Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (458)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vhovněvězící 3 (Inshitdious) opět plně reflektuje svůj název, otravně se hodinu a půl brodí hustou sračkou a není to nic jiného než další, trochu lépe natočený hybrid Abnormálních pasivit. Nějakou pipinku zase unyle a sáhodlouze v pološeru obtěžuje krutohrůzný Semtamskříp, na kterého si prostě neposvítí ani její fotr, protože se patrně snaží devalvovat akcie ČEZu. A tak „když je něco divného ve vaší čtvrti, koho zavoláte“? No přece babu v plynové masce a dva kretény z jedničky, jejichž etuda tehdy udělala z už tak trapného hororu ještě trapnější grotesku. Dýchavičná sedmdesátka, zocelená bojem o mlíko v akci, je znovu hustě akční, neváhá ani minutu, sbalí si svých pět nejúčinnějších zaklínadel jako například „Duchu, duchu, táhni už do prdele!“, zobne nitrák a vyrazí do mlžného astrálu, kde to s jejich pomocí drsně natře nějakému chudákovi plesnivému důchodci, co si chtěl jen zašpásovat s šestnáctkama. Celé je to asi tak stejně napínavé a strašidelné, jako ve starobinci sledovat libovolného geronta s parkinsnem, jak svačí vidličkou kukuřičné lupínky. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Po stránke originality a prepracovanosti deja sa už toto pokračovanie nedá s predchádzajúcimi dvomi Wanovými dielmi vôbec porovnávať, toto už má podstatne bližšie k štandardnej žánrovke, ale tentokrát s tým nemám žiadny problém, dokonca túto zmenu po druhom diely, ktorý mi moc nesadol len vítam. A tak ma síce trochu mrzí, že v prípade tohto pokračovania sa ani jedna stránka nedá označiť za prvotriednu, všetko tu už bolo a to aj v kvalitnejšom prevedení, ale zároveň nič výrazne nezaostáva a spĺňa to potrebné štandardy. A tak sa tu nájde dostatok sympatických postáv, ktorým nie je problém fandiť, či už hlavná hrdinka, jej otec, alebo aj známe tváre z predchádzajúcich dielov, teda Lin Shaye ako médium a dvojica odľahčených lovcov duchov, veľkým plusom je aj zasadenie deja do prostredia paneláku, čo je pre mňa po tých neustálych rodinných domoch vítaná zmena, pričom vďaka japonskej produkcii som si už dávno uvedomil, že paneláky ponúkajú v tomto type filmu väčší potenciál. Hororová stránka je ale len štandard a tak ma síce nič nenadchlo, ale predsa len to má aspoň obstojnú atmosféru, občas trochu funguje aj napätie a jednotlivé hororové sekvencie sú na tom presne rovnako, teda nič nezabudnuteľné, ale dobrých momentov je dostatok. Skôr by to chcelo lepších duchov, títo nevyvolávajú dostatočný rešpekt a dokonca aj postava stareny, ktorá mi v predchádzajúcich dieloch prišla dosť nepríjemná už tu bola dokonca nechcene smiešna. Takže tentokrát hodnotím dobre, bavilo ma to a v rámci amerických kinohororov posledných rokov je to určite výrazný nadpriemer, ale myslím, že by túto sériou už mali nechať tak, jej potenciál sa už využil a bola by škoda, keby moc upadla. 70% ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Už pozvánka Mulroneyho lákajícího mě do CineStáru na děsivý Počátek mně přišla podezřelá. Dermot v ní vypadal, jakoby právě ve světovém rekordu dosvištěl druhou lajnu a vzápětí se potvrdilo, že na něčem musel ujíždět kompletně celý štáb. Natočit průhledný horor můžete možná pokud se jmenujete James Wan, a ani tak se to nemusí pokaždé povést, jak se ukázalo ve dvojce. S visačkou Leigh Whannell ale očividně můžete akorát tak v cateringu podávat chlazenou limonádu, ne se cpát do ateliéru na rejžovskou stoličku. Překvapivé jako výplatnice za měsíc, ve kterém jste se vys*ali na práci. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Po lehkém úvodě vás rozseká taková lekačka, že si uvědomíte s čím máte co odčinění. Agresivita stoupající do maxima s účesem Sama Raimiho! První INSIDIOUS gradoval postupně. z čistého neočekávání až do stoprocentního hororového transu, při kterém se zarážel dech i těm nejodvážnějším hororovým nadšencům. Dvojka navazuje na padesáti procentech maxima, bohužel. Wan dvojku uchopil pro komerční záležitost, a to měl klíč od zlaté brány kultovních hororů, ke kterým se budeme vždy vracet. INSIDIOUS 3 je ale uchopen na devadesát procent, tolik lekaček si nepamatuji dlouhé roky, bylo jich tolik, že jsem si řekl že to nemůže pořád fungovat, ale po dvou scénách jsem vyskočil z křesla (okno). Leigh Whannell perfektně zvládá atmosféru, napětí, správný okamžik úhlu kamery a nepředvídatelnost (až na závěr, ten snižuje dle mého velmi hodnocení). Horor nad kterým zbytečně nepřemýšlet, horor který se musí pořádně procítit. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Bohužel, absence Wana je hodně znát a s tímto faktem přispíva nový Insidious svou kapkou do mlýna. Hororová série Insidious je proslavená svojí úžasnou atmosférou, která by se dala krájet, ale hlavně svým vizuálem "duchovního světa z pohledu mrtvých". První dva díly tímto artefaktem dominovaly. Postaral se o to zručný Wan, který stvořil úžasný duchařský scénář i v druhém pokračování. Se třetím dílem jde kvalita poměrně z kopce. Úvodní intro s drásající hudbou sice diváka mohlo navnadit, ale posléze se tento spin-off vlekl jako venezuelská telenovela. Přišlo mi, že polovina dialogů mezi postavami byly spíše pro vyplnění času a také kvůli "oddechnutí" od začínající a gradující atmosféry. Zpočátku se tyto dialogy držely zcela mimo zchátralou kostru scénáře. Právě onen scénář je největším negativem celého snímku. Scénárista (L. Whannell) se sice od předešlých dvou dílů nemění, nicméně zde je důkaz, že ne každý může psát filmové scénáře a zároveň jej i režírovat. Mysteriózní a nervy-drásající atmosféru postupem času střídaly únavné pocity předvídatelnosti a americké přeplácanosti. Kupříkladu v podobě "děsně vtipného" happyendu v podání paní Vymítačky (Lin Shaye) a jejich dvou spolupracovníků, které si svým zjevem zřejmě vypůjčili z Krotitelů duchů. Tvůrci tímto způsobem chtěli poukázat na zrod této exorcistické party. Všechno zlehka zachraňuje již zmíněná hororová atmosféra, což pro mne bylo prioritou, ještě před navštívením kina. Po zdlouhavějším úvodu potěšila i notná dávka lekavých scén, které místy dobře zafungovaly. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Dej filmu sa odohráva v roku 2008. Predchádzajúce diely sa odohrávali v roku 2010. (Marceloo)
  • Severoamerické tržby byly 52,2 milionu amerických dolarů, celosvětové 113 milionů. (NIRO)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama