Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi úplně nesedlo a vysoké hodnocení filmu si vysvětluji masovou nostalgií. Já tenhle skvost v dětství neviděl a při včerejší noční projekci se ovšem-ale-nepopsatelně nudil. Přitom mám pocit, že nemuselo být tak zle. Richard Harris a Charlotte Rampling jsou víc než jen slušní herci, ve scénáři je melvillovský potenciál a Morricone ...co si budeme vykládat, že jo? Cosi se ale pokazilo a já přikládám vinu režii. Děj sice disponuje několika výživnými momenty, mezi nimiž samozřejmě kraluje slavné vyhřeznutí, ale i ty jsou natočeny strašně pitomě a já se bůh-ví-proč mohl soustředit jen na to. Skony Orcových protivníků jsou odbyté. Hlavní obluda se řadí ke zvířatům typu komisaře Rexe, která kromě přirozeného instinktu zvládají i základy některých vědeckých oborů a předvídání složitých kauzálních dějů (přeruším potrubí s naftou → drcnu do kůlu → shodím petrolejku → nafta vzplane → oheň se po potrubí dostane k rafinerii, která exploduje... Bože!) jsou pro ně prostě přirozeností. Od kosatky bych očekával jednání možná ne úplně geniální, ale rozhodně ne překombinované, zato od postav bych nečekal, že budou v bárce plout na zamávání ploutve pomstychtivého kytovce tam, kam si bude přát. Chvílemi jsem měl pocit, že to kosatka i režírovala, což nemyslím ani trochu v dobrém. Únavné. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvělá věc. Nemohu uvěřit vlastním očím, že v roce 1977 dokázal někdo natočit tak obdivuhodně hezky natočený animal horor s kosatkou, která dokonce není digitální, plyšová, papírová ani plastová, ale živá! Celý film super atmosféra, fajn tempo, i celkem slušné úmrtí a nejvíce mne zaujal úvodní 5 minutový proslov na přednášce o kosatkách, který Vás dokonce udělá inteligentnějším. 80% ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, který dělá z diváka blbce. Msty chtivá kosatka v tomto filmu byla opravdu nevšedně inteligentní. Vědomě vytrhne benzinové potrubí a následně shazuje zapálenou petrpolejovou lampu, čímž způsobí lidskému tvoru velké ztráty. A to závěrečné "pohrávání" se zlým lidským tvorem, .... to mě dorazilo. Probůh, už dost takových tupých a omezených filmů!!!! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...KOMU MYSLÍTE, ŽE NA VÁS ZÁLEŽÍ? ĽUDOM ALEBO RYBE?" __ Na Orku som bol už dlhší čas veľmi zvedavý a tak som jej pozretie veľmi privítal. Inšpiráciu Spielbergovou ,,Pažravou rybou" by som nechal tak, tu je dôležitejšie, že v tomto prípade sa tvorcovia v mnohých veciach vydali úplne iným smerom a to je rozhodne plus. I keď aj tu je ,,hlavný hrdina" riadna sviňa, teda vlastne kosatka, za jeho zlobu môže človek. Postupom času je síce ťažko rozlíšiť či je kladná postava Richard Harris alebo ryba, z hľadiska morálnych princípov však určite každý viacej fandí jej. Tieto aspekty sa vo filme veľmi pekne premiešavajú, škoda len, že scenár nie je viacej duchaplnejším a všetkým mýtom vypovedaných o kosatke rozhodne netreba veriť. Samotní herci sa snažia ako vedia, Harris mi však občas prišiel ako taký trubiroh čo toho veľa nevie ani vo svojom remesle, zato ma však potešil Will ,,Náčelník" Sampson. Občas škrípe aj tempo, kde je vo výsledku 88 minút viac než postačujúcich, dokonca by som takých 10 min. kľudne ubral pre väčší spád. ,,Willy" a Morricone s prenádherným ústredným motívom však šlapú na plné obrátky. Ak by to bol film môjho detstva tak tú 1* pridám, takto mám však nutkanie ostať vo vlnách priemeru, no prebudil vo mne túžbu si po rokoch pripomenúť skutočnú klasiku - Bielu veľrybu. (51. komentár k filmu) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama