Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

sniper18 

všechny recenze uživatele

V poslednom období som si už zvykol, že koncom roku prichádza do kín nejaký dospelý sci-fi film, ktorý si na rozdiel od všetkých tých preakčnelých preefektovaných nezmyslov rád pozriem a síce Interstellar a Gravitácia boli predsa len niekde inde, ale aj s Marťanom som dosť spokojný. Nájde sa tu síce niekoľko čiastočných záporov, v prvom rade tu vôbec nič neprekvapí, po celý čas sa to vlastne drží v presne očakávanom štýle, tiež mi to občas prišlo zbytočne zdĺhavé, mnoho scén tu bolo dlhších, než by bolo najvhodnejšie, pričom obzvlášť v poslednej tretine to už bolo veľmi cítiť. A ešte mi tu chýbala aj nejaká skutočne nezabudnuteľná sekvencia, na ktorú by sa dalo dlhodobo spomínať a tešiť sa na ňu pri ďalšom pozretí. Ale inak sa tu nedá na čo sťažovať, aj napriek predvídateľnosti mi to dejovo úplne vyhovovalo a síce mi to občas už prišlo trochu prehnané, ale inak to väčšinu času pôsobí pomerne uveriteľne. A je skutočne radosť pozerať na všetku tú snahu hlavného hrdinu v tejto mimoriadne obtiažnej situácii prežiť a komunikovať s ostatnými, pričom na rozdiel od väčšiny podobných filmov, kde sa odohráva niečo podobné si tu zachováva zdravý rozum. Veľkým plusom je rozhodne humor, ktorý som tu pôvodne nečakal, ale nadmieru sa vydaril a hlavne na tom pozitívnom prístupe hlavného hrdinu, ktorý sa zabaví aj sám som sa často zasmial. Obsadeniu sa nedá nič vytknúť, Matt Damon sa pre podobné úlohy hodí, tradične nechýba ani moja obľúbenkyňa Jessica Chastain a výborný výber vedľajších postáv, kde vynikajú hlavne Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor a Sean Bean. Poteší, že aj Ridley Scott je stále vo forme, síce väčšine jeho posledných filmov som sa vyhol, ale toto je predsa len žáner, v ktorom sa preslávil a odviedol tu výbornú prácu. Vizuálna stránka je bezchybná a atmosféra Marsu sa mi veľmi páčila. Ale po stránke hudby mám zvláštne pocity, na jednej strane priama filmová hudba mi prišla úplne nevýrazná, ale inak je výber hudby zaujímavý a vtipný, takže plno scén to výborne oživí. Takže Marťan sa určite žiadnym žánrovým kultom nestane, ale o to sa ani nikto nesnažil. Dostal som prakticky presne to, čo som aj očakával, plus ešte dobrý humor a kľudne si to pozriem znovu. 76% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘEKVAPENÍ! NEUMŘEL JSEM… A PŘEŽIJU TADY!“ /// Kolonizátor a vesmírnej pirát Mark Watney, spolu s Ridley Scottem dobývá - pomocí vědy Mars. Film jednoho herce. Matt Damon využívá parádně napsaná postavy a netrudomyslně mě vtahuje do astronautský izolace. Baví a zároveň mě dojímá. Navíc dokazuje, že na Marsu nemůže zůstat žádnej magor. Z tria Marťan, Gravitace nebo Interstellar těžko vyberete vítěze. Každý pes jiná ves, ale když ty dva dostali 5*, tak tady taky nemůžu jinak! Nedat je, by byla snůška malichernej výhovorek, který by mně neuvěřil ani frajer, přežívající na bramborách s vicodinem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011vydal svépomocí zdarma jako blog, Andy Weir, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že izolačka (už dávno!) není pomůcka jen akčního hrdiny. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Úplně dokonalým filmem Marťan nebyl, ale... ta radost. Postřehy: 1) Ridley Scott je stále velký režisér. Když přestane dělat pitomosti jako v Prometheovi a soustředí se na postavy. 2) KONEČNĚ film z Marsu, který není mizerný. Snad od Total Recallu (původního), což už je let... 3) Jessica Chastain je hrozné dřevo, škoda, že mám pro takové typy nepochopitelnou slabost. 4) Sean Bean opět nezemřel? Divný trend. 5) Na změnu kursu již tak gravitačním prakem urychlené lodi spotřebovali 75% zbylého paliva a na brzdící manévr u Země bude stačit 20%? No... dobře. 6) Jar Jar byl nesnesitelný. WTF? A čínská stopa už vyloženě nasr***a. 7) Matt Damon je čím dál lepší. 8) Konečně scifi či komiks bez Michaela Caina :) 9) Během filmu mě taky napadlo zhruba ve stejnou dobu, jak řešit komunikaci, a ten úsměv mě dlouho neopustil (až do Číny). 10) Potěšila mě co do autenticity holka ve sledovacím středisku s akné bez makeupu, takové detaily dodají body. 11) Sláva za málo patetických gest (až na tu zasr**** Čínu). 12) Tenhle film si určitě dám ještě párkrát. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Reparát za Promethea? Dá se to tak brát, s výhradou, že jestli byl let na hasičáku v Gravity na povytažení obočí, pak zdejší "ironman" finále je přímo na parkinsona. V kombinaci s předchozí uměřeností je to jako Jackson Pollock v galerii vlámských mistrů. Nebudu to raději rozebírat, protože bych si to mohl ještě rozmyslet, takže ne čisté, ale čtyři. No a že pěstoval brambory z hoven. Kompostování výkalů je odvěká lidská činorodá zábava... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Matt Damon potřebuje zachránit. Už zase… Tak se nám bestsellerová Příručka mladých marťanů sepsaná Bearem Gryllsem dočkala blockbusterové filmové adaptace. A to natolik zdařilé, že napravuje většinu neduhů předlohy (především onu kolovrátkovost první poloviny). Každopádně reklama na NASU prostřednictvím osudů botanického MacGyvera přicházejícího na chuť Abbě, písku, rudé barvě, chuti brambor a samotě jsou zábavné, stylové a sympaticky hrají na odlehčenou „feel good humanistickou“ notu, která je v rámci filmů o přežití (a tuplem pak u sci-fi blockbusterů) stejně tak nezvyklá jako osvěžující a až překvapivě sednoucí. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Autor románu Andy Weir původně vydával svou knihu jako seriál na svém blogu. Na žádost fanoušků pak poskytl i stahovatelnou verzi pro Amazon Kindle za tehdejší minimální cenu 0,99 amerických dolarů. Edice knihy pro Kindle se dostala na první místo v žebříčku nejprodávanějších sci-fi titulů na Amazonu a za tři měsíce se prodalo 35 000 kusů. To přitáhlo pozornost knižních nakladatelů a později i filmařů. (Maulincio)
  • Když Watney (Matt Damon) zprovozní Pathfindera, reaguje na zvuk stroje. V atmosféře na Marsu by ho ale neslyšel. (johnnymay)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama