Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (267)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Postupné dávkovanie násilia v čiastočne priehľadnom príbehu, ktorý je najmä v úvode rovnako čitateľný, ako Zuzine kroky v parlamente. Toto je však pre horory absolútne príznačné (Zuzu tiež), pričom úspech tomuto druhu snímkov zaručujú úplne iné atribúty. No a keďže toto v rámci slasher žánru “Saw X” plnohodnotne napĺňa, bez akýchkoľvek pochýb ide o lepší nadpriemer. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Sériu mám napozeranú napriek tomu, že som nikdy nebol jej veľkým fanúšikom. Najviac sa mi páčila jednotka a už to nebol horor roka. Pozdávala sa mi dokonca aj deviatka s Chrisom Rockom a Samuelom L. Jacksonom, ale štúdio po nej zrejme dospelo k záveru, že nemá zmysel experimentovať a riskovať a tak do desiatky vrátilo Jigsawa (a ešte všelikoho ďalšieho, nechajte sa prekvapiť). Tobin Bell si to užíva. Prvá polhodina je v podstate skvelá. Jigsaw má smrteľnú chorobu, zmieruje sa s nezastaviteľným príchodom konca svojich dníi, ktorá je každým dňom bližšie a bližšie. A vtom mu niekto ponúkne nádej, svetlo na konci tunela. Lenže falošná nádej je horšia, ako drsná realita a tak treba krvavo zaplatiť za svoje hriechy. Sledovať v takejto polohe beštiálneho sériového vraha a experta na fyzické utrpenie je také zaujímavé, že osobne by som sa na to vydržal pozerať celý film bez toho, aby došlo k jedinej pasci resp. by sa pasce mohli odohrávať len v Jigsawových predstavách, viď. úvod v nemocnici. Štúdio ale buď s takou alternatívnou ani na sekundu nepočítalo, alebo počítalo, ale rýchlo dospelo k presvedčeniu, že by to sérii urobilo dieru do lebky (ehm) a tak tu pochopiteľne pasce sú. Predchádza im zvrat, ktorý som tušil, ale i tak ma „potešil“. Bol ako zo života, len sa viac zatlačilo na pílu, keďže sme v horore. Následne sa rozbehne plus-mínus klasická Saw, ale prekvapivo funguje. Je to vcelku nečakane napísané, takže vodkyňa parťákov v ich snahe vyslobodiť sa podporuje, čím sa vytvára zaujímavá opozícia voči Jigsawovi, ktorý spolu s nami vie, že si nezaslúžia nič dobré. Potom si ale spomeniete, že Jigsaw je sériový vrah. Ale sériový vrah zlých ľudí, ktorí si „to“ možno zaslúžia. S týmto samozrejme operuje (ehm) celá séria, ale v desiatke to viac vynikne. Kto je dobrý? Kto zlý? Existuje vôbec čisté dobro? A čo čisté zlo? Je to príjemne priamočiare, čo je fajn, lebo po niektorých fakt strašne prekombinovaných starších častiach mi vybuchovala hlava (ehm). Ku koncu si ale poviete, že by tomu možno paradoxne napokon nejaké to „milé“ prekvapenie nezaškodilo. Tvorcovia vás vypočujú a prídu s nečakanou výmenou garde. Jigsaw ochutná svoju vlastnú medicínu. A následne sa opäť koná prekvapenie, ktoré to postaví na hlavu. Nie zásadne, určite nečakajte twist á la jednotka, ale celkom ma to potešilo, hoc to nebola nejaká enormná šokujúca bomba a niekoľko vecí mi logicky nesedelo. A pravdepodobne starnem, pretože na niektoré krvavé scény sa mi nedalo pozerať, čo je samozrejme pri gore horore plus. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Po tolika letech je to tady a po předchozích snahách o modernizaci a hollywoodské zmainstreamování dvou předešlých dílů je tady ten starý dobrý Saw tak, jak jej známe. Teda možná s tím rozdílem, že ubylo špinavého kamerového filtru a místo skákání z jedné “trap scény” do druhé se X soustředil více na jednu místnost se čtyřmi osobami a kromě kvantity pastí jde spíše po kvalitě a předhazuje nám dost bohatý background všech obětí, takže o divákovu nenávist a satisfakci při jejich umíráních je postaráno. Stejně tak oceňuji první rozjezdovou 45minutovku, která odkrývá motivy Kramera a po které už se jde rovnou na věc a jede se naplno až do finále. Má to nápad, využívá se zde skvěle motiv Mexika, špinavá garáž i revenge ve stylu oko za oko, zub za zub a čím víc se film řítí ke konci, tím víc přidává na tempu. Největším potěšením je ale jednoznačně twist v závěru a doslova dechberoucí otočka, která šokuje jako svině, mění celou hru a po které jsem čuměl s otevřenou hubou. Celou dobu si film totiž jede na už tak dost zábavné vlně a tohle je pak nečekaná rána, která prostě rve koule a vnitřně jsem radostí řval jak malé dítě. Gore i pasti jsou důmyslné, máme zde Jigsawovy nápovědy ve formě jeho slovních metafor, Kramer dostává obrovský prostor na vývoj jeho postavy a kromě Amandy dojde i na mini-cameo Hoffmana, takže si film krásně odškrtne všechny divácké touhy naráz. Celou dobu jsem byl přesvědčen o silné čtyřce, ale za závěr nejde jinak než za plnou. Hororová událost roku a fan-service jako prase. Jo a MÁME POTITULKOVOU SCÉNU!!! