Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

prkalil 

všechny recenze uživatele

Naskočila jsem sice až v půlce třetí série - ale docela mě to baví (z rozhovoru admirála Forresta s vulkánským velvyslancem Sovalem - S.: "Nevíme přesně, co si s lidmi počít. Z druhů, se kterými jsme navázali kontakt, jste jediní, koho neumíme zařadit. Máte aroganci Andorianů, přehnanou hrdost Tellaritů, v jednu chvíli jste vznětliví jako Klingoni a chvíli nato nás překvapíte bezchybnou logikou..."). Posádka se skládá ze samých sympaťáků a -ček (komu se ve Voyageru líbila sošná exborg Sedmá, jistě zaplesá i při pohledu na půvabnou vulkánku T-Pol, která se taky nikdy neusměje). Zásadní výtku mám pouze k naprosto otřesné antistartrek titulní písni (která ovšem doprovází docela dobrou obrazovou koláž /H.M.S. ENTERPRIZE/), jinak scénická hudba je slušná. Snad se nedopustím spoileru, když prozradím jednu zajímavost z minulého dílu - představte si, milé trekkies, že Datův budoucí tatínek je levák! ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Nova rada serialu Star-Trek, na casove ose zasazena pred uplne puvodni serial (ten ze 60 let). Lidstvo dela prvni krucky vesmirem a teprve se seznamuje s technologiemi jako jsou transportery (Beam me up Scotty) a lode (ty lidske) jeste nemaji stity (cimz pri vesmirnych soubojich odpadne spousta hlasek typu "Shields down to xx%" :-) ). Specialni efekty jsou na urovni, herecke vykony v pohode a scenaristi se opravdu snazi - IMHO je to po dejove strance lepsi nez Voyager. Ostatne, neni se co divit. Casove zasazeni Enterprise na pul cesty mezi soucasnosti a budoucim svetem Star Treku jak ho zname z Next Generation , Deep Space-9 a Voyageru dava hromadu skvelych prilezitosti k vyplneni prazdnych mist v cele S-T mytologii. Zrovna nedavno jsem mel tu cest seznamit se s jednim primerene silenym vedcem, ktery se po te, co mu nevislo par genetickych experimentu, dal na cybernetiku. A kdyz napovim ze ho hraje ten samy herec co hraje v NG Data...vic netreba dodavat. Proste paradni sci-fi a pro Trekkies 5 hvezdickova povinnost !!! ()

Reklama

Eodeon 

všechny recenze uživatele

kontroverzní posunutí děje přede všechny dřívější star treky jsem osobně přijal s lehce rezervovaným povděkem a i ten mnohokrát kritizovaný element "časové studené války" bych si troufnul označit jako neotřelé zpestření do té doby čím dál stereotypnějšího televizního fenoménu, ačkoliv tvůrci potenciál tohoto nápadu zužitkovali jen v omezené míře. nakonec, totéž lze říci i obecně o prvních dvou řadách seriálu, které sice mají svůj díl vynikajících epizod, ovšem při zprůměrování se jeví jako velmi slabé. ztotožňuji se i s převažujícím názorem fandomu, že celková úroveň prudce stoupla se třetí sezónou a kulminovala ve čtvrté řadě před svým zcela nezaslouženým předčasným ukončením. závěrečná epizoda "These Are the Voyages..." nutně skončila (mírně řečeno) rozpačitě. obzvláště, pokud jste si oblíbili stejné postavy jako já, tedy zejména Tripa a dále samozřejmě T'Pol a Phloxe. mimoto, čtvrtá sezóna mě osobně velmi potěšila obrovskánským množstvím souvislostí s Původním seriálem, což navíc pomohlo utužit kontinuitu startrekových seriálů, kterou ENT do té doby spíše narušovala. P.S.: výčet mých nejoblíbenějších (≠ nejlepších) epizod seriálu (vzhledem k tomu, že jsem k seriálu ze všech star treků přilnul nejméně, jedná se o velmi benevolentní výběr): 1. sezóna: 1x04 Strange New World (Tajemný nový svět), 1x05 Unexpected (Nečekané setkání), 1x13 Dear Doctor (Drahý doktore...), 1x17 Fusion (Splynutí) a 1x23 Fallen Hero (Padlý hrdina); 2. sezóna: 2x02 Carbon Creek (Carbon Creek), 2x04 Dead Stop (Konečná), 2x05 A Night in Sickbay (Noc na ošetřovně), 2x09 Singularity (Singularita), 2x03 Dawn (Svítání), 2x16 Future Tense (Čas budoucí) a 2x22 Cogenitor (Spolurodič); 3. sezóna: 3x06 Exile (V exilu), 3x08 Twilight (Soumrak), 3x10 Similitude (Symbiont), 3x14 Stratagem (Válečná lest), 3x15 Harbinger (Předzvěst), 3x18 Azati Prime (Azati Jedna), 3x19 Damage (Nevratné škody), 3x21 E² (E na druhou) a 3x24 Zero Hour (Hodina H); 4. sezóna: 4x01 Storm Front, Part I. (Bouřková fronta, část 1.), 4x02 Storm Front, part II. (Bouřková fronta, část 2.), 4x04 Borderland (Hraniční pásmo), 4x05 Cold Station 12 (Kryostanice 12), 4x06 The Augments (Augmenti), 4x07 The Forge (Výheň), 4x08 Awakening (Probuzení), 4x09 Kir'Shara (Kir'Shara), 4x11 Observer Effect (Zaujatí pozorovatelé), 4x12 Babel One (Babylon jedna), 4x13 United (Spojenci), 4x14 The Aenar (Aenarové), 4x15 Affliction (Onemocnění), 4x16 Divergence (Postižení), 4x17 Bound (Pouto), 4x20 Demons (Přízraky) a 4x21 Terra Prime (Terra I). ()

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Za mým odpadem jednoduše stojí velký odpor k těmto žánrům a vůbec všemu týkajících se Star Treku, Star Warsu a bla bla... Nesnáším to a přijde mi to vysoce neinteligentní a hlavně nudné a nezajímavé. Nikdo by mě už v životě nedonutil se dívat na ty filmy natož na toto.Samozřejmě vám neberu, že se vám to líbí ale za mě je to prostě ta nejhorší možná věc co se světa filmu(a seriálu) týče.. ()

Omnislash 

všechny recenze uživatele

predne bych mel priznat, ze nejsem velky fanousek sci-fi serialu. jelikoz jsem ale ze zvedavosti zkouknul deep space 9, rekl jsem si, ze bych mohl zkusit i jinou serialovou radu ze sveta star treku. volba padla na voyager. vysledek? uz nikdy vice. nezvladnul jsem ani jen prvni radu. dej je primitivni az stupidni, postavy jsou nesnesitelne, karbonizace koxohydratu jde do extremu. chut ovsem stale nezmizela a tak i pres negativni ohlasy prisla rada na enterprise. k memu prekvapni me velmi oslovilo uz prvnich par dilu. posadka byla sympaticka, dej zajimavy, radoby vedeckych reci minimum, archer charismaticky. co vic si od star treku prat? prvni tri serie jsem polknul jako nic a pomalu se serialem rozloucil decentni serii ctvrtou. v mych ocich jednoznacne perla st univerza, ktera si zaslouzi sve 4 a pul hvezdicky. proc to povidani o voyageru na zacatku? nemohu si totiz odpustit zminit, ze nechapu komentare pisici o enterprise jako osklivem kacatku st sveta, zatimco voyager je vyzdvihovan na pomyslny olymp. v mych ocich je na tom voyager tak spatne, ze muze smele souperit se star trekem puvodnim. pokud se vam tedy libil onen prehistoricky star trek plny kartonovych krabic, spicatych poprsi a vidlackeho kapitana, kteremu couha slama z bot, pravdepodobne nepohrdnete ani voyagerem. pokud mate ovsem radeji serialy, ktere maji hlavu a patu, dialogy, ktere nejsou z devadesati procent o subprostorovych trhlinach ve fazorovych fuzorech na plazmovem vedeni, sympaticke a lidske postavy, pak sahnete radeji po enterprise. nebudete zklamani ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • V úvodní znělce se vedle krátkých záběrů z vývoje letectví na Zemi objeví i loď HMS Enterprise britského námořnictva a raketoplán Enteprise patřící NASA. Znělka je zakončená záběrem na USS Enterprise ze seriálu. (Helo)
  • V kapitánově kajutě je na stěně možné zahlédnout kresby 4 lodí, a to HMS Enterprise z úvodních titulků, letadlovou loď USS Enterprise z filmu Star terk IV: Cesta domů (1986), raketoplán Enterprise, který byl pojmenován fanoušky Star Treku, a Enterprise NX-01 z tohoto seriálu. (Illuminare)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama