Reklama

Reklama

Šest cizích lidí ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí dostává trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat. Je to jediná cesta ke svobodě. Spojí své síly nebo zahynou? Kdo se dostane ven? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (676)

Happens 

všechny recenze uživatele

Film s na první pohled velmi jednoduchou linií příběhu o úniku z kostkového bludiště, který se ale zrcadlí v běžném životě, jakožto bludiště s mnoha různorodými charaktery, které se průběhem filmu vyvíjejí a upadají od svého racia do ID (Freud), kdy na konci filmu (*spoiler*) Natali vyobrazuje jakési nebe, do něhož vejde jen člověk s prostou duší, ostatní ať už pro dobro, či zlo, zůstanou uvězněni a míří zpět do pekla v lakonicky červeně zbarvené krychli. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak prý bude při státních maturitách probíhat zkouška z matematiky.. V kostce: neotřelý námět, originální zpracování, stísněná atmosféra na druhou a brilantní nápad s pojmenováním a hlavně souladem povah všech sedmi zúčastněných s charakterem různých světových věznic. Nebýt některých příliš ochotnických výkonů, bylo by to to nejdokonalejší pravidelné šestistěnné těleso, které znám. Ohledně samotného původu Kostky panuje mnoho dohadů (přednebí a předpeklí v jednom, mučící Rubikova kostka mimozemšťanů, vládní experiment), ale já si myslím, že to všechno byly jen střeva jedné z hracích kostek, které by Rimmer někomu nacpal do nosu a praštil s ním o stůl tak, až by mu vystřelily z uší. To by se mi líbilo, ale on s nimi nakonec hodil jen pětku a dvojku.. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně promarněný potenciál. Přitom začátek byl vážně skvělý a hodně mě namlsal- a nemyslím tím jen první scénu a efektní rozčtvrcení lidského těla, ale celkově seznámení se s konceptem záhadné kostky, s uvězněnými hrdiny a se zoufalou situací, v níž se octli. Ale následně tomu režisér nechal až moc volný průběh, nechal postavy moc povídat a nějak zapomněl na povinnosti, které s sebou myšlenka smrtící krychle přináší. Já oceňuji snahu o nějakou psychologii a načrtnutí vztahů mezi oběťmi, ale: za prvé to tenhle typ příběhu jen brzdí, za druhé každý alespoň trochu vnímavý divák ihned rozpozná, kdo je ten hodný a spolehlivý a kdo je naopak zlý a prohnaný. Stísněná atmosféra byla sice stále dost cítit a scéna z tiché místnosti se mi vryla do paměti na hodně dlouhou dobu, ale nakonec jsem se nudil asi trochu více, než by bylo zdrávo, a očekávaný konec byl zase natočen tak, aby otevřel dveře pro pokračování, místo aby něco vysvětlil. Kostka je rozhodně zajímavý horor, který je na dlouhý zimní večer správnou volbou, ale třeba první Saw je svým zpracováním o několik kroků vepředu. 65% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Napínavé hodně a bavilo mě to, ale ten konec to tak zazdil. V SAW jsou malinko lépe vykreslené postavy, ale to mi tak nevadilo, jenže závěrečných 15-20 minut je to akční šílenost, ten policajt už byl moc přehnaný. Fakt, že najednou začal ovládat prvočísla a dohnal je bych ještě omluvil, protože třeba je prostě slyšel, ale to jak přišel tak potichu, že si nikdo ze tří lidí nevšimli, že jde k matematičce zakrvácený mohutný policajt s tyčí v ruce..noo. Do místnosti ticha to byla bomba a tam dosáhla vrcholu, pak ale volný pád.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už je to dávno, čo som videl tento film. Veľmi som sa na neho tešil a tak konečný výsledok nemohol naplniť moje očakávania. Hororová forma tu je dôležitejšia, ako logika a postavy mi nepripadali nijako zvlášť zaujímavé. Navyše ma vtedy mierne sklamal koniec, čakal som niečo skutočne šokujúce. No uvidíme, ako budem vnímať film teraz, po desiatich rokoch. Mohli by ho občas dať aj v tv. Tak na druhý krát musím hodnotenie poopraviť, zmysel to dáva a má to aj svoju hĺbku. Treba sa zamyslieť, ako postavy v skutočnosti umierajú, čo, alebo kto je tu tá pravá pasť a prečo má film taký záver, aký má. Nepredvídateľnosť jednotlivých kociek je rovnaká, ako nepredvídateľnosť chovania ľudí a ich charakterov. Pekná metafora na žánrový film. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • V jednom z raných konceptů scénáře najdou postavy podivnou mimozemskou potravu. Tato myšlenka byla později zamítnuta, aby nebylo jasné, kdo je za kostku zodpovědný. (Piggsy)
  • Firma C.O.R.E. vyrobila veškeré digitální efekty zdarma, aby projevila svou podporu pro torontský filmový průmysl. (Piggsy)
  • V jedné ze scén se Leaven (Nicole de Boer) Kazana (Andrew Miller) zeptá, kolik dělitelů má číslo 30, načež dostane odpověd, že 3. Přestože je odpověd ve snímku považována za správnou, ve skutečnosti má dělitelů 7. (hendrich6)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama