Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (75)

  • Režisér Stephen Sommers viděl původní Mumii (1932) poprvé v osmi letech. Jeho cílem bylo přetvořit aspekty původního filmu, které se mu líbily, ale ve větším měřítku. (fiLLthe3DD)
  • S nápadem na natočení remaku klasické Mumie (1932) přišel roku 1992 producent James Jacks. Snímek se měl odehrávat v 90. letech minulého století, studio Universal stanovilo rozpočet na 10 milionů amerických dolarů a režírovat měl Clive Barker, který chtěl natočit snímek plný násilí. Z nápadu však nakonec sešlo. Následně se kolem projektu mihl i George A. Romero, jehož vizí byl film ve stylu Noci oživlých mrtvol (1968) – studio však návrh zamítlo. Dále byl na post režiséra zvažován Joe Dante – ten vnesl do námětu prvky love story, reinkarnace a masožravých brouků, nicméně studio tehdy požadovalo film za patnáct milionů a Danteho námět by se do rozpočtu nevešel. Projekt následně opustil i Mick Garris a Wes Craven pro jistotu rovnou odmítl. V roce 1997 pak Jacksovi zavolal Stephen Sommers a představil mu „svou“ verzi Mumie ve stylu Indiany Jonese a Chrámu zkázy (1984) a Jásona a Argonautů (1963). Studiu se návrh líbil natolik, že rozpočet nabobtnal z původních 15 na 80 milionů dolarů, a to navíc v době, kdy se studio vzpamatovávalo z nečekaného propadáku Babe 2: Prasátko ve městě (1998). (fiLLthe3DD)
  • Natáčelo se od 5. května do 29. srpna 1998 v Anglii, Maroku, Egyptě a Arizoně. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. května 1999 v Universal City v Kalifornii. (Varan)
  • V roce 2004 otevřelo Universal Studios ve svých zábavních parcích v Hollywoodu a Orlandu atrakce založené na tomto filmu a jeho pokračování. Byly tak oblíbené, že návštěvníci museli čekat často i hodiny v dlouhých frontách. Aby si tento čas ukrátili a pobavili se, tak vždy, když se fronta pohnula, začali pomalu skandovat "Im-ho-tep, Im-ho-tep, Im-ho-tep", jako to dělají hypnotizovaní Imhotepovi (Arnold Vosloo) služebníci. (Morien)
  • Hejna kobylek při útoku v Hamunaptře byla většinou generována počítačem, ale několik živých skutečných kobylek bylo použito při detailních záběrech, kdy kobylky lezou po hercích. Uchovávány byly v lednici, aby byly pomalejší a lépe se natáčely. (Morien)
  • V tomto filmu je Ardeth Bay (Oded Fehr) - anagram z "Death by Ra" (smrt od boha Ra) - zapřísáhlým ochráncem lidstva proti mumii Imhotepovi. Oproti tomu v původní Mumii (1932) byl Ardath Bey alter-egem samotného vzkříšeného Imhotepa (Boris Karloff), když se snažil zapadnout mezi současné Egypťany. Možná proto také filmaři prohodili písmena ve jméně samotném, aby je trochu odlišili. (Morien)
  • Původně měl voiceover v prologu pronášet Imhotep (Arnold Vosloo), ale když si režisér uvědomil, že starověký egyptský velekněz by vlastně neměl umět anglicky, tak volba padla na Ardetha Baye (Oded Fehr). (Morien)
  • Podle původního scénáře měla Evelyn (Rachel Weisz) pronést "je překrásný", když poprvé viděla plně vzkříšeného Imhotepa (Arnold Vosloo). Věta se natočila, ale z finální verze byla vystřižena. (Morien)
  • Členové osobní gardy faraona měli být původně potetovaní po celém těle, ale režisér Stephen Sommers to nakonec zavrhl s tím, že herecký představitel Ardetha Baye Oded Fehr je příliš pohledný na to, aby byl "celý schovaný za tetováním". (Morien)
  • Arnold Vosloo (Imhotep) si odnesl nepěkné zážitky z natáčení úvodních scén, ve kterých jeho postava prochází mumifikací zaživa. Herec strávil mnoho nepříjemných hodin zabalený do obvazů, které mu znemožňovaly pohyb. (Morien)
  • Vizuální efekty vytvořila společnost Industrial Light & Magic. Postava Imhotepa (Arnold Vosloo) byla první digitální postavou, která měla plně vytvořenou lidskou anatomii, díky čemuž vypadaly všechny pohyby mumie velmi realisticky. (imagoo)
  • Na motivy filmu vznikla stejnojmenná počítačová hra. (NecrobraiN)
  • Jméno velblouda, na kterém Brendan Fraser (Rick O'Connell) při natáčení jezdil, bylo Barney. (ČSFD)
  • Pro budovu Káhirské knihovny byla využita vládní budova v Marakeši. (ČSFD)
  • Ve filmu je Skarabeus prezentován jako symbol zla a smrti. Ve skutečnosti byl ale pro starověké Egypťany symbolem štěstí. (Martin_Happy)
  • Z celkového rozpočtu 80 milionů amerických dolarů bylo 15 milionů utraceno za zvláštní efekty. (franciscze)
  • Vybudování egyptského města Hamunaptra trvalo tvůrcům 16 týdnů. (franciscze)

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama