Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Javad 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak ako dať plné hodnotenie. Má to myšlienku, pekné interiéry a exteriéry, a tí roboti, ktorý pomáhajú Lowellovi (hlavný hrdina) sú proste úžasní, a to až tak, že by mi stačilo keby sú tam len oni a dokázal by som sa na to pozerať. Keby som to mal trochu prehnať, tak motto filmu znie: „Zabi človeka, zachrániš strom“. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fandím skôr prvej polovici filmu, ktorá je menej filozofická, viac technická ( tým pádom zaujímavejšia ) a zaľudnenejšia - tým nechcem povedať, žeby Bruce Dern nebol dobrým hercom a sám neutiahol zvyšnú polovicu. Problém totiž tkvie v tom, že snímok negraduje, ale naopak upadá do mdlôb a hrozí, že vy s ním. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Přírodu mám rád a s ekology a přírodovědci sympatizuju. U téhle scifi ekopohádky jsem měl ale pocit, že to někdo škodolibě natočil tak, jako by se všem těm hnutím jízlivě posmíval - hlavní hrdina je vykreslen jako naprosto vyšinutý fanatik, asociál a poťouchlý idealista, klasická karikatura "objímače stromů". Až na roztomilé dojemný konec s robůtkem zahradníkem se to prostě hrubě nepovedlo. Velká škoda. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Historka, která by vydala na jeden díl Krajních mezí. Ekologická agitka v hippies hávu, kdy to roucho hlavního hrdiny může i připomínat svatého Františka. Vše až příliš natvrdo, bez jemných nuancí. Chybí pozadí - projekt Lesy asi stál hodně peněz na to, aby jej přes noc takhle totálně zlikvidovali a nepokusili se ani zachránit aspoň techniku. Písničky Joan Baez mi lezly svou naléhavostí na nervy. Téma je to přitom zajímavé a silné, ale tady je vážně podané jako jasná agitka. Konec mne fakt nedojal. Jo, a ti směšní robůtci tomu na originalitě taky moc nedodali. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásný film s příjemnými speciálními efekty. Ač to na první pohled nevypadá, tohle sci-fi není jen o lesích pěstovaných ve vesmíru, jelikož na Zemi je 75 stupňů a nic už na ní neroste. Je o kráse, hodnotách, životě, zodpovědnosti, budoucnosti, ale také o vině a trestu. Takže ekologie je sice fajn, jenže les je zde metaforou. Krásné kosmické lodě, obří vzdušné skleníky a legrační roboti. Ač se děj šine pomaleji, vůbec jsem se nenudil. Skvělá hudba je podtržena songem od Joan Baezové (kdo jiný by taky mohl zpívat k tomuto poněkud anarchistickému filmu) Silent Running. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Kvůli úsporám si režisér najal několik vysokoškolských studentů, kteří mu pomáhali s modely a trikovou stránkou filmu. Jedním z nich byl i známý John Dykstra, který se později podílel mj. na Hvězdných válkách, Star Treku či Spider-Manovi. (-bad-mad-wolf-)
  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)
  • Tři malé roboty, kteří pomáhají Lowellovi, hráli lidé s amputovanými končetinami. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama