Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 1

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (474)

lillien 

všechny recenze uživatele

Nic nestmelí rodinu tolik, jako společné vymítání židovského démona. Něco podobného přece zkoušel už Hitler a stmelil tím celý národ. Zaplaťpánbu za ty židy, člověk si může tak prímově zarýpat hned v úvodu. Bez ohledu na ohavné pejzy to byl ovšem originální nápad, po všech těch Vatikánech a ozástěrovaných páprdech s křížema, posednout spratka pro změnu polsko-židovským parazitem, za to tleskám! Že netekly potoky krve po celý film mi ani trochu nevadilo, ono taky není na škodu, když se někdy v hororu i hraje. Atmosféra mě bavila, herci hráli uvěřitelně, nechybělo pár solidních triků. Kletba z temnot mě opět přinutila se zamyslet, proč jsou nejlepší vymítačky vždycky s tématem posedlého fakana. Nejspíš mě to má utvrdit v názoru, že dítě je náchylné k podobným infekcím z podsvětí a proto není radno si je nasazovat do hnízda! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Židovská krabice na víno, jejíž obsah vás polechtá na patře.. Kvalitně "posedlý" výkon N.Calis v kontrastu se špatnými kopiemi J.Bardema a J.Roberts, hudba připomínající údery pinzetou do kovového zábradlí a neobvykle málo lekání i krve. Bornedal se sice snažil oprostit od klišé hororových vymítání, ale to by na něj nesměl scénář vyzvracet béčkovou hrachovou kaši uvařenou z tradičních ingrediencí a jedné alegorie na porozvodové trauma. A samozřejmě, nešlo si v rámci propagace odpustit všechny ty strašidelné historky z natáčení, obvyklý to kolorit podobně laděných snímku. Ve výčtu mi už jen scházela informace, že při poslední klapce usedla Olemu na rameno můra s miniaturní jarmulkou na hlavičce.. No nic, teď už aspoň vím, že když do někoho z mých blízkých vstoupí zlovolný duch s obřízkou, najdu pomoc u členů kapely ZZ Top.. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o posednutí, s rigidně klasickým schématem rodinné situace (pár po rozvodu se dvěma dcerami, matčin nový šamstr, úspěšnější než původní, a děsně milující dcery) a úporně klišovitými prvky. Sympaticky zahrané, sympaticky vyprávěné, jen je to takové... zatuchle neoriginální, že zkrátka moc nechápu, proč vůbec takový furt stejný příběh točit. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na zabitie nudy tak akurát, ale žeby ma to ohúrilo sa nedá povedať. Čistý priemer a určite lepšie ako The Conjuring. Celkom nečakane by sme našli aj humorné situácie, napríklad ten židovský vyháňač, poviem vám, pomerne smiešna figúrka. Ten jeho tanec mentálne zaostalého človeka pri exorcizme nemal chybu. Sem tam zafungovali aj lakačky, ale nič svetoborného. Čo by som ale vytkol v prvom rade, tak tú vetičku, vraj je to natočené podľa skutočnej udalosti. No to je teda pekná sranda a dosť odvážne tvrdenie :) To snáď autori ani nemôžu myslieť vážne, že by niekto uveril takej blbinke a že je úplne normálne, keď niekomu vylezie z úst miniatúrny Glum z LOTRa? Jediné čo je na filme reálne tak skutočnosť, že Dybbuk sa naozaj nachádza v židovskej mytológii a tiež tá drevená skrinka, ktorá slúži ako jeho domček. Napriek tomu, natočené a odohrané to bolo fajn takže u mňa 55/100. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Stará kletba se přenese na toho, kdo si ji koupí se starou truhlicí. V ní totiž přebývá obávaný pekelný démon dybuk. Rozvádějící se basketbalový trenér a jeho dvě náctileté dcery netuší, jaký "poklad" si to přinesli domů, a jaké nadělení jim v následujících 29 dnech způsobí. Mrazivý horůrek podbarvený znepokojující hudbou vychází údajně ze skutečných událostí a vždy se to dá brát s rezervou. Je příjemné, že se jako jeden z nemnoha vydal poctivou cestou strašení (i když osobně tyhle horory dvakrát nemusím), má dobré herecké obsazení a umí pracovat s napětím. Co si mohl odpustit, byla řada nedořešených situací (např. nový přítel mámy přijde o život, a nikomu nechybí) nebo pár málo pravděpodobných náhod (např. již jednou zahozená truhlice je opět objevena na první dobrý kontejner v okolí). Dominance strašidelných scén je znát a jsou svižně s originalitou pro režiséra Bornedala natočeny. Závěr mohl být bombastičtější a zamotanější. A rovněž námět originální nebyl, protože téma dybuka se v hororu neobjevilo zdaleka poprvé, ale ne každé bylo takto kvalitně zpracované. Takže sice bez většího překvapení, s častou působivostí, která ke konci docházela a bez monstrozního finále, tak by se tenhle horůrek dal shrnout. Přebývá-li ve vás zákeřný dybuk, stejně jako v mladé Emily, máte o důvod víc si nenechat tenhle film ujít, protože vám případně dá návod, jak ho vymítat. Když to nezabere, tak končíte. Mé hodnocení: 60% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Postavu Tzadoka hraje Matisyahu (Matthew Paul Miller). (klima777)
  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru v Britské Kolumbii. (rafix)
  • Závěrečná exorcistická scéna se natáčela v opuštěné psychiatrické léčebně Riverview, jejíž polorozpadlé budovy - kdysi místa strachu a paranoie - dodnes stojí v městě Coquitiam v Britské Kolumbii. Léčebna byla postavená roku 1913 a zavřena o 70 let později. (MikeCool)

Reklama

Reklama