Reklama

Reklama

Pečovatel

  • Belgie De behandeling (více)
Trailer

Policejní inspektor Nick Cafmeyer vyšetřuje případ, kdy byli matka s otcem spoutáni a zbiti a jejich malý synek zmizel. To v inspektorovi vyvolá vzpomínky na vlastního bratra, který byl v dětství unesen... Zdá se, že inspektorovi Nicku Cafmeyerovi vůbec nic nechybí - přitažlivý zevnějšek, inteligence ani slibné kariérní vyhlídky. Přesto se však nad jeho životem a vztahy vznáší temný stín. Od svých devíti let je Nick pronásledován dosud nevyřešeným zmizením svého mladšího bratra Bjorna. Na základě Nickova svědectví byl vyslýchán jejich soused Plettinckx, známý sexuální delikvent, kterého však brzy propustili. Celá ta léta žije Plettinckx v Nickově blízkosti a obtěžovat ho způsobuje Plettinckxovi ďábelskou rozkoš. Jediná žena, která o této dramatické události ví, je Nickova nadřízená Danni. Ta se proto zdráhá Nicka zapojit do velmi znepokojivého případu, kdy byl pár držen násilníkem celé tři dny v zajetí. Útočník zmizel beze stopy i s jejich devítiletým synkem Robinem. Nick se staví do čela masivního pátrání, které se záhy promění v neúnavný hon. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (275)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vlna severských krimi, ktorých popularita v posledných rokoch celosvetovo extrémne stúpla (aj vďaka premyslenej štátnej podpore tvorby a propagácie popkultúrnych švédskych žánrov) dejovo extrémne vystrčila do popredia problematiku sexuálneho zneužívania detí. Po prečítaní mnohých z nich mám dojem, že za každým štvrtým severským blondiakom sa skrýva päť pedofilov a tri mučiteľky z detstva. Belgický film úspešne zapadá do tejto línie, a hoci je geograficky lokalizovaný o pár stoviek kilometrov južnejšie od nordických štátov,  zapĺňa ďalší z prebytočných dielikov detektívnej pedofilnej skladačky. Krutý únos dieťaťa. Vyšetrovateľ si traumu z takmer totožného príbehu v sebe nesie od detstva. No ale nestačí to. Dôjde k ďalšiemu únosu. Ako vravím, pdofil na každom belgickom rohu. Navyše zákerný, slizký, psychopatický. Nie zlé, no toľkokrát videné a čítané inde a inak v desiatkach obdobných krimipríbehov, že to vyzerá skôr ako povinná seminárna repetícia v mužskom kláštornom ráde. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdejší nadšení z tohoto filmu po jeho shlédnutí sice chápu, ale její brutální ponurost, neupřímnost a neosobnost spojená s nulovými emocemi vůči hlavní postavě vyšetřovatele způsobila, že jsem měl co dělat, abych ji vůbec dokoukal. Velice drsný, až lidsky hnusný, příběh, se odehrává v temně šedivém prostředí, kde nic není pozitivní a ani být nemůže. Co naplat, nadšený jsem z toho zrovna nebyl. Nicméně uznávám, že Belgie mě s takovým filmem dost překvapila. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně áčková kriminálka na totálně (a vlastně i doslova) sick téma, které si svým nízkým morálním kreditem a oplzlostí bude jen stěží hledat konkurenci. S konkurencí už je to větší bojůvka na úrovni scénáře, který je asi jediným atributem, kvůli jemuž nejsem ochotný jít na plnej. On je propracovaný a dotažený, což o to, ale vadí mi pár účelových berliček, především trapná osobní zainteresovanost hlavního hrdiny, kterou si autoři mohli u filmu na takové úrovni odpustit úplně, nebo když už teda, tak ji vyřešit po vzoru kultu Sedm, a necpat ji divákovi hned prvním chodem. Naopak musím pochválit plíživé tempo filmu spojené s pomalým odhalování skutečností, jež nechává při takřka vyložených kartách diváka v absolutní nejistotě při zodpovídání zásadních otázek, jako jsou "kdo?" a "proč?". Nebýt přiblblýho Bjorna, jdu na plnej. 85% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka s pedofilní tématikou a velice pomalým příběhovým vývojem. Po celou dobu sledování jsem to viděl zhruba tak na tři hvězdy. Mým názorem výrazně otřásl až propracovaný a celkem znepokojivý závěr. Není to nic převratného, ale oceňuji pochmurnou atmosféru a pocity, které snímek v divákovi vyvolá. A tak přestože jsem se místy trochu nudil, hodnotím velmi kladně. Rozhodně to však není dílo, které si ještě někdy pustíte znovu. 72% Edit 09/10/21: Nakonec jsem se vrátil zpět ke 3*, jelikož jsem viděl nějaké další filmy na podobné téma a Pečovatel se jim prostě nemůže rovnat. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

O čem jiném může být belgický thriller, než o pedofilech, že? No, o pralinkách nebo vaflích asi těžko... Byl jsem zvědavý a natěšený na starou dobrou evropskou filmařinu, ale ouha, už po chvíli jsem začal netrpělivě pokukovat po časomíře; tohle že má být to působivé filmové představení? Tenhle divácky nevstřícný, těžkopádně a krkolomně vyprávěný příběh, jehož postavy často jednají úplně nepochopitelně a v jehož ději jsem se i přes svou jakous takous inteligenci občas ztrácel? Ale možná to bylo jen těmi otřesnými českými titulky, takže za docela dobrou atmosféru a hudbu dávám zatím provizorně tři do doby, než si to (možná) někdy v budoucnu pustím s lepšími titulky znovu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natáčen v belgických Antverpách. (TheDon)
  • Mo Hayder, autorka knižní předlohy, souhlasila, že se děj filmu nebude odehrávat v Londýně, jako v její knize, ale v Antverpách. Souhlasila i s přejmenováním hlavního hrdiny z Jacka Caffreye na Nicka Cafmeyera (Geert Van Rampelberg). (TheDon)

Reklama

Reklama