Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

T2 

všechny recenze uživatele

Na ten rok vzniku je spracovanie filmu v niektorých oblastiach na vyššej úrovni, než to čo nám ponúkajú filmári pri dnešných možnostiach v tomto priemysle v poslednej dobe. Možno príbeho je to klasická miestamy až jednoduchá osnova, čo poznáme hlavne vďaka remaku z 1976, čo beriem ako vrchol v spracovaní legendárneho Konga ale ak opomeniem tie dialógy tak tento Kong je podívaná na úrovni, kde nie je hlavne núdza o nápadité triky aj keď jednoduché ale tam je potom vidieť aj tá skutočná zručnosť tvorcov. ║Rozpočet $670,000Tržby USA $1,700,000Tržby Celosvetovo $- ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Velkolepý zážitek. Dodnes dokáže přibít diváky do sedadel (nebo z čeho se na film dívají). Oproti následujícím verzím je tato nejsyrovější a nejbrutálnější (i když samozřejmě s ohledem na dobu vzniku snímku), Kong je skutečné monstrum, žádný náznak lítosti s ním ani nejde soucítit, necítí ho divák, necítí ho hrdinka, nikdo. Kong nakonec taky ne - ať už v džungli, nebo když se doslova utrhne ze řetězu v New Yorku. Žádný sentiment, však je to monster movie o pořádném monstru. Čistě za sebe bych se obešel bez dinosaurů, ale jednak chápu, že tehdejší vlna ztracených světů byla dost v módě, i to, že se animátoři chtěli vyblbnout. Oproti dalším verzím sledujeme plnohodnotný film s postupným budováním napětí, náznaky tajemna a očekávání toho, co přijde, přes úžas v džungli a plnohodnotné finále. Pokud si vzpomenete, třeba Guillerminova verze (1976) nezačíná špatně, ale odjezdem z ostrova jde do sraček. To zde nehrozí ani omylem. Legendární film o legendě z ostrova v jižních mořích. Lituji jen jediného: že nejsem o 80 let starší, abych se tehdy mohl dvořit Fay Wrayové... ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Megaopičák ve své původní verzi je stále pěkná podívaná, ale podle mě už notně zestárla. Ty efekty už totiž vypadají nebezpečně trhaně, na druhou stranu právě tím v sobě ještě mají nějaký půvab, i když nechtěně groteskní. Jelikož ve své době takovou podívanou nikdo neviděl, už ty samotné výjevy mohly uchvátit, jak to skutečně vypadalo bylo až na druhém místě. Pravda, co bych chtěl na rok 1933... ale stejně, pohledem dnešního diváka už to myslím není ono. Na mém osobním žebříčku tak nad původním Kongem vítězí Godzilla, která je i dneska docela dobře koukatelná (i když 20 let je nefér). Souhlasím, že začátek je trochu těžkopádný a když se po téměř půlhodině začne něco dít, zase je to celé postavené na oněch efektech. S opicí na ostrově spolubydlí i pár dinosaurů, takže je na co se koukat. A ten vztah krásky a monstra není zdaleka tak vymakaný jako v pozdějších verzích, ona si vůbec nechce hrát a navíc by pořád jen zdrhala. Přes veškerou mojí kritiku je to ale nezpochybnitelná klasika, co minimálně pro zajímavost stojí za to vidět. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

King Kong je jeden z nejslavnějších filmů všech dob a jeho vizuální stránka dodnes fascinuje diváky. Úžasné a pamětihodné scény Konga bojujícího s dinosaury, lezoucího po Empire State Building a držícího krásnou Fay Wray jsou znamenité. Podle filmu zabila Konga kráska, ale myslím, že všichni dobře víme, co ho doopravdy zabilo. Bylo mi toho velkýho opičáka líto. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Do 40.minuty se jedná o nezáživnou podívanou plnou prachbídných hereckých výkonů a přehrávaných dialogů, avšak pomyslný "vrchol" nastane teprve s příchodem King Konga, který vykouzlí na tváři drtivé většiny diváků hořký úsměv. Tak žalostné trikové provedení, kterému vévodí opravdu otřesná stop motion animace, totiž bezpochyby ještě nikdy neviděli. Obří gorilák a další pravěká monstra nenáhánějí hrůzu, ale naopak přetvářejí celý snímek na jednu velkou grotesku hodnou odpadu. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (121)

  • Mezi filmem a knižní předlohou lze zpozorovat několik odlišností. Například v původní knižní předloze se Jack a Ann dostali z Kongovy hory pomocí proudu vody, která tekla až dolů do údolí. Ve filmovém zpracován však postavy jen jednoduše utekly. Dalším rozdílem je boj Konga s dinosaury. V původní verzi to byla trojice triceratopsů, ve filmu se jednalo o tyranosaury. (J-o-k-e-r)
  • Najobľúbenejší film trikárskej legendy Raya Harryhausena, na ktorého v mladosti urobil taký dojem, že sa rozhodol svoj život zasvätiť stop-motion animácií. Podľa Harryhausenových slov film videl vyše 100 krát. (curunir)
  • Obrovská busta pre detaily tváre bola kvôli jej veľkosti presúvaná plošinovým vozom a mimiku zozadu ovládali traja muži kovovými drôtikmi. Podobné bolo aj ovládanie ruky netvora zvierajúcej blondínu. (Raccoon.city)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama