Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (69)

  • Většina scén se natáčela v Maďarsku. Maďarská pobočka švédského řetězce IKEA byla zaskočena jednou objednávkou 64 křesel „IKEA Volmar“, které byly nezbytné k natáčení. Křesla můžeme ve filmu vidět ve vesmírném středisku. Kvůli čekání na křesla se natáčení v Maďarsku protáhlo o 3 dny. (vojacekr)
  • Pád vědce, jenž přijde na možnost obletu kolem Země, při zvednutí ze židle nebyl plánován. Stalo se to omylem, ale bylo to ponecháno ve filmu. (johnnymay)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Oranžový nůž, který ve filmu používá Mark Watney (Matt Damon), je Victorinox Hunter Pro. (Velorahex)
  • Jeden sol na Marsu je totéž jako jeden den na Zemi, ale trvá o 39 minut déle. (Mrsina)
  • Pokud bychom se chtěli o projektu Ares dozvědět víc, tak nás tvůrci v závěrečných titulcích odkazují na internetovou stránku areslive.com, která nás přesměruje na YouTube kanál filmu. (necisty)
  • Tweety lidí, které se objevily na Twitteru po premiéře filmu, ukázaly, že překvapivě velké množství lidí bylo přesvědčeno, že film je natočen podle skutečného příběhu, ačkoli žádný člověk nikdy na Marsu nebyl. (Jirka_Šč)
  • Hodinky, které má na sobě ve filmu Mark Watney (Matt Damon), jsou značky BeLOWZERO, model Auto 2826. (SilentAndY)
  • NASA čtyři dny před premiérou filmu oznámila objev tekoucí vody na Marsu. Režisér Ridley Scott prý o tomto objevu už pár měsíců věděl, ale na změny v ději filmu už bylo pozdě. (Coleator)
  • Chcete-li agenturu NASA použít ve filmu, tak musíte mít souhlas agentury. (Maulincio)
  • Mise Áres 3 byla pojmenována po řeckém bohu války Áreovi, jehož římským ekvivalentem je bůh Mars. Kosmická loď Hermes byla pojmenována po řeckém poslu bohů Hermovi. (Barghest)
  • Aby byl film fakticky co nejpřesnější, tvůrci oslovili vesmírnou agenturu NASA, která jim poskytla poradenský tým v čele s Jimem Greenem, ředitelem oddělení pro výzkum planet (DPS). (tom.nosek)
  • Ridley Scott při natáčení filmu úzce spolupracoval s NASA. Start rakety Áres 4 byl ve skutečnosti start rakety Orion. Záběry nepocházely z internetu, štáb měl povolen vstup na Mys Canaveral, kde start natočil. Další výsledek spolupráce s NASA je například řídící místnost, kde na monitorech vidíme skutečné údaje z projektů NASA. (fallanga)
  • Průměrná teplota na povrchu Marsu, je -56°C (zemský průměr je 14°C), zato teplota půdy může být až +30°C. Délka marťanského dne je 24 hodin 39 minut. Délka marťanského roku je podstatně delší, a to 687 dnů. Gravitace na povrchu Marsu je o 62% nižší, než je tomu na Zemi. Člověk, který váží 100 kg na Zemi, by vážil pouhých 38kg na Marsu. (Maulincio)
  • Kosmonauti na Marsu se nevznášejí, přestože je tam pouze 38% gravitace oproti Zemi. Ridley Scott toto obhájil s tím, že obleky kosmonautů jsou velice těžké, čímž to matematicky vychází zhruba nastejno. (tom.nosek)
  • Aby byl astronautům dobře vidět obličej, helmy použité ve filmu musely být o něco větší než helmy skutečných astronautů. Helmy měly také vlastní zdroj světla, které osvětlovalo tváře herců. (fallanga)
  • Ridley Scott nechtěl, aby bouře vypadala uměle, proto upustil od použití počítačových efektů a pomocí obřích ventilátorů nechal rozvířit vzduch se skutečným pískem a prachem. (fallanga)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama