Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na scénáristicky velmi chytře vymyšleném poločasovém dějovém zlomu, je víceméně postaven celý snímek. To kvůli němu jsme „nuceni“ sledovat první polovinu, v níž se nedočkáme ničeho nového krom klasické hry na kočku a myš. Ta druhá však spoléhá na efekt „něčeho nového“ a hlavně na sílu hereckých výkonů. Duo Mel Gibson Renee Russo se skvěle doplňuje už od dob třetího dílu Smrtonosné zbraně a tady jim to opět sluší více než obstojně. Avšak fascinující chladnokrevný záporák Garyho Sinise se nakonec stal hlavním trumfem v rukávu režiséra Rona Howarda, který kromě už zmíněné atmosféry zvládnul na výbornou též celkové vyznění snímku, zvláště pak konec, jenž mohl všechno poctivě vybudované pohřbít hluboko pod zem, ale místo toho je nakonec velmi rozumným kompromisem mezi decentní úlitbou hollywoodskému božstvu se všemi potřebnými klišé a proti tomu stojící předcházející inteligenci. Zdatně odvedená filmařina, proti níž není výtek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pomerne vydarený akčný thriller na tému únos a vyjednávanie o výkupnom. Začiatok filmu prináša tradičnú zápletku a priebeh. Veľmi ma zaujal netradičný zvrat v druhej polovici filmu, kedy otec uneseného chlapca mení pravidlá hry, čo rozpútava príliv akcie a napätia, Film je natočený veľmi zručne a núti s rodičmi prežívať každú minútu hrôzy, bezmocnosti a utrpenia. Príbeh sa vyvaroval hluchých miest a solídne si drží tempo až do svojho dramatického finále. A že finále je naozaj vydarené a veľmi napínavé. Toto sa tvorcom naozaj podarilo. Navyše sa mi páči opäť spoločný film po Smrtonosnej zbrani s Melom Gibsonom a Rene Russo. Najväčšia hviezda filmu je však skvelý Gary Sinise. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když myš začne mňoukat, sklapne i nad kočkou občas pastička.. Eloi Gibson, Morlock Sinise a Howardův dobře namazaný stroj když ne času, tak poctivě budovaného napětí, kterému možná odpustíte i ty polámané zoubky v kolečku ryze hollywoodského konce. Není se co divit, že po těch rolích špinavých poldů si musel G.Sinise „vylepšit profil“ Kriminálkou New York.. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

I přes (silnou) počáteční nezajímavost a tuctovost mě Výkupné nakonec dokázalo celkem strhnout, a to především díky výborně šlapající druhé polovině - až podezřele odlišné od zbytku filmu - a hercům, kteří se v ní konečně probrali a začali pořádně hrát (poklona Gibsonovi a Sinisemu). Ne, že bych se vyžívala v násilí (to vůbec ne), ale příjemně překvapilo, že na konci nešetřili krví, aspoň to vypadalo reálněji a vůbec to působilo lépe. Celkově fajn thriller, vzpomněla jsem si při něm na Arlington Road s Jeffem Bridgesem. 7/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsia devätdesiatkova klasika v ktorej v prvej polovici sledujeme klasicky priebeh unosu a nasledneho vyjednavania o vykupne. Ale v druhej polovici sa to vynaliezavo otoci a iniciativu prevezme otec uneseneho. Viac ma bavil ten neustály dialogovy suboj medzi otcom uneseneho Gibsonom a prefikanym sefom unoscov Sinisom ako dramaticka linia v ktorej sa Gibson s manzelkou vyrovnavaju s unosom. Velku pochvalu si zasluzi kasting. Zo vsetkych predstavitelov unoscov sa neskôr stali solidne hviezdy ci uz filmove alebo aspon serialove. Zmienku si este zasluzi sympatak Delroy Lindo ako policajt, ktory ma pripad na starosti. Zakazdym ma u tychto devätdesiatkovych thrillerov prekvapi miera zobrazenej brutality akonahle dôjde na nejaku akciu. Dnes som si uz pomaly odvykol na R-kovy rating, ktory bol v tej dobe samozrejmostou. Napriek tomu by som prijal, keby bol film pojaty este o nieco temnejsie a bezutesnejsie. Nakoniec sa vsetko skonci az prilis dobre. No co uz. Herecky duel Gibsona a Sinisa ale stale stoji za to. 8/10. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v amerických štátoch New Jersey, New York, Connecticut a California. Obdobie natáčania: od 10. januára do 10. mája 1996. (MikaelSVK)
  • Film bol 5. najlepšie zarábajúcim filmom roku 1996 v Spojených štátoch. (Arsenal83)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 40 373 diváků, což znamenalo tržbu 2 309 002 Kč. Snímek se tak stal 4. nejnavštěvovanějším filmem měsíce ledna 1997. (cinema_cz)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama