Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Terva 

všechny recenze uživatele

Znáte to ne - Svět je nakažen smrtícím virem a oživlé mrtvoly se vymknuly kontrole......... Režie a scénář - George A. Romero. Ocenění : Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na cenu za nejlepší masky. Golden Screen - Zlatá stuha ´80 (Německo): Cena za nejlepší film. .......Kamera : Michael Gornick. Hudba : Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli a Claudio Simonetti. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7/10] (Target, Laurel) (Technicolor /// Produkce: Claudio Argento, Dario Argento, Alfredo Cuomo, Richard P. Rubinstein /// Scénář: George A. Romero /// Kamera: Michael Gornick /// Hudba: Dario Argento, Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli, Claudio Simonetti) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem teda čekal o dost víc na to, že se Úsvit mrtvých řadí ke klasice žánru. O dost zdařilejší a zábavnější mi příjde remake Zacka Snydera z roku 2004! Nejde o zpracování, neboť od sebe filmy dělí téměř tři dekády a technika řádně pokročila, ale především scénář a režie. Remake vůbec nepostrádá tempo a má tah na bránu, zatímco originál je svou roztahaností místama nudný až běda. A kupodivu mi nepřišel ani tak atmosférický jako legendární jednička a trojka Den mrtvých. Pro mě jednoznačně zklamání. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Romero má zvláštní smysl pro humor, který je mi ale sympatický. Zombie jsou zde neuvěřitelně pomalé a když si dáváte pozor, tak docela i neškodné. Lidé si z nich chvílema i dělají srandu a dokonce jim o ksichty rozmazávají talíře se šlehačkou. Právě proto občas někdo zombie podcení a je následně sežrán. Atmosféra tu je chvílemi fakt uvolněná, ale o vypsychované situace tu naštěstí taky není nouze. O kvalitě filmu svědčí i fakt, že při neuvěřitlené délce dvou hodin a devatenácti minut jsem se ani vteřinu nenudil. Herci jsou opět neznámí, snad až na Toma Saviniho. A na konec taková perlička, které si možná někdo nevšiml, představitel Petera, Ken Foree (ten černoch), se objevil i v Snyderově remakeu v roli kazatele z televize a pronáší opět tu stejnou větu: "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth ." ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě nejlepší zombie film od Romera :) Zase kamarád táty nám půjčil VHSku kde měl tenhle film nahranej s rychlodabingem, dabér zněl jak hrozná bukvice :D A byla to ta zkrácená verze kde nebyly scény kde je tolik gore efektů. Tenkrát jsem ani ještě nevěděl že existuje nějaká jiná verze, to až pak díky internetu. Režisérská verze je samozřejmě mnohem lepší, to je jasný. Gore efekty jsou vážně skvělý až na tu krev, krev nevypadá jako přirozená krev, ale jako barva z plechovky :D V zajímavostech tady je - Umělá krev byla udělaná ze směsi potravinářského barviva, arašídového másla a sirupu :D Ha ha :D Ale ani mi to nevadilo, hlavně že to byl pěknej krvák, to je jasný :D Masky zombies Toma Saviniho tady vypadaj skvěle a namaskovaní herci opravdu vypadaj jako reálný chodící mrtvoly až jde z nich docela strach ale né tak velkej jak jsou pomalí. Úplnej rozdíl než jak jsou rychlí v remaku :D Tam je divák z nich hodně posranej :D Pobavil mě tady brejlatej zombík Hare Krišna (Mike Christopher) :D To byl zmrd :D Jinak skvělej nápad bydlet takhle v obchoďáku a žrát si tam co chcete, mít všechny věci zdarma a dělat si tam co chcete :D Dobrá scéna jak v obchodě se zbraněma si hlavní postavy vybíraj zbraně :D Prostě všechno zdarma - Paráda! :D Všichni herci co tady jsou, předvádí dobrý výkony, nejvíc se mi líbil Ken Foree jako Peter. Tenhle herec je dobrej v hororech. No a jako třešnička na dortu v menší roli Tom Savini jako motorkář co se svojí partou motorkářů jdou vyrabovat ten obchoďák. Tady hraje Savini fakt zmrda :D Vtipná scéna jak ty motorkáři házej na oživlý mrtvoly dorty a maj z nich prdel :D U týhle scény při natáčení musela bejt sranda. Dobrá atmosféra i hudba - Skvělý že se na ní i podílel vynikající režisér giallo filmů Dario Argento. Jeden z nejlepších filmů o zombie apokalypse. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Invaze motorkářů byla natočena během dvou nocí. (DivX)
  • Tom Savini se rozhodl aplikovat na zombie make-up v šedé barvě, protože Noc oživlých mrtvol (1968) byla natočena v černobílých barvách a tvůrci se proto nezabývali otázkou odstínu pleti zombie. Savini později uvedl, že svého rozhodnutí litoval, protože v konečné verzi filmu vypadal make-up modře. (HellFire)
  • Nízký rozpočet filmu nedovoloval najmutí profesionálních řidičů. Tohoto úkolu se pak chopil Tom Savini a jeho asistent Taso N. Stavrakis. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama