Reklama

Reklama

Producent Guillermo del Toro a režisér Jorge R. Gutierrez uvádí strhující animovanou komedii s jedinečným vizuálním stylem. Mladík jménem Manolo, rozpolcený mezi očekáváním rodiny a touhou vlastního srdce, se vydává na velkolepé putování, aby se znovu setkal se svou skutečnou láskou a bránil svou rodnou vesnici. Tohle není obyčejná pohádka. Kniha života je nádherné a fantastické dobrodružství plné kouzel, hudby a legrace! (Bontonfilm)

(více)

Videa (23)

Trailer 2

Recenze (164)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Snímku dominuje velice extravagantní animace, která hýří křiklavými barvami i výstředními tvary, což může být svým způsobem kontraproduktivní - forma tak do určité míry odvádí a rozptyluje pozornost a tím pádem tříští a upozaďuje obsah. Nemůžu říct, že by mě takové ztvárnění přehnaně oslovilo, na druhou stranu proti němu nic zásadního nenamítám. Jenom si nejsem úplně jistá, nakolik je vhodné až nemístně jásavé vyobrazení pospolitého a po všech stránkách zábavného světa mrtvých, na které se nezapomnělo ... pokud se má jednat o animovanou POHÁDKU, určenou primárně menším dětem. Nemusí díky ní získat jen pozitivní vztah k životu, ale i ke smrti, což asi není úplně to pravé, čeho bychom měli chtít dosáhnout - popravdě, trochu bych se toho obávala. Na druhou stranu ... dějová linie milá robátka patrně nijak zvlášť nezaujme - troufám si tvrdit, že je pro ně ne snad nesrozumitelná, ale dosti nezáživná, takže ji nakonec přežijí vesměs bez větší újmy na duševním zdraví ... stejně jako všechny další nástrany, které si pro ně digitální jedenadvacáté století přichystalo ... 3,5* ... P.S.: V aréně jsem vždycky stála na straně býka, takže poselství jednoznačně vnímám jako přínosné - vpravdě nadčasové. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Krásná a naivní pohádka o lásce - takové jsou vlastně vůbec nejlepší a je jedno, že téma je stokrát omleté a tak moc schématické. Animace byla milá, celou dobu jsem si říkal, že něco takového by se určitě líbilo Burtonovi. Není divu, Kniha života má k Mrtvé nevěstě poměrně blízko, jak tématem, tak vizuálním zpracováním světa mrtvých, který hýří barvami. Trošku nadbytečnou složkou je přemíra hudebních vsuvek. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Del Toro by sa mal držať skôr fantazíjnych príbehoch ako Faunov labyrint, tam je zjavne vic doma (ako režisér, možno by to lepšie zvládol aj ako prodeucent) ako v rozprávke, ktorá nie je ani pre dospelých, ani pre mladých dospelých a už vôbec nie pre deti. Pekná grafika doplnená dobrou hudbou, príbeh však celkom dosť zaostal.55% ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Milé děti, protože jste byly dneska neskonale hodné – vyfikly jste mi v obývacím pokoji krásné graffiti, na procházce jste se ztratily jen třikrát a jasný, ten podpálenej slamník je moje chyba, anžto jsem zaheslovala trezor, kde mám schovaný sirky, příliš jednoduše, proto vám teď za odměnu povím mexickou telenovelu. Jak už to na pobřeží Tichého oceánu bývá, tak zde na jednu spanilou dívku, která je rozumu sice mdlého, ale o to bývá hodnější a nevinnější, připadnou minimálně dva nápadníci. Čím je to dané si nedokážu vysvětlit, protože tady ve střední Evropě mi bohatě stačí, když se na mě v trolejbuse usměje někdo s více jak dvěma zuby a hned pelášim domů oznámit mamince, ať chystá svatební koláčky. Prostě mexický holky maj vždycky na výběr, je tu archetypální krasavec alá José Armando, přitažlivý, duševně i tělesně na výši a ještě k tomu charakter, což je vlastně i na škodu, protože než Maríu požádá o ruku, tak musí osvobodit rodné město z područí padoucha. Volné večery tedy Maríe začne vyplňovat sošný Fernando, osobnostně velmi nevyvážený mladík z bohaté rodiny. Teď přijdou ty pravé nervy, zvítězí-li pravá láska, nebo dá ta bláhová dívka přednost pomíjivému životu v luxusu?! Hele, pohádky a mexický telenovely vždycky končí divně, takže ta chuděra dožívá někde na předměstí s dobráckým Josém, kterej dá i poslední peso na Konto Bariéry. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pár nevychovaných fakanů přijede na exkurzi do 'dalšího' muzea. Chce to pořádnou kost, která to s děckama umí a temný příběh minimálně o třech vrstvách, aby se fakani uklidnili a začali se zajímat o trochu mexické kultury. Moc to jako animák pro nejmenší nevypadá. Nicméně je to bezpečně nejroztomilejší pocta mexické (latinskoamerické) kultuře. Býčí zápasy, posmrtný život, mariachi. Dokonce i prvky z telenovel (milostný trojúhelník). Tohle všechno bylo náramně poznat, stejně jako vliv Guillerma del Tora. Ten chlapík by se měl vykašlat na všechny Pacific Rimy a přinést třetího Hellboye nebo něco od Lovercrafta, tam by mi jeho vize seděla rozhodně lépe než u přetechnizovaných robotích válek. Doposud vše v pořádku, ale nesmírně mě rušil styl animace. Normálně s tím nemám vůbec žádný problém, ale přeplácanost a strkání nesmírného množství detailů tam, kam už se žádné nevejdou plus animace dvou hlavních soků a Šakala, to mi zážitek o hvězdičku znepříjemňovalo. Co pořád ti Mexikáni mají s tou smrtí? ()

Galerie (85)

Zajímavosti (5)

  • Príbeh sa točí okolo Dia de Muertos, mexického sviatku na pamiatku zosnulých, ktorý sa oslavuje od 31. októbra do 2. novembra. (figliar)
  • Na konci filmu povie Sviečkár (Candle man), ktorého nahovoril Ice Cube, vetu: "Today was a good day," čo je aj názov jednej z jeho piesní. (megajalec)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama