Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

Psema 

všechny recenze uživatele

Humanistické dobrodrůžo. Technicky vybroušené, herecky kolísající od plochých statérů k tahounskému Damonovi, jemuž Goddard vytahal z předlohy sakra vtipné průpovídky. Ale celkově dost studená jednohubka, do které Ridley - jako v poslední době tradičně - snad vůbec nevložil zápal. Ale má na to, dědek, už trochu nárok. Hlášení o klasikách samozřejmě ne-e. Zemeckis byl už jen s Trosečníkem úplně někde jinde. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nezfilmovatelná sbírka technických detailů a sarkastických monologů se v Goddardových rukách stala adaptovatelnou až překvapivě snadno. Byť za cenu toho, že Markovy útrapy s výrobou vzduchu, vody či kamenných nápisů výrazně zjednoduší nebo klidně zcela vynechá a o Watneyho osud se tak v první polovině nejde ani moc bát. Zato v závěru, kde předloha po všech haváriích a krizích napínala jen ztuha, se snaha o záchranu hlavního hrdiny mění v silně gradovanou symbiózu všech zúčastněných. Hlavním plusem tak překvapivě není skvělý Damon, ale typově dokonale obsazený Sean Bean jako Mitch a zejména celá posádka Hermesu v čele s Jessicou Chastain. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zpátky ve hře a svou nekompromisně inteligentní Sci-Fi survival jízdou nakopává prdel nejen divákům, ale také i vědě, matematice, fyzice či chemii. Matt Damon ztvárňuje oscaru hodný herecký výkon, hláškuje jak o život, jeho vynalézavost a zručnost je děsivě precizní až úhledná a prochází neskutečnou fyzickou i psychickou proměnou ( Sice jsem očekával hlubší psychologický rozpad, halucinace, psychóza, přece jen dlouhá samota s člověkem udělá nepořádek). Také si nejsem jist, zda všechny hrdinské činy v závěru by bylo možné provést i reálně, ale na to sere čert je to chytré, zábavné, dojemné, napínavé a ke konci chlupy na hoře i husí kůže je nevyhnutelná. Zážitek. 9/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

V poslednom období som si už zvykol, že koncom roku prichádza do kín nejaký dospelý sci-fi film, ktorý si na rozdiel od všetkých tých preakčnelých preefektovaných nezmyslov rád pozriem a síce Interstellar a Gravitácia boli predsa len niekde inde, ale aj s Marťanom som dosť spokojný. Nájde sa tu síce niekoľko čiastočných záporov, v prvom rade tu vôbec nič neprekvapí, po celý čas sa to vlastne drží v presne očakávanom štýle, tiež mi to občas prišlo zbytočne zdĺhavé, mnoho scén tu bolo dlhších, než by bolo najvhodnejšie, pričom obzvlášť v poslednej tretine to už bolo veľmi cítiť. A ešte mi tu chýbala aj nejaká skutočne nezabudnuteľná sekvencia, na ktorú by sa dalo dlhodobo spomínať a tešiť sa na ňu pri ďalšom pozretí. Ale inak sa tu nedá na čo sťažovať, aj napriek predvídateľnosti mi to dejovo úplne vyhovovalo a síce mi to občas už prišlo trochu prehnané, ale inak to väčšinu času pôsobí pomerne uveriteľne. A je skutočne radosť pozerať na všetku tú snahu hlavného hrdinu v tejto mimoriadne obtiažnej situácii prežiť a komunikovať s ostatnými, pričom na rozdiel od väčšiny podobných filmov, kde sa odohráva niečo podobné si tu zachováva zdravý rozum. Veľkým plusom je rozhodne humor, ktorý som tu pôvodne nečakal, ale nadmieru sa vydaril a hlavne na tom pozitívnom prístupe hlavného hrdinu, ktorý sa zabaví aj sám som sa často zasmial. Obsadeniu sa nedá nič vytknúť, Matt Damon sa pre podobné úlohy hodí, tradične nechýba ani moja obľúbenkyňa Jessica Chastain a výborný výber vedľajších postáv, kde vynikajú hlavne Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor a Sean Bean. Poteší, že aj Ridley Scott je stále vo forme, síce väčšine jeho posledných filmov som sa vyhol, ale toto je predsa len žáner, v ktorom sa preslávil a odviedol tu výbornú prácu. Vizuálna stránka je bezchybná a atmosféra Marsu sa mi veľmi páčila. Ale po stránke hudby mám zvláštne pocity, na jednej strane priama filmová hudba mi prišla úplne nevýrazná, ale inak je výber hudby zaujímavý a vtipný, takže plno scén to výborne oživí. Takže Marťan sa určite žiadnym žánrovým kultom nestane, ale o to sa ani nikto nesnažil. Dostal som prakticky presne to, čo som aj očakával, plus ešte dobrý humor a kľudne si to pozriem znovu. 76% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne pěstuje bio brambory na Marsu a poslouchá disko. To vše pod režijní taktovkou Ridleyho Scotta. Sešla se nám tu hackera Liz z Halt and Catch Fire, Anderson ze Sherlocka, Bucky Barnes a člověk je tak nějak potěšen, když je v přítomnosti Seana Beana zmíněn projekt "Elrond." V jednu chvíli, kdy je Matt Damon zarostlý, mi svým fyzickým i psychickým strádáním připomínal Lea z Revenanta. Marťan je vizuálně i filmařsky precizně zpracovaným snímkem. Očekávala jsem však, že se bude jednat o drsný, vesmírný survival. A dostala jsem v podstatě odlehčený, docela pohodový příběh o tom, jak dokázal jeden člověk díky své inteligenci a znalosti botaniky celkem v klidu přežívat dlouhé dny na Rudé planetě. Nejedná se o žádný strhující, nervy drásající survival. Film na mě působil spíš jako podívaná pro celou rodinu. A když jsem uslyšela legendární Waterloo, I was like 😂. "Nechci znít nafoukaně, ale jsem ten nejlepší botanik na téhle planetě.", "Posíláte ho do vesmíru pod celtou?" - "Jo." - "Můžu pokračovat?" - "Ne." ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Filmovanie snímky zabralo iba 70 dní. (Lucasion)
  • Astronaut Alex Vogel (Aksel Hennie) má na rameni skafandru místo americké vlajky vlajku Německa. Astronauti NASA by ale měli mít na skafandru vlajku Spojených států. (Iktus)
  • V snímke účinkovalo viac ako päťdesiat hercov. Napriek tomu Matt Damon (Mark Watney), ktorý je vo väčšine scén sám, na tlačovej konferencii zažartoval, že „väčšinu z nich stretol po prvý raz až teraz v Toronte." (Kub_ees)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama