především na Frankensteina s Borisem Karloffem, což víceméně mapuje téměř jeho celou tvorbu (obzvláště STŘÍHORUKÝ EDWARD a FRANKENWEENIE z roku 2012). Hlavní postava, asi desetiletý kluk, se jmenuje tak jak známý doktor Victor Frankenstein. Tento Frankenstein je v ryze typickém Burtonově stylu. Místo odporného monstra je tu oživlý roztomilý pejsek jménem Sparky. Nejvíce Burtonův styl vidíme na hřbitově. Sparky je pochován na starém opuštěném hřbitově, a to uprostřed na kopci, kolem kterého jsou nesouměrně rozházené další hroby. Z klasického Frankensteina je zde převzat i konec, kdy Sparky uteče do mlýna a ten o chvíli později shoří. Poté se objeví jeho fena jako obživnutá žena z FRANKENSTEINOVY NEVĚSTY. O téměř 30 let později byl tento půlhodinový hraný film natočen znovu, a to v animované formě celovečerního filmu. Opět v černobílé podobě. [2560. hodnocení, 140. komentář, 83%] ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vtipný kraťas, ve kterém jde lehko vysledovat dějovou kostru, která byla později využita v rozšířené formě ve Střihorukém Edwardovi. Ta mnohými zmiňovaná Burtonova fascinace smrtí a oživováním se fakt nezapře. Mám vlastně pocit, že skoro o ničem jiném netočí. Mírnější stylizace do podoby klasického monster hororu tu ale sedla náramně. A ten konec... chvíli trvalo, než mi ta slovní hříčka došla, ale o to více pobavila. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Tima Burtona, ve kterém dostává více prostoru. Už tady jasně vyniká jeho unikátní stylizace a několik prvků, které vkládá do svých pozdějších snímků. Filmu tedy nechybí klasické "burtonovské" kouzlo s docela mrazivou atmosférou. Právě vizuál a provedení je na filmu to nejzajímavější. Zápletka je poněkud banální a zkratkovitá, ale v rozsahu 30 minut docela funguje. I když ten závěr už je fakt úsměvný… Každopádně jako kraťas a jeden z prvních filmu v pohodě obstojí. – 7/10. ()

Dienzenhofer 

všechny recenze uživatele

Film který definoval Tima Burtona- Hororový sci-fi doják. Mimochodem Shelley Duvall je příšerná herečka. Taky je zajímavý že se tu mihlo hodně zajímavých jmen: Daniel Stern, Sofia Coppola nebo již zmiňovaná Shelley Duvall a v režii samozřejmě Tim Burton, většina z nich nebyla vůbec známa, až na Shelley Duvall a hodně z nich to někam dotáhlo. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Po dotočení tohoto filmu byl Tim Burton vyhozen od Disneyho - kvůli tomu, že příliš plýtval penězi. (ČSFD)
  • V listopadu 2007 podepsal Tim Burton smlouvu na natočení celovečerní verze filmu Frankenweenie, uvedené v roce 2011. (ČSFD)
  • Film Tim Burton natočil pre Disneyho detský kanál, avšak zodpovední ho pokladali za príliš temný, pochmúrny a tým pádom nevhodný pre detského diváka. (lilina133)

Související novinky

2011, rok změn

2011, rok změn

23.12.2011

Rok 2011 byl v mnoha ohledech významný a průlomový. Byl rokem změn - ať už těch drobných v našich každodenních životech, nebo těch velkých, které začnou psát nové etapy osudů celých národů (politické… (více)

Reklama

Reklama