Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři astronauti se chystají vrátit na Zemi poté, co strávili několik měsíců na vesmírné stanici. Zjistí však, jejich lodi nefungují návratové rakety. NASA nejprve zamýšlí zanechat je jejich osudu na oběžné dráze, nakonec však vyšle záchrannou výpravu. Plány komplikuje hurikán blížící se ke startovní rampě a docházející zásoby kyslíku v kabině astronautů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsou to sice slabé 4*, ale celkem zasloužené. Vadí mi, že jsme na začátku hnedka vrženi do situace, bez toho, aniž bychom více poznali ty tři astronauty, protože ze začátku jenom o nich víme to, že to jsou astronauti, až později se o nich začne ukazovat něco víc. Tenhle fakt může způsobit, že to někomu bude působit utahaně a bude ho to nudit, ale i když mi to vadí, i tak mě to spíš bavilo než nudilo. Finále to má navíc dost napínavé a dokonce tu Sověti nejsou zlo, právě naopak (!), což je u amerického filmu z doby studené války dost překvapující. Technicky je to dost na úrovni, samozřejmě na rok 1969. Nakonec ty slabé 4* dám, jelikož ten konec je opravdu dost napínavý. Jenom mě překvapuje, že jsem na tenhle film narazil až teďka a neobjevil jsem ho někdy dřív. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších "reálných sci-fi filmů", co jsem viděl. Zajati vesmírem jsou místy obrovská psychologická ždímačka, která tedy alespoň na mě zapůsobila setsakra silně. Vynikající herecké výkony v čele s bezmocným a vystresovaným Genem Hackmanem, tísnivá atmosféra, scény, ve kterých se toho sice moc neděje (první start), ale nějakým záhadným způsobem jsou napínavé, hudba - jestli se tomu dá vůbec tak říct, stále působivé vizuální efekty... To všechno přispělo k mé takřka absolutní spokojenosti. Až jsem litoval, že film nebyl o něco delší a některé věci, kterých se dotkl jen okrajově (příprava záchranné rakety), více nerozpitval... Pohříchu neznámý snímek za pět hvězd. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajatí vesmírem (Marooned) by šel ve zkratce popsat jako starší verze Apolla 13 z roku 95. Podobnost je pochopitelně zarážející, na druhou stranu tématika vesmíru a problémů v něm je v podstatě téma, bez možnosti výrazně měnit příběh nebo postupy. John Sturges však není žádné béčko (kdo viděl třeba velký útěk ví své) a tak předvádí s filmem příjemné kousky i s problematickou délkou 134 minut, která byla i pro A13 trochu problematická. Pomáhají mu však velmi dobří herci, v čele s Gregory peckem, Richardem Crennou a Genem Hackmanem (sakra, ta jeho postava je protivná....). Potěšil i pohled do "zákulisí" a skutečných motivů v rozhodování prezidenta USA v podobných situacích. Mnohé také překvapí konec, který je však vzhledem k celému filmu trochu (nechci říct nesmyslný, ale spíše) kostrbatý (protože vytváří mnoho dalších otázek...). Přesto velmi příjemná a kvalitní vesmírná podívaná, která má pochopitelně pro dnešního diváka již "vtipné" vizuální efekty. PS:vzhledem k oscaru za vizuální efekty pro snímek 2001: Vesmírná oddysea je pochopitelné, že o rok později Marooned dostalo stejnou cenu za stejné efekty:) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Realisticky pojaté sci-fi v štýle Apollo 13 alebo Marťan. Tentokrát sa Houston snaží dostať späť na zem trojčlennú posádku z vesmírnej stanice na ktorej strávili niekoľko mesiacov. Ale motory v raketopláne v ktorom letia sa pokazia a nastal problém. Takže nás čaká milión technoblábolov, ktoré sa tvária realisticky. Posádka je celkom sympatická. Tvorí ju rozvážny kapitán Crenna, chladný matematik Fanciscus a horkokrvný zmätkár Hackman. A v Houstone to celé riadi Peck. Prostredná časť filmu v ktorej sa snažia prísť na to jak astronautov dostať na zem je najlepšia. Napriek nekonečným technoblábolom je celkom napínavá. Na druhej strane už strašne zastarali komické scény z vesmíru alebo poskakovanie hercov na lanách evidentne v štúdiu, čo má predstavovať interiér vesmírnej stanice. Preto ma úvodná dvadsaťminútovka už príliš nebavila. No a záver so záchranou v ktorej sa zázračne ukáže aj ruskú kúzelník je mi pripadala trochu WTF. Keď už do toho chceli zapojiť rusov, tak to mohli urobiť oveľa skôr spôsobom, že by sa ich snažila USA vláda požiadať o pomoc. A nie že sa tam objaví z čista jasna v poslednej minúte chlapík v červenom a vodkou v skafandri. To trochu preháňam, ale tak to pôsobilo a tú snahu o realističnosť to dosť narušilo. Takže celkovo to je už dosť zastaralý sci-fi film, ale pre fanúšikov žánru sa to raz oplatí vidieť. 5/10. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tři astronauti uvězněni v plechovce bez zážehu, tomu říkám pořádný malér. Gene Hackman mi byl víc než srozumitelný, neumím si představit tu prostorovou tíseň, naprostou bezmocnost, čiré zoufalství, které bravurně ztvárnil. Nicméně Gregory Peck je zde nepřehlédnutelný, jeho mužné charisma a nádherný hlas potáhl ty dvě hodiny bez problémů. Drobné výhrady zametám pod koberec, neb jsem spokojená. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd. (westerns)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama