Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadpřirozené zlo přichází do archeologického naleziště v poválečné, Brity ovládané Africe. Nebo je narůstající počet úmrtí a hrůz dílem lidské bytosti? Otec Merrin viděl během války tolik zla páchaného lidmi, že se zřekl své víry i kněžství. Jako dozorce nad vykopávkami záhadného chrámu bude muset znovu nalézt svou víru, aby mohl bojovat s nepřítelem, který je nejen mazaný a nekompromisní, ale především nesmrtelný. Merrina (Stellan Skarsgård) čeká konečné zúčtování s nejzavilejším nepřítelem lidstva. Režisér Paul Schrader (režisér filmu Auto Focus, scenárista Taxikáře) vnáší přímo hmatatelnou hrůzu do nejnovější kapitoly proslavené hororové série, kde bitevní pole představuje lidská duše. Strach přichází a zmrazí vás až do morku kostí. (Magic Box)

(více)

Recenze (62)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Když jsem na tento film narazil v televizi, myslel jsem, že se dívám na VYMÍTAČE ĎÁBLA: ZROZENÍ - mladého Merrina hraje Skarsgård, odehrává se to na vykopávkách, atd... Až ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že Izabella Scorupco se tu prostě neobjeví, mě to cvrnklo do nosu - tohle je úplně jiný film, jen má stejného představitele jedné a též hlavní postavy, odehrává se ve stejném prostředí a má i stejné dějové úmysly! A přeci nejde o dva konkurenční projekty a zjednodušeně za vším stojí (klasicky) tvůrčí neshody. Podle dostupných informací je vlastně tento snímek režiséra Schradera původní verzí VYMÍTAČE ĎÁBLA: ZROZENÍ, verzí, která se studiu nelíbila, následkem čehož byl povolán Renny Harlin, dotáčeny záběry, doobsazeny role (např. právě Izabella Scorupco) a díky čemuž vznikl vlastně jiný stejný film :-) Když si obě verze porovnám, Harlinova mi ale nakonec vychází líp. Výprava je pěkná u obou (jak by také ne), Schraderova verze ale těžce hapruje v závěru, ze kterého vyprchává jakékoliv napětí a v němž se hlavního slova ujímá laciná krotkost. Nechci říct, že za každou cenu potřebuji obvyklé vymítací atrakce jako zvracení nebo protáčení údů, v tomto směru už to Harlin snad i přeháněl, přesto je Schraderovo pojetí hloupě odevzdané a kompromisní. 50% ()

TO 

všechny recenze uživatele

Schraderova verze vymítače je oproti verzi Harlina velice střídmá, neobsahuje zdaleka tolik akce ani speciálních efektů, je méně krvavá, trochu zdlouhavá a celá tak nějak tíhne ke stylu 80.let. Kamera a kulisy jsou pěkné. Základní myšlenka obou filmů je stejná, ale rozdílů je móře. Harlinově překombinovanější verzi jsem dal *** a této, po všech stránkách jednodušší, ale o něco sympatičtější, dávám stejně. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Velmi natahované, ale pro ty, kterým to nevadí je dobrou zprávou, že ne uměle natahované. Jenže celkově je film fiaskem jak po stránce příběhové, tak i po stránce žánrové. Některé nesmyslné chování britských vojáků taky bije do oka a na to, jaký má film rozpočet, si říkám, kam se ty prachy poděly. 40% = 2/5 ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní pokračování série. Mysteriózno funguje skvěle, trochu ale pokulhává napětí. Několik scén je nesmyslně rozbito střihem. Vidět každou tu scénu uceleně, užil bych si jí víc. Závěrečné vymítání pokulhává nejvíc. Jednak ty křesťanské kecy už začínají působit směšně, jednak to není moc strašidelné. Vůbec mám pocit, že v poslední půlhodině je hodně vidět nedostatek peněz. Škoda. Kdyby šla do kin tahle verze, věřím, že by se peníze našly a celý film by byl ještě působivější. (Harlinovu verzi jsem neviděl a vidět nechci.) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno moc nechápu, co vedlo Schradera k tomu, aby natočil prequel k Vymítačovi rok po Harlinovi. Jasně, bylo by něco jiného, kdyby ho pojal úplně jinak, ale tady se nejenže jedná o stejně prostředí, ale i o takřka stejný příběh a stejné herecké obsazení. Takhle jsem věděl, jak to bude probíhat a nepřidaly tomu ani mizerné triky. Od Harlina se to vlastně liší jen vtělením samotného Satana, přičemž jeho vymítání bylo velice bídné. Kdybych tohle viděl jako první, nejspíš bych tomu pár procent přidal, ale takhle je to jen za 30. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama