Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo přežije, je vítěz. A pro Arnolda Schwarzeneggra, který se marně snaží uprchnout z vězení a dokázat svou nevinu, navíc získaná svoboda. Nejdříve ale musí v podivně kruté televizní show porazit nelítostné gladiátory... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (563)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z hodně kontroverzních adaptací literárního díla Stephena Kinga, který tento román vydal pod pseudonymem Richard Bachman. Termín "kontroverzní" v tomto případě neznamená ani tak špatný, i když špatný opravdu je, jako spíš protiřečící duchu románové předlohy. Mám pocit, že tohle zpracování se nemohlo líbit ani Kingovi, který je jinak vůči prznění svého díla až masochisticky vstřícný a práva prodává i těm největším pošukům bez mrknutí oka. Románový hrdina se podobá Arnoldu Schwarzeneggerovi asi jako Mirek Dušín Hannibalu Lecterovi. Svět, který předkládá Glaser, se tomu kingovskému nepodobá, v románu je hlavním hrdinou vystrašený mužíček, který chce jenom přežít a používá k tomu hlavu - ne svaly. A to už vůbec nemluvím o hodnotovém vyznění celého příběhu. Film navíc ani zdaleka nepůsobí tak výpravně a propracovaně jako například obdobná sci-fi Total Recall. Konec je křečovitý jako záchvat člověka stiženého padoucnicí. Takže suma sumárum: pár speciálních efektů a nějaká ta rána navíc. Celkový dojem: 25 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je rok 2017, ekonomika dávno padla, ropa i přírodní zdroje jsou vyčerpané. Policejní stát, cenzura, opoziční postoj se netoleruje. Odpor je minimální. Pravda není zrovna populární. Lidé ujíždějí na sadistické zábavné hře Běžící muž. Polda z vrtulníkové hlídky neuposlechne rozkaz střílet do civilistů, nakonec je coby řezník označen přesto on. Putuje do futuristického gulagu, pláchne, přesto se ve zmiňované aréně ocitá. Tvůrci se tehdy pokoušeli o hrozivý pohled na média příštích dekád, trošku satiry se jim sice podařilo protlačit, ale jinak je to limonáda, která vedle té rádoby syrové brutality obsahuje místy docela šílený střih, jindy hodně nezvládnuté akční scény a zoufalé herecké výkony. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Když se člověk podívá na Vykoupení z věznice Shawshank, Zelenou míli, nebo Osvícení a právě na Běžícího muže, tak může jen těžko uvěřit, že tyto snímky mají něco společného, ale mají a to autora Stephena Kinga, který ovšem Běžícího muže nepodepsal svým jménem. Může se zdát, že se jedná jen o dalšího zástupce z rodinky akčních béček vyrobených v 80.letech. Jenže Běžící muž sebou nese poselství se zdviženým ukazováčkem. Film varuje před neomezenou mocí médií, které mají tu možnost ovlivňovat naše životy podle jejich ,,pravdy". Také je zde varování před zhoubnými reality show. Stačí se podívat mozek vyplachující Vyvolené. Reality show Běžící muž nabízí lidem zábavu starou jako Colloseum samo. Trestanci se zde stávají novodobými gladiátory, kteří jsou vražděni v přímém přenosu, jen aby se lidé nebouřili proti policejnímu režimu. Na násilné zábavě je také znát výsměch americké společnosti, která se svým americkým fotbalem a wrestlingem touží po násilné zábavě. Arnold celé to násilí kolem trochu zlehčuje svými hláškami a jeho svaly společně s našlapanou akcí, hudbou a hezkou babou po boku vytvářejí pořádný akčňák, kde Arnold likviduje jedno tlusté prase za druhým, které mu jdou po krku. A můj oblíbenec? Profesor SubZero! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nezda sa mi tento film az tak zly, aby si zasluzil az tolko vela nizkych hodnoteni na CSFD. Myslel som si, ze ked si tento film zopakujem priblizne po 15-tich rokoch, ze budem o dost sklamany, ale nie je to pravda. Bavilo ma to rovnako a bolo pre mna zaujimave divat sa na ludi - divakov brutalnej show, ktori sa tak lahko daju zmanipulovat tym, co im televizia ukaze. Jasne, ze taky PREDATOR, ktory bol natoceny v tom istom roku je 100x lepsi, ale to by som zase neporovnaval. Urcite sa v tomto filme da najst vela chyb, ale bavilo ma to, takze tak trosku na protest davam tomuto filmu 4 hviezdicky... 09.01.2011 ________ Arnold Schwarzenegger - (Ben Richards) +++ Maria Conchita Alonso - (Amber Mendez) +++ Yaphet Kotto - (William Laughlin) +++ Jim Brown - (Fireball) +++ Jesse Ventura - (Kapitán Freedom) +++ Erland van Lidth - (Dynamo) +++ Produkcia: Rob Cohen +++ Hudba: Harold Faltermeyer +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Running mana som mal zpred zhruba 20tich rokov zafixovaného ako lacné béčko. Preto bolo pre mňa príjemným prekvapením, že film vyzerá od začiatku dosť výpravne a zodpovedá tomu aj rozpočet. Samozrejme, že ten 80kový look a predstava budúcnosti je pre dnešného diváka nanajvýš zábavná (technika sa vyvíja, dizajn a móda ostávajú rovnaké). Okrem doslovnej kritiky médií a konzumnej spoločnosti som by som poukázal aj na paralelu so špičkovými športovcami, ktorí sa v tej dobe vďaka obrovským ziskom klubov stávali iba obchodným artiklom a cieľom stávkových kancelárií. Bežiaceho muža nie je dobré hodnotiť podľa matných spomienok na detstvo, treba sa naňho pozrieť novými očami. Pobaviť sa na vizuáli a uznať niekoľko jeho kladov. Ak by to natočil Verhoeveen, mohla to byť ešte zvrátenejšia zábava, našťastie sa mu raz Arnieho podarilo odchytiť. Podobne vizuálne ladené filmy: Útek z NY, Total recall, zo súčasnosti Impostor, no a námetom podobné Hunger games Arnie valcuje na celej čiare. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (36)

  • Když Rob Cohen kupoval práva k novele Richarda Bachmana „Running Man“, neměl ani tušení, že Bachman byl vlastně pseudonym pro Stephena Kinga. (Chatterer)
  • Podle producenta filmu Keitha Barishe byl tento film ze všech filmů Arnolda Schwarzeneggera nejoblíbenější u žen. Když byla jedna skupina žen dotázána, aby řekla, co se jí na Arnoldovi líbí nejvíc, odpověděla, že Arnold má hezký zadek. (lekr)
  • Kód na deaktivaci výbušného obojku je 653-9x. (Chatterer)

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Edgar Wright a nová adaptace Běžícího muže

Edgar Wright a nová adaptace Běžícího muže

20.02.2021

Přichází dobré zprávy pro fanoušky filmů na motivy literární tvorby Stephena Kinga. Studio Paramount Pictures právě jedná s režisérem Edgarem Wrightem (Baby Driver, Soumrak mrtvých) o spolupráci na… (více)

Reklama

Reklama