Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Chamberlain ako Allain Quatermain odchádza do africkej džungle hľadať svojho nezvestného brata, ktorý tu pátral po legendárnom "bielom kmeni". Spolu so sestrou zmiznutého muža Sharon Stoneovou objaví dávno stratené Mesto zlata s diabolským vládcom Henrym Silvom, ktorý kruto zneužíva stovky bielych otrokov. Záchrancovia musia konať rýchlo, ak chcú uneseného muža aj otrokov oslobodiť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Allane Quatermaine! Zůstaneš dlouho v nás! Tedy alespoň po nějaký čas." Na tomto filmu mě ze všeho nejvíc přitahovaly úžasné triky. Například plyšoví netopýři na nitích, se kterými kdosi zuřivě škube, nebo halda odporných červů, vylézajících z děr v zemi, kteří byli odvážně ztvárněni rukama navlečenýma v zubaté gumové rukavici! Zajímavá byla též profesionální práce s bluescreenem - předek rozmazán a bez kontrastu, záběry v pozadí ostré, přičemž každá postava má kolem sebe mohutnou linku černého obrysu. Obzvláště zábavná je pak kaskadérská skvadra v netradičních kreacích, v nichž můžeme sledovat filmařskou práci s jistícími lany a zcela nemaskovanými bezpečnostními prvky. Zatímco je tedy výprava nejsilnější stránkou filmu, příběhově je to ale trošku slabší. Quatermain neustále někam cestuje, překonává nesmyslné překážky, pasti a nástrahy na každém rohu ... A neustále střílí ze svého nevyprázdnitelného šestiraňáku, který zřejmě dostal od té samé babičky, která v jiném filmu darovala Marušce bezednou slánku. Na druhou stranu, tohle je typický představitel filmu, kterej je tak blbej, že ho prostě m-u-s-í-t-e dokoukat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sympatický dobrodruh Richard Chamberlain a krásná archeoložka Sharon Stone jsou zpět. Cílem jejich druhé dobrodružné výpravy je bájné Ztracené Město zlata, kde končí stopa po záhadně zmizelém bratrovi dobrodruha. Dvojka si bere četnou inspiraci z Indiana Jonese a Chrámu zkázy. Je zde fanatický vůdce (Henry Silva), který zotročuje lidi, a na rázu filmu je citelně znát, že se evidentně vzhlédl v mnohem slavnějším dobrodruhovi ze Spielbergovy stáje. 80tky však dokázaly dát dobrodružnému žánru jistý punc, který je vtisknut i Allainu Quatermainovi. Ten měl jen smůlu na méně zručnější režiséry a štědřejší rozpočet. Z dnešního pohledu je triková oblast velmi slabá a naivní. Herci tak bojují hlavně s okatou zadní projekcí v pasáži sjíždění podzemní řeky a lacinou animací kousavých nestvůr a netopýrů. Velkým rozpočtem ani nehýří pasáže z onoho proklamovaného Ztraceného Města. Naštěstí je kam směřovat pohledy a to konkrétně do dekoltů Cassandry Peterson a Aileen Marson. A stranou nezůstane ani Sharon Stone, která diváctvu o šest let později v Základním instinktu ukázala, jak si v kožených kalhotách, zde vytrvale nošených, vypěstovala vaginální konsternaci policejního týmu přehozením nohou. I v akční oblasti jsou realizační nedodělky - při závěrečném skoku do chrámu jistí hlavního hrdinu nepřehlédnutelné lano. Režisér Gary Nelson se tedy spíše nevyznamenal. Protřelý scenárista Gene Quintano i napodruhé stvořil poměrně zábavný scénář, kterým zdatně provokuje publikum nakloněné Indianu Jonesovi. I ošlehanému Richardu Chamberlanovi to v klobouku svědčí. Chybějící rozpočet zaletoval svým charismatem, Stone přidala svůj pověstný sexappeal, hudební skladatel Michael Linn dodal chytlavý hudební motiv a na světě je sice nikterak režijně vybroušené a vypilované dobrodružství, co ale diváka zabaví. A dobrodružných filmů není nikdy dost. 7/10 ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jestliže první díl je roztomile naivní, tento je naivně hloupý. Hodinu trvá, než se dostanou do zlatého města, přičemž se jim vlastně nic moc extra nestane, a ve zlatém městě člověk nechápe, proč si tam vlastně toho frajera pustili, když ho teď chtějí vyhnat, a proč ten brácha tam nic neudělal, a z čeho všichni ti lidé vlastně žijí atd., atd. Někde mi přijde, že chybějí scény (třeba, jak se ti zlí dostali ven z města?) a samotná přetahovaná v bílých řízách oděných div ne andělů s domorodci je natolik směšná, až škoda mluvit. A Quatermain zde jen použije statickou elektřinu k roztavení zlata, jinak se moc nepředvede. Sharon tady vypadá pěkně buclatě a jejím úkolem je údivem poulit oči nebo trvat na svatbě. Jo, a ta zadní projekce a gumové potvory, to fakt nemohlo fungovat už ani koncem 80. let. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Richard Chamberlain se vrací v pokračování filmu Doly Krále Šalamouna.... Scénář : Gene Quintano a Lee Reynolds. Kamera : Frederick Elmes a Álex Phillips Jr.. Hudba : Michael Linn. Hrají : Richard Chamberlain jako Allan Quatermain. CHYBA VE FILMU - Na konci filmu, po bitvě, Allan skáče ze střechy do chrámu přes dřevěnou mříž. Je přitom vidět, že je zavěšen na laně. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle pokračování Dolů krále šalamouna je přeci jenom o něco slabší, ale pořád jsem se bavil slušně. na dobrodružné cestě čeká spoustu (místy pravda lehce absurdních nástrah jako zmutovaní masožraví červi apod) a nakonec se dostaneme do města zlata. Od kterýho jsem pravda i já čekal trochu víc. Na druhou stranu je to béčko a ten námět sám o sobě není špatnej. Jako záporáka tu máme tentokrát šíleného velekněze Egona který rád z lidí dělá zlatý sochy. pravda jednička asi byla akčnější a zábavnější, ale zase když vezmu v potaz jaký blafy vydávaný za dobrodružný filmy se točí dneska, tak je tohle pořád dost slušná zábava kde vedle hlavních hrdinů pobaví i vedlejší postavy jako silák ze sekerou v podání Jamese Earla Jonese nebo úskočný, zbabělý a prohnaný, ale proklatě zábavný prorok Svorma. Tohle je prostě další kopec guilty pleasure kdo by od toho čekal bombastickej blockbuster ve stylu Indiana Jonese, tak buse asi zklamanej i když ta inspirace je tu patrná. Takže jak říkám na šalamounovy doly to nemá, ale nenudil jsem se a to je nejdůležitější.75% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (3)

  • Poté, co Allan (Richard Chamberlain) odpaluje dynamit pod kamennou lavičkou, je možné zpozorovat, že na zem dopadá pouze lehký materiál podobný polystyrenu, nikoliv kusy kamene. (Pepy)
  • Na konci filmu po bitvě Allan skáče ze střechy do chrámu přes dřevěnou mříž. Je přitom vidět, že je zavěšen na laně. (Terva)

Související novinky

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

21.11.2015

Jméno Allan Quatermain už jste možná slyšeli. Sean Connery si tohohle dobrodruha zahrál v Lize výjimečných, adaptaci stejnojmenného comicsu Alana Moorea, a posléze se už nikdy nevrátil před kameru.… (více)

Reklama

Reklama