Reklama

Reklama

Šest cizích lidí ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí dostává trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat. Je to jediná cesta ke svobodě. Spojí své síly nebo zahynou? Kdo se dostane ven? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Diskuze

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Sepp37

😂

Tak víš co, ze zoufalství a v zápalu boje o přežití chtěli vyzkoušet vše, co se v rámci možností a okolností nabízelo; kdyby zjistili, že se "na druhé straně" nalézá řekněme něco jako "východ", tak by pak vymýšleli, jak se k němu dostat, apod. :-)

Sepp37

Sepp37 (hodnocení, recenze)

Úžasný nápad a atmosféra. Bohužiaľ to trpí na tie klasické hororové neduhy. Napríklad tá scénka s "lanom". Čo si od toho akože sľubovali? Že zaklopú na plášť a niekto im príde otvoriť? :D

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

No ale aspoň ty vyvražďovačky mají i něco navíc, nějaký smysluplný a záživný děj, myšlenku, apod., narozdíl od filmů, kde prakticky nic víc není, jen ten plytký masakr.

Mně se popravdě líbí i ty další Kostky, ale jednička bez debat nejvíc. :-)

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

To násilí je u dalších dílů přehnané a dle mého i zbytečné (ale je to věc osobního názoru a vkusu)  i přes to si ale stojím za názorem, že jsou to samoúčelové vyvraždovačky... Jako co si budem, další díly kostky taky stojí za prd, neříkám že ne.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

To by mi tak ani nevadilo, že to s prvním dílem nemělo moc společného (myslím atmosféru, jinak propojené to bylo stále, a vše dohromady dávalo taky smysl, vše do sebe krásně zapadalo), a nějaké tzv. gore scény k tomu asi patří, jen na mne už vlastně od prvního dílu byly některé hodně brutální, ale to je možná jen věc mého vkusu a povahy, jiní s nimi problémy třeba vůbec nemají.

Ale jinak jsem se vším ostatním byla celkem spokojená (ještě mi tedy hodně vadila smrt mnoha lidí (především z řad agentů, anebo i těch unesených v pastech, jejichž provinění si však nezasloužilo smrt (kadyž např. "jen" podváděli, ale nikomu tím nezpůsobili smrt, nebo alespoň tedy ne úmyslně).

na příspěvěk reagoval TheWhiteWolf

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Jako nedivím se ti, protože ze série Saw se pak docela dost stala samoúčelná vyvraždovačka... která s prvním dílem měla už jen málo společného.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Ouwen

Ouwen (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

Ten monolog Hewletta v Kostce, že nikdo nad nimi není a jsou v tom sami, ten nihilismus z toho.... to je definice horroru.

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

Tož to já mám ráda obojí, všechny Sawy i Kostky. :-)

Ačkoliv, musím přiznat, že některé fakt drsné scény přetáčím / přepínám / zavírám čidla zraku. :-D

na příspěvěk reagoval TheWhiteWolf

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Ouwen

Souhlasím. Ze série Saw se navíc stalo něco jako telenovela... to co by šlo vysvětlit do max 2 dílů oni natáhli na několik patlanin s pastmi a hromadou krve... Samotná jednička (Saw) dokáže přitom krásně fungovat samostatně bez nutnosti vidět další díly. Ale když už, tak trojkou to mělo skončit. Kostka je na svou dobu perfektní. Za opravdu málo peněz hodně muziky.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, Ouwen

Ouwen

Ouwen (hodnocení, recenze)

Wez

hodně odborná recenze. tenhle film funguje jako perfektní horor na rozdíl od Saw, kde je nějaká ŠANCE jak přežít, pač dostáváš neustále nápovědy. tady není nápověda, nemají žádné nářadí a neví vůbec nic. atmosféru to má na nesrovnatelný úrovni.

na příspěvěk reagoval TheWhiteWolf

Wez

Wez (hodnocení, recenze)

tak toto byla těžká pičovina!!!SAW to nesahá ani po kotníky!!!

na příspěvěk reagoval Ouwen

Ouwen

Ouwen (hodnocení, recenze)

https://www.youtube.com/watch?v=boDgkH7Yw-0

Po shlédnutí několika scén z původní Kostky, mi v paměti utkvěla tahle scéna, ve které válí zejména David Hewlett. Jeho charisma se v této scéně rozlévá jak to jen jde, ale chci se dostat k oné pointě. 

 

Jak je známo, nebyl jsem určitě jediný, kdo si přál nějaké vysvětlení. Proč, co, jak, kdo, kdy a kde. Jenže jak říká Hewlett - žádná konspirace neexistuje. Zkuste si všichni představit, že Kostka je mechanický organismus s vlastní myslí a existencí a nikdo tomu nevelí. A zkuste si ještě k tomu představit skutečnost, že to funguje na takovém principu, kterému nelze porozumět. Neporozumím tomu ani já, ani nikdo z nás. 

Prostě. Ta Kostka funguje sama o sobě. "Proč tahle skupinka lidí?" A záleží na tom? Prostě to se musí nějak akceptovat. Není za tím žádná vláda, žádný alieni. Ta Kostka prostě nějak je. Lidi z principu hledají odpovědi, výsledky, východiska a vytváří hypotézy. Ale ta skutečnost, že ta Kostka sama o sobě je naprosto zbytečná, beze smyslu je nejděsivější. Že se to prostě nějak odehrává, že ty lidi nikdo nepostrádá. Že jen tak tam je pár lidí hozených a všude jsou krychle stejného tvaru a nějaké ty pasti. A co hůř, co když mimo tu krychli neexistuje nic jiného, než další kostka?! 

 

Na závěr bych chtěl vložit dva odkazy sem; 

jeden se týká "možná pravděpodobného" epilogu Kostky;

https://lostmediawiki.com/Cube_-_alternate_ending_(lost_deleted_scene_from_science-fiction_horror_film;_1997)

 

Druhá věc nabízí tak nějak odlišný epilog a zdá se mi víc pravděpodobná, protože se jedná o raný scénář samotné Kostky od Nataliho; 

https://a4b16ade-6df0-48b4-9850-c31f97b46204.filesusr.com/ugd/f9028c_a00628d1c51e47409bb218bab7d8074f.pdf

 

... doporučuji sjet dolů až na poslední stránku, kde se odkryje epilog Kostky. 

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

denbrough

Na to odpověď ve filmu není (pokud si dobře pamatuji). A v podstatě to není důležité. Klidně to může být něco ve stylu Saw nebo Hunger Games. Zábava pro jednotlivce či obrovskou skupinu - vyšší smysl tam bude těžko. :)

na příspěvěk reagoval denbrough

denbrough

denbrough (hodnocení, recenze)

Kdo byl tedy architektem oné krychle a proč se v ní ocitla právě takováto sestava?? Prozraďte mi to někdo prosím.. Dík..

na příspěvěk reagoval Badmaniak

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnocení, recenze)

Moc bych si přál aby někdo natočil Remake někdy :-) ale minimálně stejně kvalitně tak jako tahle první a nejlepší Cube.

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

snaha o oživení filmu jakousi psychologií postav se míjí účinkem...nechápu, proč ten zlej policajt praštil tu ženskou za to, když mu řekla, že má slabost pro mladý holky...no, ale vydržel jsem to do konce....2*

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

Tak tenhle film je takový průkopník the lost, aneb dělat z diváka idiota :D

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Kristian_PM

Každý má rád něco jiného. Někdo slintá u efektů, někdo u napětí. A mě tohle opravdu jako horor přišlo, a vynikající. Bez lekaček, bez krve... Mě mrazilo už jen z toho, že nevědí kde jsou a co se vlastně děje... :)

Kristian_PM

Kristian_PM (hodnocení, recenze)

Tak na toto sa skutočne nedalo dívať! 74% hodnotenia??? Mám taký pocit, že kritici na CSFD sa hrajú na veľkých intelektuálov a akože im vyhovujú takéto filmy. Toto sa môže páčiť akurát psychopatom a ľudom, ktorí už sú pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok...

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Uživatel Hlavicz smazal svůj příspěvek.

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Sice nízkorozpočtoví film ale jinak naprosto trefný Thriller o zoufalství a hledání cesty v beznadějí s perfektními zvuky a atmosférou ikdyž má film mouchy dávám plnej počet.

Honzíno

Honzíno (hodnocení, recenze)

Můj nejoblíbenější nízkorozpočťák.. taková atmosféra za takový prachy..

Chloris

Chloris (hodnocení, recenze)

Námět filmu je zajímavý a konec pak naprosto správný - jinak to ani dopadnout nemohlo. Zpracování však mohlo být mnohem lepší, chápu že v krychli není moc prostoru, ale ...

xhc

xhc (hodnocení, recenze)

film ma tak zaujal ze by som dal aj 5* ..ale kedze mi tam nieco vrtalo hlavou, bude to len za 4* ..

GreenK

GreenK (hodnocení, recenze)

Originální, velmi zajímavý a nadprůměrný film, který by si zasloužil lepších pokračování než Kostku 0 a Hypercube...

Kudry

Kudry (hodnocení, recenze)

Velmi jednoduché a přitom velmi originální. Z námětu šlo ale vyždímet přece jen o něco víc.

87riki

87riki (hodnocení, recenze)

Pre mna to je film ktory z minima dostal maximum.. sledoval som ho s napatim co sa mi nestava casto..

Zoa

Zoa (hodnocení, recenze)

Zajímalo by mě jestli pak odpovídal na otázku zda věří v Boha, snad řekl "yes"...

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama