Reklama

Reklama

Godzilla no gjakušú

  • Japonsko ゴジラの逆襲 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Druhý díl slavné Godzillí série. V tomto filmu se kromě ničení Tokia musí Godzilla utkat s jejím prvním a nejčastějším protivníkem Anguirem. Konec filmu připravuje půdu pro opravdový souboj titánů Godzilly a King Konga. (Spinosaurus)

Zajímavosti (9)

  • Pravá a levá půlka krunýře Anguiruse se ve filmu pohybují nahoru a dolů, nejsou pevně připojeny k zádům monstra. Není zcela jasné, zdali se jedná o chybu ve filmu, způsobenou nekvalitním provedením kostýmu, nebo o cílený vzhledový prvek. (Israha)
  • K vydání filmu v Americe došlo v roce 1959. Film byl distribuován pod názvem Gigantis: The Fire Monster. Tato americká verze je oproti té japonské o čtyři minuty kratší a reeditovaná, má zcela jiný soundtrack a obměněné jsou také zvukové projevy monster. Důvod přejmenování Godzilly na Gigantise byl vysvětlován argumentem, že nový film má potenciál lepšího prodeje než pokračování. (Israha)
  • Společnost Toho prodala v roce 1957 práva na americkou distribuci filmu společnosti AB-PT Pictures Corporation. V plánu této společnosti však bylo pouze použít určité procento záběrů z filmu, dotočit nějaké vlastní scény a výsledek distribuovat jako zcela nový film, nazvaný „The Volcano Monsters“. AB-PT dokonce z Japonska získali i kostýmy Godzilly a Anguiruse, aby mohli dotáčet nový materiál. Společnost však brzy poté zanikla a oba kostýmy se ztratily. (Israha)
  • Kostým Godzilly pro tento film byl méně robustní a lehčí než jeho předchůdce z roku 1954. To usnadnilo herci Haruo Nakadžimovi manipulaci s ním a umožnilo snazší natočení bojových scén Godzilly s Anguirusem. Další zvláštností kostýmu bylo, že neměl dostatečně pohyblivé čelisti – proto se veškeré scény, při nichž Godzilla chrlí svůj atomový oheň, natáčely v detailních záběrech, pro něž byla použita ručně obsluhovaná loutka. (Israha)
  • Film ve své době získal převážně negativní ohlasy od kritiků i diváků, kritizovala se především uspěchanost, se kterou byl natočen. Také proto přišlo následující filmové dobrodružství Godzilly až po relativně delším časovém úseku (King Kong vs. Godzilla, 1962). (Israha)
  • Poslední film s Godzillou, natočený černobíle; zároveň také první film, ve kterém Godzilla bojuje s jiným monstrem. (Israha)

Reklama

Reklama