Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

kingik 

všechny recenze uživatele

Natočit horor podle skutečné události je vždy riziko. Ale v tomto případě se dá mluvit o tom, že jeden z nejzáhadnějších zdokumentovaných případů Ameriky, ve kterém duch způsobil smrt člověka, má něco do sebe. Především disponuje technicky zdatnou režií a režisér Courtney Solomon umí navodit hororovou atmosféru s lekačkami, při kterých divák nadskočí dva metry, navíc doplněnou poutavým vizuálním zpracováním a řízným hudebním doprovodem. Například scéna, ve které napadenou dívku fackuje duch, nemá v dějinách hororu obdoby. Jen herecké výkony mohly být přesvědčivější a od takového kalibru, jako je Sutherland/Spaceková, bych čekal, že do svých postav dají víc, než požadoval scénář. Rozhodně se však jedná o zajímavý horor, který se snaží děsit. A o to jde v hororech především. 60% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že tenhle film opět naráží na špatné publikum. Češi prostě jsou v současnosti nejméně věřící lidé a je jedno, jestli se jedná o víru v Boha nebo v duchy či nadpřirozeno. Potom je těžký, aby na chvíli odhodili své skeptické názory a pokusili se dát duchům a nadpřirozenu šanci. Samozřejmě tenhle horor se snaží držet zuby nehty tehdejších písemných záznamů a to možná až příliš křečovitě, nicméně samotní tvůrci na konci přiznávají, že nikdo vlastně neví, kdo a co ty hrůzy způsoboval, proto přišli s nějakým duchem, který se vytvořil ze silně emocionálního zážitku dcery, která byla otcem znásilňována. Proč však duch napadával nejdříve ji a poté otce, to nikdo neví. Mě se Americká kletba líbila. Není to sice precizní duchařina, ale rozhodně nenudí, umí vylekat a umí vytvořit hodně nepříjemnou atmosféru..... Koho zajímá více faktů k příběhu rodiny Bellů, tak čtěte na wikipedii (Bell witch) nebo zde: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=cs&langpair=en|cs&rurl=translate.google.cz&twu=1&u=http://mtskeptics.homestead.com/BellWitch.html&usg=ALkJrhjQ_2LFyxIaAKt8XLfRJIXOiFgMFA ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by Americká kletba byla špatným snímkem, což by se z mého nízkého hodnocení mohlo zdát. Jedná se spíš o průměrný či lehce podprůměrný film, který by na mě, jakožto horor, fungoval tak v 15 letech, ale nyní, když jsem viděl řadu děsivějších a atmosférou zdařilejších, tak se prakticky v žádné scéně nedostavil nějaký pocit strachu a dokonce snad ani jedna "lekačka" nezapůsobila tak, jak by měla. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasický průměrný horůrek o strašidelném domečku, ničím nevybočujíc z řady. V průměrném duchu se nesou i všechny herecké výkony, kde překvapivě nedobře zahrál veterán Donald Sutherland. Něco však přeci jen stojí za to vyzdvihnout. Hudba je krásně temná a navozuje tu pravou atmosféru, prostředí je velice, velice nádherné (natáčelo se v Rumunsku). Hodně mě zklamal konec, který působí poněkud hloupě a hlavně urychleně. Efekty také nic moc. Za příjemnou, chvílemi temnou atmosféru, za nadprůměrnou hudbu a za překrásné prostředí je průměrné hodnocení to pravé. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Jediná zaznamenaná událost kdy duch zavinil smrt člověka. Takový perfektní téma a vono se to dostane do rukou nějakýho břídila. Po všech stránkách blbě natočený, hrozná hysterická hudba, špatnej střih a kamera vůbec nevěděla co točit. Efekty bych zvládnul doma v malování a předvídatelnost je tak velká, že když si 10 minut před nějakou událostí řeknete "Tak a teď se stane tohle" tak se to vážně stane. Zbytečně moc krátký, dostat se to do správnejch rukou bylo by to mnohem lepší. Takhle je to odpad. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Film je taky známý pod názvem American Haunting - Bellwitch Story. (Chatterer)
  • Natáčanie prebiehalo hlavne v Bukurešti a Montreale. (Greenpeacak)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama