Reklama

Reklama

Saturn 3

  • Velká Británie Saturn 3
Trailer

Osamělý měsíc planety Saturn, osamělá laboratoř a dvojice vědců, kteří si tu bezstarostně výzkumnicky žijí. Když se k nim ale nečekaně přidá cizinec se svým robotem, jsou oba nuceni bojovat o holý život. Robot se totiž vymkne kontrole, začne vraždit - a výběr není velký. Britský science fiction horor natočil v roce 1980 režisér Stanley Donen, který se proslavil žánrově zásadně odlišnými filmy jako muzikál Zpívání v dešti nebo hitchcockovský thriller Šaráda. Saturn 3 se nechal inspirovat extrémně úspěšným Vetřelcem, který měl premiéru jen o rok dříve... (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Jedno z klasických osmdesátkových sci-fi béček, které i přes hvězdné obsazení nabízí standartně prkennou psychologii a dialogy. Největším nedostatkem je zoufalá absence atmosféry, největším kladem vcelku zajímavá hudba. Základní premisa učícího se stroje, tak trochu převzatá z filmu 2001: Vesmírná odysea, zůstává nevyužitá v záležitosti, jíž nejlépe vystihují slova vidět a zapomenout. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Navzdory hvězdnému hereckému obsazení průměrné sci-fi béčko, ozvláštněné propojením psychotické mysli se samo o sobě dost děsivě vyhlížejícím robotem. V paměti vám sice může zůstat, zvlášť pokud jste to viděli třeba v dvanácti letech, ale už ve své době byl Saturn 3 přijat dost vlažně, a léta mu rozhodně na kvalitě nepřidala. Je ovšem potřeba všimnout si toho, že tuto celkem solidní scifárnu natočil pán, který se stal nesmrtelným režií Zpívání V Dešti:) A pak ještě zvládl pár zajímavých věcí jako třeba Bedazzled (předlohu pro Smlouvu S Ďáblem s Liz Hurley a Brendanem Fraserem). Každopádně cena za všestrannost nerovná se zvýšení kvalit tohoto konkrétního filmu, takže takových jistých 60% to jistí. ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený eurotrash s áčkovým rozpočtem kombinující frankensteinovské téma s biblickým příběhem Adama a Evy. Psychopatický vědec ze Země stvoří psychopatického robota, který naruší idylku dvou milenců ve výzkumné stanici na třetím měsíci Saturnu. Když si shrneme největší highlighty, tak tu máme divně předabovaného Harveyho Keitela s copánkem v roli chladnokrevného šílence, s kterým v jednu chvíli zápasí zcela nahý 63letý Kirk Douglas. Dále pak nadrženého robota se svítícími baterkami místo hlavy, který po svém tvůrci podědí sexuální fixaci na hlavní hrdinku („Charlieho andílka“ Farrah Fawcett), kterou nahání v rozlehlých extravagantních kulisách. To všechno překvapivě režíroval Stanley Donen, který má za sebou klasický muzikál Zpívání v dešti nebo sofistikovanou komedii Šaráda. Hudbu pak složil oscarový Elmer Bernstein. Donen se k filmu připojil coby režisér až na poslední chvíli a výsledek působí rozpačitě, uspěchaně a v mnoha směrech nedotaženě (některé pohoršující scény byly z filmu vystřiženy). Nezbývá, než si představit, jak by film dopadl, kdyby ho po tvůrčích neshodách s Douglasem neopustil jeho původní režisér John Barry (ne ten skladatel, ale ten výtvarník, co má na svědomí např. výpravu Hvězdných válek), pro nějž byl Saturn 3 vysněným projektem. Jako osmdesátková kuriozita na zahnání nudy to ale zabaví. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Popravdě, Saturn 3 je solidní scifárna, u které jsem ale okamžitě ze začátku věděl, co se bude dál dít, takže žádné zásadní překvapení pro mě film neměl, i když vlastně jedno zásadní by tam ještě bylo, až takřka šokující, ale to do sci-fi podobného typu patří, a určitě to za to stojí vidět. Celkově to není špatný film, řekl bych, že na tehdejší dobu to byl film, plný revolučních triků a efektů, zajímavého příběhu, ale hlavně ten zajímavý příběh je v dnešní době krapet omletý, a tak ztrácí na kvalitě, protože fakt, že nějaký robot zmagoří a začne ničit posádku je snad v každé druhé sci-fi z vesmíru, a to filmu hrozně ubližuje. I tak je to ale zajímavé zpestření a pro člověka, který tyto filmy má rád, určitě příjemné překvapení. Na svojí délku to skutečně není nijak hrozné, dobře se na to kouká a svižně to uteče, no a ten konec, ten konec, to je na tom filmu asi to nejlepší, protože narozdíl od celého filmu, ten konec tomu dodal patřičnou šťávu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ešteže mi nemal potriasť rukou.“ Hmmm... strašné. Na Saturn 3 som mal skvelé spomienky z detstva, ale keď som si ho pozrel už ako dospelý o pár desaťročí neskôr, tak musím bohužiaľ sucho skonštatovať, že svoj beh s časom neúprosne a bez debaty prehral. Nápad s vesmírnou stanicou nie je zlý, labyrint chodieb, laboratórií a kajút má niečo do seba, ale pri detailnejšom prieskume zistíte, že výprava je dosť naivná, ťažkopádna a nízkorozpočtová. O nič lepší nie je ani ústredný šialený robot, na ktorom by ste možno ocenili, že je to stará škola (rôzne pípatka, kábliky, hadičky atď.)... keby nevyzeral tak hrozne zle. Absurdný vekový rozdiel medzi Kirkom a Fawcett potom radšej hádam ani nebudem komentovať. Scenár je dosť bizarný, občas vyzerá ako variácia na Votrelca, inokedy je to skôr telenovelová limonáda (robot sa na scéne prvý raz objaví až po 30. minútach). Našťastie je to krátke a má to viacero dobrých scén, momentov a nápadov. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Film obdržel 3 nominace v historicky prvním ročníku (1980) Razzie Awards (Zlaté maliny), udělované nejhorším filmům. (Caszidy)
  • Film zpočátku režíroval John Barry, byl ale propuštěn a nahrazen Stanley Donenem. (Caszidy)

Reklama

Reklama