Reklama

Reklama

Lovec a zálesák Allan Quatermain se vrací do Afriky, aby pomohl krásné Jesse zachránit jejího otce. Toho drží v zajetí jeden z domorodých kmenů, protože jako jediný ví, kde hledat bájné doly krále Šalamouna, v nichž se nachází poklad nepředstavitelné hodnoty... Profesor Huston je unesen tureckým darebákem Dogatim a jeho společníkem, plukovníkem německé koloniální armády, Bocknerem. Zanedlouho se Afrikou prodírá malá výprava, kterou vede Allan Quatermain. Quatermain se nechal najmout profesorovou dcerou Jesse Hustonovou. O skutečném účelu výpravy se však Allan Quatermain dozvídá až v malém městě Tongole, kam výprava dorazila. Jesse zde hledá obchodníka s egyptskými starožitnostmi, Kassama, se kterým se její otec měl údajně sejít. Přímo v městečku se ji ale pokusí unést Dogati s Bocknerem, kteří Quatermainovu výpravu již nechali sledovat zvědy. Naštěstí se Jesse podaří už z jistého zajetí uniknout a Quatermain jí následně pomůže zbavit se jejích pronásledovatelů. Quatermainovi se ale také podařilo vyslechnout německé plány ohledně převozu uneseného Jesseina otce do Barnudy, kde je hlavní německý tábor. Quatermain si s Jesse a černochem Umbopoem počkají na německý vlak a naskočí na něj. Jejich snaze osvobodit profesora velmi pomůže i útok místních povstalců na soupravu. Když se jim ale po různých eskapádách podaří skutečně profesora osvobodit, ten jim oznámí, že už svým trýznitelům prozradil cestu ke hledaným dolům. Quatermain i Jesse ihned pochopí, že je třeba Němce s Dogatim zastavit, nebo alespoň předběhnout, a tak zabránit, aby se poklad dostal do nesprávných rukou. Jelikož Dogati a Bockner s částí své výpravy dál pokračovali vlakem, Jesse a Quatermain řeší problém, jak je dohonit. Naštěstí je nedaleko, jak jinak, německé polní letiště a na něm několik letadel. Jesse s Quatermainem nepříliš bystrým Němcům ukradnou letadlo. Německý pilot, který je pronásleduje, je nedokáže sestřelit a Quatermain ho mistrným kopem do hlavy pošle k zemi. Bohužel, jak se ukáže, letadlo, ve kterém letí Quatermain a Jesse, je také poškozeno, a oni se jen tak tak zachrání seskokem. Zdá se, že místo, kde seskočili, je jen kousek od hledaných dolů krále Šalamouna. Jenže oba cestovatelé jsou obratem zajati nepřátelskými domorodci, kteří si je chtějí uvařit v obřím kotlíku k obědu. Jesse a Quatermain kotlík rozhoupají a on se převrhne. To je zachrání. Dalšímu pronásledování Jesse a Quatermaina zabrání útok německé výpravy vedené Bocknerem a Dogatim na tábor kanibalů. Jesse a Quatermain znovu utíkají, nicméně nemusejí utíkat příliš daleko. Zachrání je totiž domorodci, kteří žijí na stromech. U nich se mají oba cestovatelé jako v ráji. „Stromoví lidé“ je dokonce dopraví až na hranici dalšího domorodého kmene, který žije právě u dolů krále Šalamouna. Kukuvanové ovšem tak přátelští už nejsou. Ihned Quatermaina s Jesse zajmou a chtějí Quatermaina předhodit krokodýlům... (TV Prima)

(více)

Recenze (99)

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Dobyvatelům to samozřejmě nesahá ani po kolena, ale Chrám zkázy Quatermain trumfne lehce. Výhodou je vražedné tempo, díky němuž film velice svižně uplyne a přitom spolehlivě zabije hromadu pitomostí, které se během toho vyrojí. Navíc se objeví dost povedených hlášek a na poměry Cannonu slušný rozpočet. Potěší i mladá Sharon a Herbert Lom. Mně se to líbilo, jen to proboha nikdo neberte moc vážně. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Jasně zkopírovaný "Indy" v trošku jiném kabátě. Mě to však nepřišlo vůbec nudné. Richard Chamberlain se na roli dobrodruha vyloženě hodí a Sharon Stone mu po jeho boku zdatně sekunduje. Čtyři hvězdičky dávám zejména za skloubení příběhu s humornými scénami. Těch je ve filmu opravdu hodně. Chvílemi jsem si říkal, jestli to náhodou není parodie. Asi nejvtipnější byl ten německý důstojník a jeho fráze: „Tohle německá armáda nestrpí“, kterou tak rád používal, i když jej na konci žere potvora z vody, asi si myslel, že ji tím zastraší. Nesnažte se film za každou cenu srovnávat s Indiana Jonesem. Neříkám, že je stejně dobrý, ale v některých věcech se mu vyrovná. Prostě si to užijte. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná podívaná, která se nebere naštěstí vážně. Logické nesmysly jsou mi ukradené, neb sem patří. Sice je to levná a béčková produkce třeba oproti Indiana Jonesovi, ale pobaví. Má pár nudných chvilek, ale není jich naštěstí moc. Různé hlášky a skvěle podané souboje mi to vynahradily. Ano, bavil jsem se skvěle, ta chemie mezi oběma hlavními hrdiny fungovala, na mladou Sharon se dobře kouká, občas oba dobře hrají i mimikou, což by zrovna tady nečekal. A souboj v podvozku vlaku, obří kotel (!), stromoví lidé, gramofon nebo skok o tyči jsou velmi neotřelé nápady. Co jsem chtěl, jsem zde dostal - zábavu, pohodu, vtipy, dobrodružné akční scény, pohoda. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružní snímek z 80. let (já je prostě miluju), který je sice okatou vykradačkou Indyho, byť ani on není bůhví jak originální. Krásné přírodní scenérie Zimbabwe, dynamická režie veterána J. Lee Thompsona (i když mi vadili občasné zrychlovačky a nepříliš povedená zadní projekce), jako vždy kvalitní hudba Jerryho Goldsmithe (mám ji radši jak u Indyho), ale hlavně Richard Chamberlain (Stoneovka hraje šíleně) v dokonalé formě. Krásné vzpomínky na dětství. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Film dorazil do kin v roce 1985, tedy 100 let od prvního vydání knižní předlohy spisovatele H. Ridera Haggarda. (Marek06)
  • John Rhys-Davies si zahrál i ve snímcích z filmové série Indiana Jones, kterou byl film inspirován. (Lorge)

Související novinky

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

21.11.2015

Jméno Allan Quatermain už jste možná slyšeli. Sean Connery si tohohle dobrodruha zahrál v Lize výjimečných, adaptaci stejnojmenného comicsu Alana Moorea, a posléze se už nikdy nevrátil před kameru.… (více)

Reklama

Reklama