Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

kajas 

všechny recenze uživatele

Chápu, že v kontextu další filmografie režiséra Soukupa je tento jeho snímek snad až přehnaně chválený, mně ale skutečně nijak výjimečný nepřipadal. Atmosféra předprotektorátního období na mě rozhodně nedýchla a v žánru sportovního dramatu bych si představovala více tréninků a zápasů. Shodou okolností jsem v tom samém týdnu sledovala Adamcův seriál "Dlouhá míle", který na mě zapůsobil o dost víc. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Poslední Sezóny si měli sehnat kopii filmového pásu Pěstí Ve Tmě, zasednout do kina, několikrát se podívat, pak pás rozstříhat na políčka, ta zvětšit a dlouze, velmi dlouze se na ně dívat. Pokud by ovšem jejich záměrem bylo vytvořit něco hodnotného, o čemž (zcela bez důkazů) pochybuji. Sportovní drama jaké v naší kinematografii nemá obdoby, jeden z paradoxů kariéry Jaroslava Soukupa a pro změnu nejlepší výkon Marka Vašuta. Film, který snese srovnání s prvním Rockym a mně osobně sedí ještě o trochu lépe. Zcela zasloužených 80%. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Na svou dobe se jedná určitě o nadstandartní dílo které se věnuje doposud celkem opomíjené tematice.A tou je vrcholový box.Vašutovi třeba vyseknout pochvalu jako hrom!Z obyčejného herce se pro natáčení stal poloprofi boxer s postavou gladiatora.To opravdu smekám v jaké byl kondici a boxerské scénky bylý fakt dost dobrý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V mistrovství ČR dramat bez rozdílu vah účastník širšího finále, ve své kategorii sportovních dramat nepřekonatelný Mistr republiky, opírající se hlavně o melancholickou jazzovou křídlovku Z.Bartáka ml. a dobře vystavěný příběh. Co se režiséra týká, lze Pěsti ve tmě označit za vrcholný moment jeho boxerského zápasu nazvaného "filmařská kariéra" a pak… takhle přiletěl do ringu ručník, pane Soukup.. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rocky po česku ? Dost možná - jenomže se nenacházíme kdesi za velkou louží, ale v srdci Evropy v předvečer doby temna ... a především: Tenhle snímek se inspiroval reálnými událostmi - je poctou československému boxerovi jménem Vilda Jakš. Zpočátku jsem se musela hodně snažit, abych při něm stála (nebo spíš při jeho filmovém představiteli Marku Vašutovi) - zdálo se mi, že jeho frajerství pramení spíš z trucovitosti nežli ze vzdoru ... což není úplně totéž. Leč s ubíhajícími minutami se tahle drobná nesrovnalost někam tiše vytratila a zůstal jen nesmírně atmosférický příběh - uhrančivý jako krásná žena, zjitřený jako neklidná doba a bolavý jako čerstvá rána. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Hlavného poradcu pre box robil Jaroslav Tomsa, vtedajší šéf kaskadérov štúdia Barrandov, ktorý sa venoval viacerým športom vrátane boxu. Práve on mal pod palcom celú choreografiu boxerských zápasov, pričom pomáhal aj Rostislav Osička, ktorý sa v tom čase venoval boxu profesionálne. Mimo iného istý čas bol aj majstrom Európy v strednej váhe a na svojom konte má odboxovaných vyše 350 zápasov. (Santino7)
  • Prípravy na film začali už v roku 1984, keď scenárista Jaroslav Vokřál oslovil režiséra Jaroslava Soukupa, ktorému sa do toho pôvodne príliš nechcelo. Samotné natáčanie začalo v septembri 1985 a trvalo pol roka. (Santino7)
  • Počas natáčania sa na pľaci utvorili veľmi dobré vzťahy, pričom herci si vraj obľúbili najmä Jaroslava Tomsu. Marek Vašut (Vilda Jakub) sa dokonca raz vyjadril, že keby nemal toho svojho, chcel by za otca práve jeho. (Santino7)

Reklama

Reklama