Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (813)

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Už samotný názov predpovedá, že tento film sa na nič hlbokého nehrá a tiahne rovno na bránku - akcia, akcia, láska, akcia, humor, akcia, akcia, akcia... To je celý dej v kocke a komu sa to zdá málo, bohužiaľ, nič iné tu totiž nenájdete. Kto si však rád zaspomína na staré dobré časy a komu neprekážajú púštne horúčavy a piesočné búrky, tomu nemôžem Múmiu neodporučiť. Napustite fľaše vodou, urobte si zásoby jedla, oprášte staré mapy a na hlavy si nasaďte mundúry, táto jazda bude divoká - ale hlavne zábavná. A to je najdôležitejšie, nie? Že nie? Kobylky na teba!!! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Příslušník cizinecké legie Rick O´Connell objevil Město mrtvých, krásná zkoumatelka starého Egypta Evelyn se v něm rozhodla učinit zásadní vědecký objev a její bratr Jonathan by nepohrdl nějakým zbytečně se povalujícím zlatem. Jenže ne zcela mrtvý velekněz Imhotep, se svou armádou pobíhajících polorozpadlých postav, je, i přes svůj delší tréninkový výpadek, hrdinné trojici více než rovnocenným protivníkem. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po tomhle dobrodružňáku jsem neměl takový ty stavy, kdy mě můj život připadá děsně fádní, šedivej a neměl jsem ani sto chutí vzít batoh a jít někam do džungle zažít, prožít, poznat, protože na tohle je Mumie až příliš pohádková a digitální. Na druhou stranu je to poměrně zábavná podívaná, hlavně v podání Brendana. Překrásná Rachel dělala mejm očím moc dobře a akční tempo by se určitě chytilo na jednom závodním okruhu. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones bez toho, co máme na Indiana Jonesovi tak rádi. Na druhou stranu Sommers je jako režisér schopný, Brendan Fraser jako O´Connel se v téhle roli našel, Rachel Weisz je rozkošlá a Arnold Vasloo coby Imhotep je zajímavý záporák. Příběh jednoduchý, ale funkční - s tajemnem, vtipem i napětím. A hlavně Mumie funguje i při opakovaném zhlédnutí, i díky povedené hudbě a krásným lokacím. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když se po letech diskutuje na téma ´´ nejlepší nástupce Indiana Jonese ´´, většinou dojde ke shodě na Mumii z roku 1999 od Stephena Sommerse. A to ne náhodou. Indiana Jones je možná jenom jeden (respektive čtyři, brzy pět) a srovnávat Indianu Jonese a Mumii není tak jednoznačné, minimálně duchovním nástupnictvím a faktem, že po téměř 25 letech se těchto nástupců vyrojilo ještě méně než šafránu je ovšem jasné, že by se na Mumii z roku 1999 nemělo zapomenout. I proto, že se na ní zub času prakticky nepodepsal, nepřišla tak o své kouzlo a spolu například s prvním Matrixem, Americkou krásou, Klubem rváčů, Šestým smyslem či Magnolii tvoří jeden z důvodů, proč je rok 1999 v rámci filmu tak zásadním pomníkem.   Mumie z roku 1999 z dnešního pohledu působí jako přesně ten ideální blockbuster v té nejčistší podobě, za které by byl dnes rád každý. Funguje v něm děs, napětí, dobrodružství, humor i romance. Stephen Sommers vzal Mumii a dávno po výkonech Borise Karloffa jí pojal tak ideálně svěže na sklonku mezi 20. a 21. stoletím.   Sommers měl tehdy velké štěstí na casting (Brendan Fraser svým podáním Ricka O´Connella automaticky stvořil nového oblíbeného akčního hrdinu) a i když nejspíš nikdy nebude vnímán jako fenomenální režisér, z Mumie tehdy vytěžil maximum. Výpravou v Egyptě, scénářem, který dokázal spousty prvků zpracovat do jednoho funkčního celku a natočil jednoduše bravurní akční blockbuster, ze kterého vyskakují velmi milé vzpomínky i po x zhlédnutích.   Poměrně epické měřítko se solidními vizuálními efekty, které se velmi drží i čtvrt století od vydání (na rozdíl od pokračování Mumie se vrací a legendárního Dwaynea Johnsona v roli Krále Škorpióna). Jednoduchou zápletku Sommers vykoupil tím, že ze své Mumie udělal jednu obří atrakci, která by dnešním blockbusterům mohla být čirou ukázkou, jak na to.   Stačí se zaposlouchat do famózního soundtracku Jerryho Goldsmitha, sledovat ty nádherný kamerový výjevy, sledovat herce, které si své role očividně užívají (i Arnold Vosloo byl na Imhotepa skvělá volba) a především skutečně sledovat, že to Sommers celé vede schopnou rukou, která má šarm, styl, funkční atmosféru v mnoha ohledech (v momentech, které mají být napínavé i čistě zábavné) a především skutečně schopnou ruku. Sommers se možná i díky svým následujícím filmům nezapíše do historie jako světoborný tvůrce, za svou kariéru ovšem dokázal, že má minimálně zajímavé tvůrčí nápady. Což je velmi přítomné i právě v jeho první Mumii.   Mumie není jedním z nejoblíbenějších dobrodružných filmů posledních 25 let pro nic za nic, Sommers v roce 1999 skutečně dokázal v jistém ohledu navázat na původní trilogii Indiana Jonese a dodat prostě skvělé dobrodružství, které šlape i po letech a funguje jako balíček mnoha různých emocí. Parádní vizuál, výrazný styl a především i po letech ukázka toho, jak natočit parádní dobrodružnou záležitost...... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • V roce 2004 otevřelo Universal Studios ve svých zábavních parcích v Hollywoodu a Orlandu atrakce založené na tomto filmu a jeho pokračování. Byly tak oblíbené, že návštěvníci museli čekat často i hodiny v dlouhých frontách. Aby si tento čas ukrátili a pobavili se, tak vždy, když se fronta pohnula, začali pomalu skandovat "Im-ho-tep, Im-ho-tep, Im-ho-tep", jako to dělají hypnotizovaní Imhotepovi (Arnold Vosloo) služebníci. (Morien)
  • V pasáži v baru, kde Rick (Brendan Fraser) mluví s Američany předtím, než se voda změní v krev, je možné vidět ruku asistenta režiséra, který právě kontroluje čas na hodinkách. (Duoscop)

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama