Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

kingik 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že to mělo grády i na to, že je to pořádně stařičký snímek. Srovnávat megalomanský remake Petera Jacksona s tímto, je ale takřka nemožné. Jako vítěz by vyšel Jacksonův King Kong. Nicméně, i zde je laťka položena vysoko. Mnoho věcí je zde působivých. Od úvodního vyplutí na tajemný ostrov, kde sídlí ještě tajemnější monstrum jménem Kong, kterého nikdo neviděl, přes krásné souboje Konga s pravěkými ještěry či pterodaktylem až po super Kongovo vybití domorodé vesnice. Vůbec scény na ostrově jsou daleko lepší než ty ve městě. Tam jako by se pomaloučku působivost vytrácela. Scéna s dvojplošníky a Kongem na Empire State Building, která měla být vrcholem filmu, je naopak jeho největší slabinou. A i samotný Kong nepůsobí tak obřím dojmem, jako v jiných verzích filmu, ale rozhodně snímek ani po letech neztratil nic na své působivosti. 60% ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Pětasedmdesátiletý dědeček monster-filmů a klasika černobílého hororu. Nejslavnější zrůda stříbrného plátna vs. režisér prahnoucí po dobrodružství. Námět, jehož zpracování známe velmi dobře. Viděl jsem remake Petera Jacksona (uchvácen a zaslepen vizuální stránkou za 5*) a ždibec (tehdy jsem byl vážně malé škvrně) Konga ze 70. let, ale originál mi stále unikal. Díky ČT za tu projekci, vážně to stálo za to. Hlavní rozdíl mezi původním a Jacksonovým Kongem je v tom, že originál nehledění nalevo ani napravo a stále přitápí pod kotel, dává divákovi možnost sledovat jeden souboj za druhým, napínavá scéna střídá druhou a vše vrcholí oním profláklým soubojem na Empire State Building. Neměl jsem čas ani zavřít oko, King Kong zkrátka překonal svou dobu nejen v tricích, ale i v neskutečně našlapané dobrodružné jízdě, kterou jí může zavídět kdejaký dnešní film. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu krásný animák... No a historicky patrně nejlepší a nejpovedenější zástupce klasických hollywoodských monster filmů. Tenhle archaický velkofilm je plný krásné ruční animace a starých dobrých trikových scén (založených na zpětné projekci), bazálních kamerových stop triků, hereckých výkonů plných afektovaného přehrávání a nádherně naivních davových scén, kdy exprese je vyjádřena pohybem davu a strkanicí... Kong coby personifikované zlo je velmi ambivalentní, jelikož se ukáže, že disponuji silnými lidskými city (podobně třeba jako další zástupce klasických monster Frankenstein). Možné, že tahle variace na mýtický rozměr krásky a netvora je dnes už jen pro usmání, ale je to usmání milé a nostalgické... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"King Kong" - Eighth Wonder Of The World. Klasika svetovej kinematografie. Výborný dobrodružný monster film, ktorý aj napriek svojmu veku, je stále silne pôsobivý. Zaujímavý námet, vymakané scenérie, rýchly spád bez nudných zásekov, dobrá hudba, dobrí herci... Pre filmových gurmánov je to lákavý kúsok. Trendovým konzumentom by som však skôr doporučil Jacksonovu remake-verziu z roku 2005. **** ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

King Kong je od pohledu jedním z těch snímků, jejichž hlavním posláním je ohromit divákovy smysly a nějaký děj je jim celkem ukradený. A vzhledem k tomu, jak působivý je ještě dnes, v době Transformerů, museli diváci v roce třicet tři padat naznak ani ne tak z jahody jako z úžasných gigantických nestvůr svádějících líté boje v exotické džungli kdesi na ostrově, na nějž zapomněl i čas. Herecké výkony i zápletka jsou sice nevalné a hlavní hrdinka musí každému svým afektovaným ječením lézt na nervy, ale ta podívaná má jakési kouzlo, které vám brání strhnout z filmu onu iluzornost a faleš začínající u blond paruky Fay Wrayové a končící "obří" figurkou titulního primáta. King King dalece předběhl svou dobu a jakožto správná legenda si zaslouží svůj díl respektu, vyjádřitelný u mě osmdesáti procenty. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (120)

  • Ve své době velmi oblíbený filmový kritik Mordaunt Hall z The New York Times, ve své recenzi ze dne 3. března 1933, chybně uvedl příjmení Ann jako "Redmanová" namísto "Darowová". (DaViD´82)
  • Když domorodci otevírají vrata, bylo za nimi pouze modré pozadí, vrata byla také v malém měřítku, aby se dali natočit scény s loutkou Konga. (M.B)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama