Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Lina k tomuto seriálu (12)

Star Trek: Enterprise (2001) 

V porovnání s ostatními Treky je tenhle velice solidní. Měl celkem slušné režiséry i scénáristy, kteří měli ještě fantazii (i když inspirace jsou tu občas jasné) a drželi se charakteru daného světa. Až na pár občasných pitominek odvedli dobrou práci. Tempo vyprávění je sice v prvních dvou řadách někdy zbytečně pomalé a efekty najdete jinde lepší, na rozpočet ovšem špatné nejsou (s tím Star Trek bohužel bojoval docela často) a už hodně daleko od papírových kulis v TOS. Enterprise je první lodí s warpem 5 připravená k tomu, aby lidé konečně začali zkoumat vesmír dál než za vlastním dvorkem. Podle Vulkanců sice pořád předčasně, ale vzhledem k okolnostem už tomu těžko můžou zabránit. Kapitán Archer tak mapuje části vesmíru, které jsou pro lidi nové, pro Vulkance ovšem dávno známé lokality. Hned v úvodu dojde na setkání s Klingony, potom se objevují další civilizace Treku včetně Andorianů. První dvě řady se drží spíš tradičních témat a jde víceméně o turistickou jízdu po okolních soustavách. Třetí řada je mnohem odvážnější a popisuje výpravu do neznáma kvůli odvrácení hrozby zničení Země. I čtvrtá řada je plná spousty zajímavých nápadů. Kromě setkání s augmenty a Borgy v ní dojde na události, po kterých se výrazně zlepší vztahy mezi lidmi a Vulkanci, a blížíme se už ke vzniku Federace. Co seriál přibrzdilo, byl kromě rozpočtu a kolísání kvality režie výběr herců pro posádku. Není to sice špatná sestava, zvlášť v porovnání s tragickou Discovery, jen si mezi nimi dost těžko najdete nějakého oblíbence. Doktor je aspoň zajímavý, ten zbytek vždycky tak napůl. Možná nejsympatičtější postavou je nakonec Andorian Shran Thy'lek, který se objeví v několika dílech, nejdřív jako protivník, potom jako Archerův přítel. ()

Bojuj nebo uteč (2001) (S01E02) 

Velice hezký akční díl. Ovšem Archer – co říct na kapitána, který jde do nebezpečné akce s lodí, co se nemůže bránit? Kdyby tak na konci ještě přiletěl pořádně velký a vyhládlý netopýr... ()

Ledy se lámou (2001) (S01E07) 

Přátelé, kolegové, kamarádi. Vulkanci nás sledují, takže se chovejte se slušně. Za sněhuláka rozhodně žádné medaile nebudou. K tomu ještě otázka pro taktního šéfinženýra – určitě nekončí nic z recyklovaného odpadu v proteinovém automatu v kuchyni? ()

Bludná planeta (2002) (S01E17) 

Noční prostředí dává epizodě zajímavou atmosféru. Místní obyvatelé naštěstí nejdou po soli (jako Nancy z Pasti na muže) a mají dost rozumu, aby na rozdíl od hostů ze Země nezkoušeli zbytečně provokovat nepřátele. Díky tomu se drží ještě docela dobře. A jen tak mimochodem, možnost syntetizovat vlastně jakoukoliv krev úplně ruší část zápletky z Cesty na Babylon v TOS. ()

Tajemství oázy (2002) (S01E19) 

Objektivně tak 70%. Podobný nápad se dá najít vlastně už Marťanské kronice R. Bradburyho. Pěkné zpracování, i když nic divokého. Právě tak ale vypadají náměty klasických startrekovských příběhů. ()

Noc na ošetřovně (2002) (S02E05) 

Další komediální díl, tentokrát o tom, jak kapitánovi málem chcípl pes. Některé scénky sice působí trochu krkolomně, ale stačí doktorova návnada a Archer nečekaně skóruje rozhovorem s T´Pol. („Dvě přeřeknutí během třiceti sekund. Zajímavé…“) Scotty v kelvinovské verzi měl rozhodně štěstí, že ho za zašantročení jednoho z Porthosových nástupců rovnou nezastřelili. T´Pol měla totiž možná pravdu - vždyť jenom málokdo si jako jedinou připomínku bývalé milenky opatruje psa. Jako bonus doktorovy hygienické zvyky, které přesně ladí s jeho zvěřincem. ()

Rozsudek smrti (2003) (S02E19) 

Seriálová verze Neobjevené země – těžko říct, jestli pocta nebo jenom kopie s čestným klingonským advokátem navíc. Asi obojí. Samotný útěk prošel Archerovi pozoruhodně hladce, naštěstí na určité vyrovnání došlo o pár dílů později. ()

Symbiont (2003) (S03E10) 

Slušná deprese směrem k Ostrovu. Ještěže po transplantaci už tkáň tak rychle nestárne, jinak bychom dostali úplně jiný konec. ()

V zemi za zrcadlem, část 2. (2005) (S04E19) 

Když ten zrcadlový vesmír je tak vděčný... Namíchat ho s Tholianskou sítí, přidat Gorna a podívat se ještě k tomu na klasickou loď Federace – krása. Tohle se podařilo, včetně upravené úvodní verze titulků. Jen konec se dopisoval až v Discovery. ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama