Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá citlivá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána ke spolupráci do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Na pachatele ukazují jen velmi kruté následky jeho činů: Vrah přezdívaný "Buffalo Bill" stahuje vždycky své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na "konzultaci" za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem, který je vězněn za nejvyšších bezpečnostních opatření. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 413)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po tom čo som si nedávno prečítal rovnomenný román, ktorý v roku 1988 napísal spisovateľ Thomas Harris a následne si opäť pozrel jeho filmovú adaptáciu, musím uznať že sa jedná o vskutku vysoko kvalitný kriminálny thriller. Právom si v roku 1992 vydobil od Americkej akadémie filmového umení a vied päť sošiek Oscara (najlepší film, réžia, adaptovaný scénar, hlavný herec a hlavná herečka). Výborný film. Takže i ja mu rád pridelím najvyššie možné ohodnotenie, päť hviezdičiek. ***** ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně atmosferický, snad až hypnotický thriller. Mistrovský scénář, geniální kamera a brilantní herecké výkony všech hlavních i vedlejších charakterů zaručují úchvatnou podívanou, kterou si bude člověk chtít zopakovat. I naponěkolikáté divák ocení komplikovanost a preciznost scénáře a výkon démona Anthonyho Hopkinse, pro nějž je právě Hannibal Lecter jeho nejlepší role. Nevyhneme se samozřejmě několika nechutnostem a brutálním vraždám, ale to už k filmu patří a vytýkat tuto věc mi přijde naprosto nevhodné. Vůbec se v tomto případě dá těžko najít nějaký nedostatek. Všechno je přesně tak jak má být. Oscary zasloužené. Jeden z nejlepších filmů devadesátých let. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

S odstupem času možná již ne tak "zlomové" dílko jako v době svého vzniku. Pravda je, že Buffallo Bill či scénář již není nijak originální - ovšem i tak zbývá vynikající technická stránka, brilantní a uvěřitelná stísněná atmosféra, výborná hudební složka Howarda Shora a dobře zadaptovaný scénář. Tedy dobrý nadprůměr... Ovšem to co Mlčení jehňátek navždy zapsalo do historie je vztah, dialogy a zahrání (v tomto případě spíše až prožití) agentky Starlingové a dr. Hannibala Lectora. I dnes se tak jedná o naprostý vrchol (v originálním znění) a to nejen v rámci žánru. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mlčení jehňátek funguje znamenitě i po skoro pětadvaceti letech od svého vzniku. Snad proto, že tu opravdu všechno dokonale ladí - famózními hereckými výkony počínaje přes perfektní práci scénáristy při adaptaci Harrisova románu až po sugestivní kameru a režii (nikdy dřív jsem si asi neuvědomil, jak moc se Demme zaměřoval na detailní záběry obličejů) a zmínit musím i Shoreoův pěkně depresivní soundtrack. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vlajková loď žánru psychothrilleru devadesátých let, která tradiční kriminální thriller zkombinovala s hororovou atmosférou a morbidními detaily. Mlčení jehňátek dokázalo překonat žánrová omezení a získalo pro svůj "pokleslý" žánr pět oskarů a nadšené komentáře filmové kritiky. Při výrobě filmu se sešlo několik šťastných momentů - chytrý scénář, který se při vší bizarnosti svých antihrdinů pohybuje v realistickém prostředí, šikovný režisér, který přitažlivost snímku postavil nikoliv na zběsilé akci či krvavém, naturalistickém násilí, nýbrž na pečlivě budované atmosféře plné napětí, nejistoty a strachu. K úspěchu pochopitelně přispělo i skvělé obsazení s na první pohled křehkou J. Foster a typově přesným Hopkinsem, který svému Lecterovi dokázal vtělit zrůdný šarm a stal se nejpřitažlivějším masovým vrahem filmové historie. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (176)

  • Ve filmu se objevili dva z producentů. Kenneth Utt si zahrál koronera u těla Fredericky Bimmelové a hlavu Benjamina Raspaila ve sklenici vyrobili tvůrci podle obličeje producenta Edwarda Saxona. (casyy)
  • Americký filmový institut zařadil film mezi pět nejlepších a nejvlivnějších thrillerů americké kinematografie. (raininface)
  • Agentka Clarice (Jodie Foster) v jednom zábere otvára dvere s kľučkou na pravej strane. Hneď v nasledujúcom zábere sa dvere otvoria presne do opačnej strany. (Kub_ees)

Související novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Stephen King zachrání Kennedyho

Stephen King zachrání Kennedyho

15.08.2011

A pomůže mu Jonathan Demme, tvůrce Mlčení jehňátek. Už je to tak, příchod zaručených bestsellerů na knižní pulty provází i zpráva o filmové adaptaci. U Stephena Kinga je to úplná samozřejmost. Jeho… (více)

Clooney a bestie z Florencie

Clooney a bestie z Florencie

09.01.2011

Krimithrillerů, které by se kvalitou alespoň přiblížili klasikám z 90. let jako Sedm či Mlčení jehňátek, je dnes zoufale málo. Proto potěší každý pokus vzkřísit tento polomrtvý žánr, obzvlášť když za… (více)

Reklama

Reklama