Reklama

Reklama

Million Dollar Baby

  • USA Million Dollar Baby (více)
Trailer 2

Mladá žena Maggie Fitzgeraldová osloví trenéra boxu Frankieho, aby ji trénoval. Když jí odmítne s tím, že holky netrénuje, tak začne chodit do jeho boxovací tělocvičny, o kterou se stará bývalý boxer Eddie. Maggie je velmi chudá a pokorná, každé ráno chodí běhat, celý den pracuje jako servírka a večer chodí boxovat do tělocvičny, kde jí Eddie občas poradí, jak se zlepšit. Frankie je naštvaný, nic se mu nedaří, žije sám, jeho dcera s ním nemluví a tělocvična je prodělečná. Když od něho odejde nadaný boxer, tak se rozhodne dát vytrvalé Maggie pár tréninků. Maggie poslouchá všechny rady a hodně se zlepší. Když je připravená na zápas, tak jí Frankie přehodí manažerovi. Frankie sleduje zápas Maggie se zkušenou boxerkou, a když vidí, že jí manažer neporadí, tak si přetáhne Maggie k sobě a slíbí jí, že už jí neopustí. Frankie je bručoun, ale ve své práci patří k nejlepším a dovede tvrdohlavou Maggie k vítězství. Maggie nepřestává dřít, začnou chodit na zápasy, ve kterých knokautuje všechny soupeřky v prvním kole. Když už nemá s kým soupeřit, tak ji Frankie posune o váhovou třídu výš. V boxu je velmi dobrá, ale neumí si chránit obličej. Frankie má o ni strach, a tak odmítá nabídky na box se silnými soupeřkami, aby nepřišla k úrazu... Frankie se rozhodne vzít Maggie na zápas do Anglie, kde vyhraje. Po zápasech v Paříži, Bruselu aAmsterdamu se vrátí do USA jako slavná boxerka. Maggie dostává další nabídku na zápas o titul, Maggie za vydělané peníze koupí dům své matce, která se o ní nezajímá. Matka je naštvaná, že jí kvůli domu přestane sociálka posílat dávky, a tak jí Maggie bude muset začít posílat víc peněz. Matka ji neocení, stydí se za její práci a Maggie to moc mrzí... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Celosvětová premiéra proběhla 5. prosince 2004 v New Yorku. (Varan)
  • Jde o jediný film, ke kterému Clint Eastwood zároveň složil hudbu, zahrál si hlavní roli a k tomu jej i režíroval a produkoval. (Lauri)
  • Poté, co Hilary Swank (Maggie Fitzgerald) získala za svůj výkon ve filmu svého druhého Oscara, rozpadlo se její manželství s Chadem Lowem. (Mafyn)
  • Během natáčení filmu cvičila nejen Hilary Swank (Maggie Fitzgerald), ale i Clint Eastwood (Frankie Dunn), který svou kondicí mnohé překvapil, když se dokázal 30krát přitáhnout k hrazdě. (Mr.Hudson)
  • Film se točil v různých lokalitách v okolí Los Angeles, včetně Venice Beach Boardwalk, Eagle Rock a Hollywood Boulevard. Bojové scény se točily v Grand Olympic Auditorium. (Amplifier)
  • Během celého natáčení nebyla ani jednou použita dablérka. Hilary Swank (Maggie Fitzgerald) všechny zápasy natočila sama. (Amplifier)
  • V závěru přípravy si Hilary Swank (Maggie Fitzgerald) vyzkoušela i skutečný zápas se skutečnými šampionkami v boxu. Vyzvala dokonce i čtyřnásobnou světovou přebornici Lucii Rijker. (Sollertia)
  • Hilary Swank (Maggie Fitzgerald) musela kromě boxování trénovat také s mistrem ve vzpírání, aby nabrala potřebné svaly. (Sollertia)
  • Že se žádné studio nechtělo zapojit do marketingové podpory 18milionového boxerského opusu, bylo zpočátku pochopitelné – úvodní víkendový (17.-19. 12. 2004) výdělek byl totiž pouhých 179 953 amerických dolarů z 8 kin. Po mnohých oceněních se však kinosály začaly plnit, a tak už v polovině dubna 2005 překročil výdělek magickou hranici 100 milionů. (imro)
  • Námět filmu pochází ze sbírky příběhů „Rope Burns: Stories from the Corner“, které pod pseudonymem F.X. Toole napsal boxerský manažer Jerry Boyd. Roku 2000, kdy tato jeho prvotina vyšla, měl Boyd už 70 let a jeho další prací měl být epický příběh zasazený na hranici Texasu a Mexika. Zemřel však dříve (2. září 2002), než jej stihl dokončit. (imro)
  • Scenárista Paul Haggis, který režíroval film Crash (2004), měl režírovat i tento snímek s tím, že Clint Eastwood v něm měl pouze hrát. Když ale producenti nabídli Eastwoodovi i režii, rozhodl se Haggis ustoupit do pozadí. (don corleone)
  • Hilary Swank (Maggie Fitzgerald) dostala během tréninku před natáčením ošklivou infekci do nohy. Nikomu o tom neřekla a výrazně tak během natáčení riskovala. (don corleone)
  • Celý film byl natočen za 37 dní. Točilo se od 7. června do 14. července 2004. (don corleone)
  • Režisérka Anjelica Huston donesla producentovi Albertu S. Ruddymu knihu "Rope Burns" a řekla mu, že až si přečte povídku "Million Dollar Baby", tak se rozbrečí. Ruddy se přiznal, že tomu tak opravdu bylo. Nicméně Huston počítala, že jí vzápětí nabídne režii filmu, což se nestalo, a než Ruddy vyřídil autorská práva, byla Huston upsána jinému projektu. (don corleone)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Eastwood dobyje japonský ostrov

Eastwood dobyje japonský ostrov

07.07.2005

Po komornej, Oscarmi ovešanej boxérskej dráme Million Dollar Baby sa Clint Eastwood vrhne na nakrúcanie snímky FLAGS OF OUR FATHERS. Pôjde o vojnovú drámu podľa knihy Jamesa Bradleyho, ktorú pre… (více)

Reklama

Reklama