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, že autoři splnili to, co slíbili. Stylem i kvalitou se zkrátka vrátili k nejúspěšnějším komerčním časům série. Fandové značky navíc dostanou nějaké to cameo, pár pomrknutí a nenáročný divák toužící po co největším humusu bude jakž takž spokojený. Pro ostatní se však stále jedná o prázdnou přehlídku humusáren, kterou trochu zachraňuje alespoň charisma Tobina Bella. Kvalitní horor tu samozřejmě nemá smysl hledat, na druhou stranu, po pištivém teroru Chrise Rocka budu spokojenost cílového publika chápat. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[97%] Viděno v kině. Musím se přiznat, že toto jsem opravdu nečekal. Jsem velký filmový fanoušek, spoustu filmů a seriálů dost emotivně prožívám a filmová a nyní již nekonečná, hororová a drastická série SAW k nim rozhodně patří. Asi bych se rozepsal na několik stran, jak pro mě tahle sága moc znamená. Ano, je to brutální, po letech jsem trochu víc vyměkl, tak jsem se trochu nového dílu bál, abych to zvládl bez újmy, ale v pohodě. Tento nový SAW X mě překvapil především tím, že nějaké drsné a krvavé pasti tu byly až na nějakém třetím či čtvrtém místě. Celé to bylo o hlavní postavě Johna Kramera, kterého zde hrál opět skvělý Tobin Bell, který je pro tuto roli prostě stvořen. Tento nový přírůstek SAW je tvořen nejen pro fanoušky, ale i pro běžné diváky, jak je vidno dle poměrně slušných ohlasů a recenzí. V první cca třetině se tu buduje příběh o nemocném Johnovi, který se tak po víc jak po půl hodině nepříjemně dozví, jak ho ti rádoby lékaři v Mexiku podvedou. V tom bodu, kdy s ním vyjebali, jsem opravdu Johna litoval, bylo to fakt hnusný. Proto jsem Kramerovi fandil jak rychle je s pomocí svých následovníků pochytal do HRY! Amanda tu hraje od cca 45 – 50 minuty, takže plnohodnotnou roli zde má. Stejně jako Johnovi jsem i jí zde fandil! Oběti, kteří zde hráli hru jsem vůbec nefandil, max u jedné, která chudák zemřela, i když se docela snažila, ale holt jí chybělo pár vteřin času. Celé to na mě po první půli snímku působilo tak napínavě a osudově ze strany ústředního Johna Kramera – prostě jsem mu nemohl nefandit. Všech těch několik hráčů, co uvrhl do hry spolu s Amandou – ti všichni si to zasloužili oprávněně. A k tomu ten finální twist, který dle recenzentů a tvůrce filmu neměl přijít. A já jsem byl mile šokován jak ta skvělá pointa na mě ve finále tak zapůsobila. Především jak si jedna z postav nečekaně musela zahrát hru. Tobin Bell to zvládl totálně se ctí. Stejně jako Amanda, kterou zde hrála opěr Shawnee Smith. Novější herci  - super. O soundtrack se opět postaral výtečný Charlie Clouser, kterého si budu opět poslouchat ve své MP4ce. No, co si budeme povídat, na mě to působilo hodně osobitě. Byl to prostě film o Johnu Kramerovi– jeho dramatické poloze a povedlo se to na výbornou!  Finální pointa tu byla, a to hodně povedená! A k tomu to mělo po titulkovku a pozor, byl v ní S P O I L E R jako HOVADO! Hoffman se tam objevil a já se kurva radoval jako malé dítě. K O N E C SPOILERU! Už aby vznikla „JEDENÁCTKA“ ! Snad v dalším SAW projektu dostane prostor detektiv Hoffman nebo dr. Gordon či další ze starších postav … ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první díl série, ve kterém se neobjevuje policie vyšetřující vraždu. (Claw)
  • Ve filmu John (Tobin Bell) používá k odeslání e-mailu Cecilii (Synnøve Macody Lund) e-mailovou adresu „kramerjohn994@gmail.com“. Tato adresa je funkční a diváci na ni mohou posílat e-maily. Obdrží odpověď, že John je pryč, ale odepíše, až bude znovu dostupný. (catnipped)
  • Do závěrečných titulků je vložena ještě jedna scéna. (fisus)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama